LTV: Pasūtot preces Elektronisko iepirkumu sistēmā, saņemta Krievijā ražota prece (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dators. Ilustratīvs attēls
Dators. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Pasūtot preces Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS), var saņemt preci, kas ražota Krievijā, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

EIS, kurā LTV pasūtīja vairākas tējas iepakojumus, radīta, lai valsts un pašvaldību iestādes nopirktu standartizētu nepieciešamo - sākot no datortehnikas, medikamentiem, biroju precēm, beidzot ar tēju, ar ko, piemēram, pašvaldībā pacienāt viesus.

LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Priede norādījis, ka tirgotājs sniedzis nepatiesu informāciju, tāpēc preces tiks sūtītas atpakaļ.

"Šādos apstākļos ir visai apšaubāmi, vai atklāti naidīgas valsts ekonomikas pabalstīšana ir samērojama ar kopējām gan televīzijas, gan arī Latvijas valsts vērtībām kā tādām," uzsvēra Priede.

Uz tējas paciņas norādīts, ka tā ražota Sanktpēterburgā krietnu laiku pēc Krievijas sāktā pilna apjoma iebrukuma Ukrainā. Uzņēmums SIA "Lanekss", kas preci piegādājis, uzvarējis atklātā konkursā par tiesībām piegādāt pārtiku EIS sistēmas dalībniekiem.

Uzņēmumā atteica interviju LTV raidījumam, aizbildinoties ar aizņemtību. Tāpat nav atbildēts arī uz e-pastā iesūtītajiem jautājumiem.

EIS pārrauga Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA), kurā norāda, ka izsekot katra produkta izcelsmei vairāku desmitu tūkstošu pozīcijās ir neiespējami, tāpēc preču piegādātāji ir rakstiski brīdināti par Eiropas padomes regulu, kas attiecas uz publiskajiem iepirkumiem un regulā teikto, ka aizliegts iegādāties preces no Krievijas.

Īpaši uzsvērts, ka tas attiecas ne tikai uz tiešajiem piegādātājiem vai importētāju, no kura "Lanekss" saņēmis šo preci, bet arī attiecas uz visu piegādes ķēdi. Uzņēmums rakstiski apstiprinājis, ka attiecībā uz viņas uzņēmuma piegādāto produkciju nepastāv regulā norādītie apstākļi.

Pašlaik esot nobloķēta šīs preces tirdzniecība, pauž aģentūras Elektronisko iepirkumu departamenta direktors Oļegs Fiļipovičs. No uzņēmuma tiks prasīti paskaidrojumi, un tālāk standarta kārtībā tiks lemts, kāda būs turpmākā rīcība.

Aģentūrā norāda - kopš 2022.gada 8.aprīlī regula ir pieņemta, šis ir pirmais gadījums, kad kāds uzņēmums pieķerts, publiskajos iepirkumos piegādājam Krievijā ražotas preces, skaidro raidījums.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu