Valdība plāno veicināt eksportu un piesaistītās investīcijas, starptautiski aizstāvot Latvijas uzņēmēju intereses

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas panorāma.
Rīgas panorāma. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valdība iecerējusi veicināt eksportu un piesaistītās investīcijas, starptautiski aizstāvot Latvijas uzņēmēju intereses, izriet no premjeres Evikas Siliņas (JV) vadītā Ministru kabineta rīcības plāna.

Tāpat plānota dalība Eiropas Savienības (ES) ārējās ekonomiskās politikas veidošanā, tostarp atbalstot jaunu ES un trešo valstu brīvās tirdzniecības nolīgumu un partnerību slēgšanu.

Iecerēts, ka Ārlietu ministrija (ĀM) sniegs atbalstu Latvijas uzņēmējiem, Latvijas diplomātiskajām pārstāvniecībām sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, rīkojot pasākumus eksporta veicināšanai un investīciju piesaistei, kā arī aizstāvēs Latvijas uzņēmēju intereses ārvalstīs.

Rīcības plānā norādīts, ka nodrošināta arī Latvijas ekonomisko interešu pārstāvība ES ārējās tirdzniecības un ieguldījumu aizsardzības jautājumos, tostarp Pasaules Tirdzniecības organizācijā, un veicināta trešo valstu brīvās tirdzniecības nolīgumu un partnerību noslēgšana.

Nākamo divu gadu laikā valdība plāno mērķtiecīgi gatavoties Latvijas ievēlēšanai ANO Drošības padomē uz 2026.-2027.gadu noteikumos balstītas starptautiskās kārtības veicināšanai, tostarp veicot lobija aktivitātes pie Eiropas Savienības (ES) globālajiem partneriem, īstenojot Nacionālo rīcības plānu ANO Drošības padomes rezolūcijas "Par sievietēm, mieru un drošību" mērķu izpildei, kā arī nodrošināt Latvijas iesaisti starptautiskajās civilajās misijās.

Rīcības plānā rakstīts, ka ar Latvijas ievēlēšanu ANO Drošības padomē tiks stiprināta Latvijas starptautiskā ietekme, izmantojot iespēju padomē virzīt Latvijas drošībai un interesēm svarīgos jautājumus, iestāties par noteikumos balstītu starptautisko kārtību.

Iecerēts īstenot publisko diplomātijas programmu ārvalstīs Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomē lobija kampaņas atbalstam un Latvijas atpazīstamības veicināšanai.

Valdība iecerējusi arī stiprināt ES ietekmi pasaulē, aizstāvot Latvijas intereses un iestājoties par ES vienotību ES Ārējās un drošības politikas īstenošanā, veicinot ES globālo ietekmi un konkurētspēju, kā arī ES paplašināšanās politikas īstenošanu, veidojot ciešu sadarbību ar stratēģiskajiem partneriem reģionā un Eiropā kopumā, uzturot regulāru politisko dialogu un ekspertu konsultācijas gan divpusējā, gan daudzpusējā līmenī.

ĀM uzticēts nodrošināt Latvijas ieguldījumu valstij prioritāros ES ārlietu un drošības politikas jautājumos - transatlantiskās attiecības, Austrumu partnerība, Centrālāzija, sadarbību ar globālajiem partneriem Indijas un Klusā okeāna reģionā,Tuvajos Austrumos, Āfrikā, Latīņamerikā un Karību valstīs atbilstoši Latvijas interesēm.

ES paplašināšanās kontekstā iecerēts panākt pakāpenisku un standarta ES procedūrās balstītu progresu attiecībā uz valstīm, kas iesniegušas pieteikumus pievienoties ES, ņemot vērā to sniegumu ES izvirzīto kritēriju ieviešanā. ĀM īstenos regulāras konsultācijas ar partneriem reģionā un Eiropā, izmantojot dažādu sadarbības formātu sniegtās iespējas, lai identificētu un starptautiski aizstāvētu kopīgās intereses.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu