Ieslodzītais stāsta par notikumiem Krievijas cietumā īsi pirms Navaļnija nāves (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Ieslodzītais, kurš atradās vienā cietumā kopā ar mirušo Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju, sarunā ar mediju "Novaya Gazeta Europe" informē par notikumiem, kas cietumā norisinājušies pirms politiķa nāves. 

Ieslodzītais pastāstīja, ka ceturtdienas, 15. februāra, vakarā Krievijas Federālā soda izpildes dienesta (FSIN) darbinieki pasteidzināja vakara pārbaudi un aizslēdza ieslodzīto kameras.

Vēlāk tajā pašā vakarā un arī nakts laikā, pēc viņa teiktā, trīs reizes cietuma teritorijā iebraukuši nezināmi transportlīdzekļi.

Piektdienas, 16. februāra, rīts sākās ar pamatīgu kameru pārmeklēšanu. Pamatojoties uz cietuma amatpersonu teikto, ieslodzītie secināja, ka viņus gaida pārbaude.

"Parasti gan vietējā administrācija, gan ieslodzītie par šādām pārbaudēm uzzina nevis dienu vai divas pirms [komisijas atnākšanas], bet apmēram mēnesi pirms tam, un tām gatavojas iepriekš. Jo ne ieslodzītie, ne apsargi nevēlas nekādas papildu problēmas, ko inspektori varētu atrast.

Un tad blīkšķ, no zila gaisa — komisija atnāk! Skaidrs, ka kaut kas drīz notiks," sacīja ieslodzītais. 

Pēc viņa teiktā, ieslodzītie uzzināja, ka Navaļnijs miris ap plkst. 10 (plkst. 8 pēc Maskavas laika). Vietējā FSIN administrācija ap plkst. 14 savā mājaslapā publicēja paziņojumu presei par politiķa nāvi pēc vietējā laika. Tikmēr izdevums "Baza" ziņoja, ka Navaļnijs jutās slikti ap plkst. 13 pēc vietējā laika un ka viņš nomira plkst. 14:17. 

Ieslodzītais medijam sacīja: ja pie Navaļnija būtu braukusi ātrā palīdzība, tas būtu bijis redzams. Piektdienas rītā cietumā neesot bijuši mediķi, viņi ieradušies tikai pēc tam, kad par Navaļnija nāvi jau esot bijis zināms. 

"Tāpēc es domāju, ka Navaļnijs nomira daudz agrāk, nekā tika paziņots. Visticamāk, iepriekšējā naktī.

Citādi kāpēc viņiem vajadzēja mūs stingri ieslēgt kamerās un pēc tam no rīta veikt kratīšanu?" pauda ieslodzītais. 

Ieslodzītie uzzināja, ka komisija no centrālā FSIN biroja ieradās aptuveni tajā pašā laikā, kad viņi uzzināja par Navaļnija nāvi, sacīja ieslodzītais.

Ieslodzītie to uztvēruši kā papildu pierādījumu tam, ka Navaļnijs nomira daudz agrāk, nekā tika paziņots. Vienlaikus ieslodzītie uzskatot, ka Navaļnija nāve bija pārsteigums cietuma administrācijai un ka FSIN darbinieki nebija tieši saistīti ar politiķa nāvi, lai gan ieslodzītie šādu iespēju neizslēdz. 

Video: Pēdējais ieraksts, kurā iemūžināts Navaļnijs

Kā ziņots, Krievijas varasiestādes piektdien pavēstīja, ka Navaļnijs nomiris cietumā Jamalas ņencu autonomajā apvidū. Navaļnija līdzgaitnieki sestdien apstiprināja, ka opozicionārs ir miris.

Navaļnijs tika aizturēts 2021. gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014. gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023. gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".

Navaļnijs decembra beigās tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas 1960. gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu