VIDEO Pacienti kļūst agresīvi pret Latvijas ārstiem, kuri nerunā krievu valodā (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no LTV sižeta

Nosodījums un dažkārt pat agresija par to, ka nerunā krievu valodā, – tā ir ikdiena daudziem jaunajiem ārstiem, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Miega medicīnas speciāliste Bērnu slimnīcas Epilepsijas un miega medicīnas centrā Martai Celmiņa raidījumam stāsta, ka brīvi runā angliski, pieredzi guvusi daudzu rietumvalstu labākajās klīnikās. Taču ar to daudzu pacientu tuviniekiem ir par maz, jo ārste slikti runā krieviski.

"Man ir briesmīgs akcents, diezgan lauzīta krievu valoda, bet es centos pēc labākās sirdsapziņas. Bija vārds, ko es nemācēju pateikt, tāpēc šo vārdu pateicu latviešu valodā un mēģināja vēl ar žestiem parādīt. Uz ko šī māte sadusmojās un krieviski saka – man tā latviešu valoda ir te..." atceras mediķe.

Celmiņa stāsta – viņa krieviski saprot, taču nevar izteikties. Tāpēc situācijas, kad pret viņu tiek vērsta pat agresija, ir nepieņemami bieži. Turklāt pat situācijās, ja ārstēšanas norādījumus bērnu vecāki ir sapratuši.

Daži ārsti šī iemesla dēļ izvēlas darbu ārpus Latvijas.

Iespējams, jau tagad jāsāk meklēt tulkus. "Ārzemēs tas bieži vien tiek risināts tā, ka tas ir kaut kāds pakalpojums, par kuru pēc tam pats pacients sedz šīs izmaksas," norāda Jauno ārstu asociācijas priekšsēdētājs Jānis Vētra.

Bērnu slimnīcā uzsver, ka situāciju apzinās un nostājas ārstu pusē.

Plašāk LTV sižetā:

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu