Voldemorts, Yes un Džezebella. Somija publisko sarakstu ar vārdiem, ko pērn aizliegusi dot jaundzimušajiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Prostock-studio/ Shutterstock

Somijas Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments ir publicējis sarakstu ar bērnu vārdiem, kurus tas pērn apstiprinājis un noraidījis.

Pagājušā gadā departaments akceptējis tādus vārdus kā Kuipana (Kuippana), Tētērs (Tähetär) un Lāzers (Laser), bet noraidījis tādus vārdus kā Voldemorts, Kukupo (Kukkupöö) un Vasara (tulkojumā - āmurs).

Departaments izskata vārda piemērotību, tomēr galīgo lēmumu pieņem Digitālā iedzīvotāju datu pakalpojumu aģentūra.

Departaments skaidroja, ka tā lēmumi balstīti uz likumiem, kas aizliedz bērnus saukt vārdos, kuri varētu tikt uzskatīti par aizskarošiem vai nodarīt kaitējumu tā nēsātājam.

Vārdiem esot arī jāatbilst iedibinātajai vārdu došanas praksei formas, satura un pareizrakstības ziņā, un tiem ir jābūt piemērotiem cilvēka identificēšanai. Tas nozīmē, ka tādi vārdi kā “galds” vai “velosipēds” nevar tikt kvalificēti kā cilvēka vārdi. Turklāt vārdiem ir jāatšķiras no pretējā dzimuma un tie nedrīkst atgādināt tipiskus uzvārdus.

2019. gadā Somija centās mīkstināt vārdu došanas likumus, radot lielāku rīcības brīvību ģimenēm ar ārzemju izcelsmi.

Šobrīd populārākie somu vārdi ir Olīvija un Leo.

Starp padomes noraidītajiem vārdiem ir arī tādi vārdi kā Eldorado, Glitčs (Glitch), Haibis (Haybis), Hendriksons, Džezebella, Krauce, Nekss (Nex), Padme, Senators, Teflons, Sotavalta, Jes (Yes) un citi.

Nesen tika publicēts saraksts arī ar neparastiem vārdiem, kas pērn doti jaundzimušajiem Latvijā. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu