VIDEO Igaunija saņem mobilo pretkuģu raķešu sistēmu, kuras rādiuss nosedz teju visu Baltijas jūru

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video.

Igaunija saņēmusi mobilo augsto tehnoloģiju pretkuģu raķešu sistēmu "Blue Spear 5G SSM", kuras rādiuss nosedz gandrīz visu Baltijas jūru, piektdien paziņoja Igaunijas Aizsardzības ministrija.

Kā informēja ministrijā, "Blue Spear 5G SSM" ir Igaunijas Aizsardzības spēku modernākā un inovatīvākā ieroču sistēma, kas spēj darboties jebkādos laikapstākļos dienā un naktī, ļaujot trāpīt mērķim ārpus redzamības līnijas. Raķete spēj sasniegt mobilu vai stacionāru mērķi 290 kilometru attālumā.

Kaujas galviņā ir izmantots aktīvs radara noteikšanas meklētājs, precīzas uz INS balstītas navigācijas iespējas un spēcīga sistēma, kas ir aizsargāta pret GPS traucējumiem, un maksimālas precizitātes mērķa iegūšana.

Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs uzsvēra, ka jaunā pretkuģu raķešu sistēma būtiski paplašina Igaunijas aizsardzības spēku darbības rādiusu un pastiprinās potenciālā agresora savaldīšanu.

Savukārt Igaunijas Jūras spēku komandieris kapteinis Johans Eliass Seljamā teica, ka "Blue Spear 5G SSM" kopā ar jūras mīnām tuvākajās desmitgadē būs Igaunijas jūras aizsardzības pamats.

Mobilo pretkuģu raķešu sistēmu "Blue Spear 5G SSM" Igaunijai piegādāja Izraēlas un Singapūras kopuzņēmumu "Proteeus Advanced Systems".

Finansējumu pretkuģu raķešu sistēmai Igaunijas valdība piešķīra 2020.gadā. Igaunijas Aizsardzības investīciju centrs un "Proteeus Advanced Systems" līgumu parakstīja 2021.gadā. Projektā ir iesaistīta arī Igaunijas aizsardzības rūpniecības kompānija "Prolift", kas pielāgo kravas automašīnas, lai raķešu sistēma būtu mobila.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu