FOTO Latvijā ieradusies Olena Zelenska

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pauls Zvirbulis/TVNET GRUPA

Ukrainas prezidenta kundze Olena Zelenska šodien tiksies ar Latvijas valsts augstākajām amatpersonām, bet rīt, 1. februārī, Rīgā oficiāli atklās starptautisko konferenci "Krievijas karš pret bērniem".

Kā informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ar Zelensku tikās plkst. 14 Rīgas pilī. Tikšanās laikā puses apsprieda atbalstu Ukrainai un tās iedzīvotājiem, cilvēktiesību situāciju Ukrainā, kā arī Krievijas prettiesiski deportēto Ukrainas bērnu atgriešanu.

Foto: Valsts prezidenta tikšanās ar Olenu Zelensku Rīgas pilī

Pēc tikšanās paredzēta īsa ekskursija pa Rīgas pili, lai Zelenskai prezentētu audiogidu ukraiņu valodā.

Paredzēts, ka pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Ministru kabinetā plkst. 14.50 notiks Ukrainas prezidenta kundzes tikšanās ar premjeri Eviku Siliņu (JV). Kā informēja Valsts kancelejas pārstāve Santa Jirgensone, puses plāno pārrunāt humāno un cita veida Latvijas atbalstu Ukrainas tautai un situāciju saistībā ar Krievijas veiktajiem kara noziegumiem pret Ukrainas iedzīvotājiem, ieskaitot sievietes un bērnus.

Kā informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), šodien un rīt ar Ukrainas prezidenta kundzi tiksies ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV), kuram paredzēta tikšanās arī ar Ukrainas premjerministra vietnieci Eiropas un Eiro-atlantiskās integrācijas jautājumos Olgu Stefanišinu.

Tiekoties ar Zelensku, kura ir arī konferences "Krievijas karš pret bērniem" patronese, Kariņš pastāstīs par Latvijas sniegto atbalstu Ukrainas sabiedrībai un bērniem. Savukārt tikšanās laikā ar Stefanišinu amatpersonas pārrunās Ukrainas integrācijas Eiropas Savienībā un ciešākas sadarbības ar NATO aktualitātes.

Divu dienu konference sāksies šodien ar ekspertu līmeņu darba grupām, taču oficiālā atklāšana notiks rīt, kad tajā piedalīsies Rinkēvičs, Siliņa, Kariņš, eiroparlamentārieši Sandra Kalniete (JV) un Roberts Zīle (NA), eksprezidenti Egils Levits un Vaira Vīķe-Freiberga, kā arī starptautiski pārstāvji, eksperti, žurnālisti, citu valstu amatpersonas un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Plānots, ka konference "Krievijas karš pret bērniem" kalpos par platformu tam, lai bērni no Ukrainas sniegtu savas liecības par pārdzīvoto. Saskaņā ar Ukrainas Valsts informācijas biroju uz Krieviju vai Baltkrieviju deportēti vai piespiedu kārtā pārvietoti ir 19 5461 bērni. Līdz šim izdevies Ukrainā atpakaļ atvest 387 bērnus jeb mazāk nekā 0,2% no prom aizvestajiem bērniem.

Konferenci organizē Ukrainas vēstniecība Latvijā, Ukrainas Ārlietu ministrija, Latvijas Ārlietu ministrija, Ukrainas prezidenta administrācija, projekts "Bring Kids back UA" un Bērnu slimnīcas fonds kopā ar citiem atbalstītājiem.

Zelenska Latvijas apmeklējuma laikā tiksies arī ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kuri sniedz atbalstu Ukrainai, kā arī ukraiņu diasporas pārstāvjiem un Latvijā patvērumu radušajiem Ukrainas bēgļiem. Tāpat paredzēts Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējums, kur tiks prezentēts audiogids ukraiņu valodā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu