Sabiedrisko mediju ombude tiesāsies par, viņasprāt, aizskarošu rakstu "neatkariga.nra.lv" (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Sabiedrisko mediju ombude Anda Rožukalne vērsusies Rīgas pilsētas tiesā ar lūgumu izvērtēt SIA "Mediju nams" rīcību, pagājušā gada nogalē portālā "neatkariga.nra.lv" publicējot rakstu, kas satur Rožukalnes godu un cieņu aizskarošas ziņas un viedokļus, informē Rožukalnes advokāts Andris Tauriņš.

Kā liecina žurnālista Māra Krautmaņa raksta nosaukums "Aizdomas par sabiedrisko mediju ombuda Andas Rožukalnes likuma pārkāpumiem", tā saturs ir vērsts uz negatīva rakstura aizdomu paušanu par Rožukalni kā sabiedrisko mediju ombudu.

Rakstā publicētas dažādas nepatiesas ziņas un aizskaroši viedokļi, raksta autoram apgalvojot, ka Rožukalne pārkāpj likumu - nepilda savus ombuda pienākumus, aizsargā sabiedriskos medijus no jebkādas kritikas, un vispār atstāj ombuda krēslu tukšu, lai celtu personīgo labklājību, strādājot augstskolā. norāda advokāts.

"Lai arī mediji īsteno nozīmīgu funkciju sabiedrības informēšanā, mediju brīvai izteiksmei ir robežas. Žurnālistiem ir pienākums sniegt patiesu informāciju, un godu un cieņu aizskaroša satura publicēšana nav pieļaujama. Ja medijam nav pierādījumu, ka publicētā informācija atbilst patiesībai, tam nekavējoties tā jāatsauc," uzsver Tauriņš.

Publicētās ziņas jāvērtē īpaši kritiski, ja medijs apgalvo, ka persona pieļauj kādus likuma pārkāpumus, jo šāda informācija var būtiski ietekmēt sabiedrības novērtējumu par personu. Savukārt sabiedrības novērtējums noteiktās profesijās ir obligāts amata priekšnoteikums. Piemēram, ombuda amatu var ieņemt vienīgi persona ar nevainojamu reputāciju. Līdz ar to nepatiesu un aizskarošu apgalvojumu publicēšana par ombudu var neatgriezeniski kaitēt personas reputācijai un būtiski traucēt amata izpildei, norādījis Tauriņš.

Prasībā tiesai izteikts lūgums uzlikt par pienākumu raksta publicētājam SIA "Mediju nams" atsaukt godu un cieņu aizskarošās ziņas un atlīdzināt radīto morālo kaitējumu.

Rožukalne ieņem sabiedrisko mediju ombuda amatu kopš 2022.gada 1.marta. Pildot ombuda pienākumus, Rožukalne gatavo atzinumus par sabiedrisko mediju satura atbilstību profesionālās ētikas normām, uztur personisku saikni ar sabiedrības pārstāvjiem, konsultē sabiedrisko mediju darbiniekus, piedalās pašregulācijas dokumentu veidošanā, veic sabiedrisko mediju satura pētījumus, raksta skaidrojumus, un citas publiskas darbības, kuras veicina sabiedrības medijpratību, kā arī pilda citas likumā minētās sabiedrisko mediju ombuda funkcijas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu