VIDEO "Aiz priekškara": propagandisti apspriež it kā Kijivā notikušu ballīti, kas noslēgusies ar grupveida seksu (5)

Foto: Ekrānuzņēmums no video.
LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Aizvadītās nedēļas Kremļa propagandas raidījumos līdztekus ierastajiem vēstījumiem parādījās viens pilnīgi jauns - propagandisti aizgūtnēm runāja par pašmāju "piekto kolonnu", kultūras eliti, kas esot nodevēji, un aizbraucējiem, kas esot uzskatāmi par terorisma atbalstītājiem.

Līdz šim "kremlini" par iekšējo opozīciju runāja nelabprāt, nu diskurss ir pamainījies. Tagad propagandisti klāsta par nelietīgajiem "inteliģentiem", kas pauž tautai svešas un naidīgas vērtības.

No "BI-2" līdz grupveida seksam

Tajā pašā laikā neiztika arī bez noklusējumiem. Piemēram, par Krievijas centieniem panākt, lai Taizeme izdod populārās grupas "BI-2" mūziķus, kas tur bija ieradušies koncertēt un kurus Taizemes imigrācijas dienests aizturēja pēc Krievijas pieprasījuma, propagandisti nestāstīja.

Tāpat nedz ziņu, nedz propagandas raidījumos ne ar vārdu netika pieminēts Krievijas prezidenta amata kandidāts Boriss Nadeždins un viņa aktivitātes. Noklusēts tika arī tas, ka Vācijas cilvēktiesību balvu saņēma Krievijas disidents Sergejs Lukaševskis.

Protams, krievi televīzijas raidījumos ne vārda nebilda par 3.februāra pretkara protestiem, kuros piedalījās mobilizēto karavīru mātes un sievas, jo tas ir sprādzienbīstams temats. ASV domnīcas "Kara pētījumu institūts" (ISW) par Kremļa politiku attiecībā uz minētajiem protestiem raksta: "Putins (Krievijas prezidents - red.), iespējams, ir mācījies no Padomju Savienības nespējas pilnībā cenzēt karavīru radiniekus un mainīja taktiku, tā vietā izmantojot ierobežotu cenzūru un diskreditāciju, lai neļautu šīm kustībām palielināt savu ietekmi.

Kremlis kopš 2022. gada septembra ir cenzējis radinieku kustības Krievijas mobilizētā personāla atbalstam, un pavisam nesen, 2023. gada decembrī un 2024. gada janvārī, ir vērsies pret kustību "Ceļš uz mājām".

Krievijas varas iestādes piespieda "Sievu un māšu padomi", kas dibināta 2022. gada septembrī, pārtraukt darbību pēc tam, kad 2023. gada maijā tā tika atzīta par ārvalstu aģentu, un pirms tam, 2022. gada decembrī, iespējams, draudēja ar kriminālvajāšanu pret tās dibinātāju.

Krievijas opozīcijas mediji 2024. gada janvāra beigās ziņoja, ka Krievijas varas iestādes mēģināja uzlauzt "Ceļš uz mājām" dalībnieku sociālo mediju kontus. Citi Krievijas avoti, tostarp ultranacionālistu emuāru autori, izplatījuši apgalvojumus, ka Ukrainas īpašie aģenti vada kustību "Ceļš uz mājām" vai arī tās vadība ir citādi korumpēta."

Tikmēr propagandists Vladimirs Solovjovs savā "Telegram" kanālā (tas nekādā gadījumā nenotiek valsts televīzijā) apvainoja karavīru sievas, saucot tās par jukušām tantiņām, kas nav savu vīru - varoņu - cienīgas.

Līdztekus stāstiem par "izkurtējušajiem" kultūras ļaudīm, propagandisti atkal vēstīja par ukraiņu "terorismu" saistībā ar Krievijas lidmašīnas Il 76 notriekšanu, kurā atradās ukraiņu karagūstekņi, taču, pretēji starptautiskajiem standartiem, Krievija par to nebija brīdinājusi Ukrainu. Tāpat Kremļa ideologi neslēpti priecīgi stāstīja par lauksaimnieku protestiem Rietumeiropā, uzsverot, ka Vācijas un Francijas ekonomikas esot bankrota priekšā.

Starptautiskajā politikā krieviem šķita svarīgi atcerēties divas gadadienas. Pirmā ir 40.gadadiena kopš islāma revolūcijas Irānā, kas krieviem šķiet īpaši atzīmēšanas vērta, jo Irāna ir Krievijas tuvākais sabiedrotais.

Par teokrātiskā režīma veiktajiem sistemātiskajiem cilvēktiesību pārkāpumiem krievi, protams, nerunā, jo viss, kas nāk par sliktu Rietumiem un demokrātijai, ir labs un apsveicams.

Savukārt otra gadadiena ir 25 gadi, kopš NATO bombardēja, krievu vārdiem izsakoties, Dienvidslāviju, kas gan de facto bija jaunizveidotā Serbija. Ja Irānas revolūcija krieviem ir slavēšanas vērta, tad par Serbijas bombardēšanu, kas bija reakcija uz Srebrenicas slaktiņu, kurā tika noslepkavoti 8000 Bosnijas musulmaņu vīriešu un kas atzīts par genocīdu, krievi runāja kā par NATO veikto noziegumu, Bosnijas notikumus nepieminot.

Ja vien Krievijai nebūtu kodolieroču, to sagaidītu tāds pats liktenis kā Dienvidslāviju, kuru esot "saplosījuši" NATO spēki, tā vietā klāstīja propagandisti.

Kā ķirsītis uz tortes bija raidījuma "60 minūtes" sižets par it kā Kijivā notikušu ballīti, kas esot bijusi "seksuāla orģija", kura esot noslēgusies ar grupveida seksu. Jāteic, ka Ukrainas kā seksuālu perversiju pārņemtas valsts iztēlošana ir propagandistu iemīļots jājamzirdziņš.

Jāteic, ka visu Rietumu pasludināšana par seksuālo izvirtību vietu ir būtiska krievu propagandas sastāvdaļa, kas teicami iedarbojas uz konservatīvo Krievijas sabiedrību.

Tādēļ arī propagandas raidījumos ir tik daudz sižetu par gejiem un iztēlotu pedofīliju. Jāatgādina, ka Davosas foruma sakarā tika demonstrēts plašs sižets par sabraukušajām prostitūtām, kas apkalpojot Rietumvalstu līderus, kuri līdztekus seksuālajām izpriecām nodarbojoties arī ar narkotiku lietošanu.

Putina vēlēšanu kampaņa

Lai arī par gaidāmo Krievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu nav jāšaubās un tās ir vēlēšanas bez jebkādas intrigas, tomēr Putins uzskata, ka viņam tomēr nepieciešams kampaņot. Līdz ar to pagājušajā nedēļā viņš bija ieradies Tulā, lai tiktos ar militārajā industrijā strādājošajiem. Pasākuma nosaukums bija "Krievijas tautas frontes forums" un tā devīze - "Visu uzvarai".

Putins paziņoja, ka Ukrainas bruņotie spēki ir uzskatāmi par teroristisku organizāciju un tam pierādījums esot Krievijas lidmašīnas IL 76 notriekšana. Krievi nekautrējās atklāti melot, ka ukraiņi esot bijuši pilnībā informēti un ļoti labi zinājuši, ka minētā lidmašīna pārvadā ukraiņu karagūstekņus.

Putins kārtējo reizi klāstīja, ka Krievijai nebija citas izejas, kā vien sākt "speciālo militāro operāciju Ukrainā". "Ja mēs nebūtu aizsargājuši savus cilvēkus, mēs būtu kļuvuši par vāju valsti, kurai trūkst pašpietiekamības un kura nevienam nerūp.

Viņi [lasi, Rietumi] būtu aizbildnieciski uzsituši mums pa plecu un iedevuši mums sapuvušus kartupeļus kā humāno palīdzību, domājot, kā no mums atdalīt teritorijas gabalus," tikšanās laikā Tulā klāstīja Putins. Viņš uzsvēra, ka Krievija nevar pamest likteņa varā krievvalodīgus iedzīvotājus Krimā un Donbasā.

Tikmēr Putinu apkalpojošā ideoloģiskā svīta steidza paziņot, ka divi ietekmīgākie 21.gadsimta Krievijas domātāji ir Putins un patriarhs Kirils. Jā, tas pats Kirils, kurš paziņoja, ka Krievijā jāaizliedz Valentīndiena.

Putins arī lepojās ar Krievijas militāro industriju un valsts ekonomikas straujo izaugsmi. Laikraksts "Financial Times" par to raksta, ka "ekonomisti un pat daži Kremļa augstākstāvošie tehnokrāti ir brīdinājuši, ka straujie tēriņi atklāj jaunas plaisas Krievijas ekonomikā. Tā vietā, lai mazinātu savu atkarību no naftas un gāzes eksporta pārdošanas, kas veido aptuveni trešdaļu no budžeta ienākumiem, Putina karadarbība ir radījusi jaunu atkarību: militāro ražošanu".

Savukārt par Putina pozitīvo novērtējumu tam, ka militārajā industrijā ir radīti 520 000 jaunu darbavietu, laikraksts norāda, ka Krievijas armija un tās ieroču rūpnīcas "iesūc" arvien lielāku skaitu strādnieku ar uzpūstām algām. Tas ir radījis darbaspēka trūkumu civilajā rūpniecībā, īpaši ņemot vērā jau tā drūmo demogrāfisko perspektīvu, ko saasinājis karš.

"Neliešu likums"

Dažādi Putina partijas "Vienotā Krievija" parlamenta deputāti lepojās ar pieņemto likumu, kas paredz mantas konfiskāciju par Krievijas armijas diskreditāciju. Deputāti uzsvēra, ka tautā tas jau ieguvis nosaukumu "neliešu likums".

Raidījumā "Vakars ar Vladimiru Solovjovu" gari un plaši tika apspriests, ka nepieciešama "kadru" nomaiņa valsts augstskolās, īpaši humanitārajā sektorā, un kā visbiežākais piemērs tika minēts Filozofijas institūts. Liela akadēmisko mācībspēku daļa tika vainota nelojalitātē un valsts nodevībā.

Tāpat propagandisti visnotaļ jaudīgi apvainoja ārzemēs dzīvojošos rakstniekus Borisu Akuņinu un Ludmilu Uļicku valsts nodevībā un terorisma atbalstīšanā. Tādēļ Krievijas valsts iestādes esot visnotaļ pamatoti pārtraukušas autortiesību izmaksu šiem rakstniekiem.

Tika arī klāstīts, ka pieprasījums pēc patriotisma un vēršanās pret "sapuvušo kultūras eliti" nākot nevis no valsts varas, bet esot sabiedrības pieprasījums, uz kuru valsts reaģējot.

Eiropas politikas analīzes centra (CEPA) rakstā ar nosaukumu "Krievijas muzikālo disidentu medības" norādīts, ka Kremlis pastiprinājis uzbrukumus ārvalstīs dzīvojošajiem māksliniekiem. "Kremlis vēlas panākt viņu arestu un izdošanu dzimtenei, lai viņi tiktu tiesāti (garantēts cietumsods) par pretkara propagandu. Kremļa mērķis ir vismaz atturēt viņus no koncertēšanas ārzemēs.

Lai plāns izdotos, Krievijas varas iestādes cenšas nodrošināt sadarbību ar tādām valstīm kā Apvienotie Arābu Emirāti (AAE) un Taizeme, kuras uzņēmušas desmitiem tūkstošu krievu emigrantu. Tā rezultātā Taizemē izveidojās dramatiskas nesaskaņas starp Krievijas rokgrupu "Bi-2" un Krievijas konsulu, kurš viņus aizturēja 29.janvārī un lūdza viņus atgriezt Krievijā," raksta CEPA.

CEPA rakstā arī minēts, ka "Bi-2" nebūt nav vienīgā pret karu noskaņotā grupa, uz kuru vērsta jaunā iebiedēšanas taktika.

Krievijas populārākajam reperim Morgenšternam AAE varas iestādes nesen liedza iebraukšanu valstī, kur viņš bija pavadījis daudz laika, kopš pirms diviem gadiem pameta Krieviju. Viņa koncerts Dubaijā tika atcelts, un tagad arī Morgenšternam draud risks tikt deportētam uz Krieviju no Taizemes.

Tāpat Maksimam Galkinam, "stand-up" komiķim un sīvam Kremļa kara Ukrainā kritiķim, kurš tagad atrodas Izraēlā, draud milzīgs naudas sods par uzstāšanos Dubaijā pagājušajā gadā, jo AAE varas iestādes bija izmeklējušas Galkina uzstāšanos krievu valodā un atklājušas, pēc viņu domām, pretkrievisko propagandu.

Viņam tika aizliegts arī uzstāties Taizemē, tāpat Indonēzijas robežsargi neļāva Galkinam doties uz Bali, kas ir vēl viens Krievijas emigrantu iecienīts galamērķis.

Rakstā secināts, ka "koncerti un publiskas sarunas ir kļuvušas par būtisku politiskās aktivitātes elementu krievu trimdas sabiedrībā. Diskusija un mūzika saved kopā tos, kuri vairs nav gaidīti dzimtenē.

Tā vietā viņi tiekas visur no Bostonas un Varšavas līdz Londonai un Tbilisi. Šīs tikšanās sniedz iespēju trimdiniekiem justies mazliet mazāk vientuļiem un dzirdēt pazīstamu balsi no laimīgākiem laikiem", un tieši tādēļ Krievija dara visu, lai šīs aktivitātes ierobežotu un ārvalstīs dzīvojošos māksliniekus iebiedētu.

Foto: MAF

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Aiz priekškara" saturu atbild ziņu aģentūra "LETA". #SIF_MAF2023

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu