Vēlējās doties uz Spāniju. Rīgas lidostā par nelikumīgas izceļošanas mēģinājumu aizturēti patvēruma meklētāji (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pasažieri ielidošanas terminālī starptautiskajā lidostā "Rīga".
Pasažieri ielidošanas terminālī starptautiskajā lidostā "Rīga". Foto: Zane Bitere/LETA

Robežsargi pagājušajā nedēļā Rīgas lidostā aizturējuši patvēruma meklētājus, kuri nelikumīgi centušies izceļot no valsts, informēja Valsts robežsardze.

15. februārī lidostas robežkontroles punktā tika aizturēti divi Indijas pilsoņi, kuri robežsargiem uzrādīja svešus ceļošanas dokumentus. Intervēšanas laikā personas atzina, ka vēlējušās doties caur Somiju uz Spāniju.

Pret personām sākti kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 281. panta pirmās daļas par savas personas identitātes slēpšanu, izmantojot svešu personību apliecinošu dokumentu.

Šogad kopumā robežsargi konstatējuši jau 17 personu mēģinājumus, izmantojot situāciju, ka uz Šengenas valstu iekšējām robežām netiek veikta robežpārbaude, ar viltotiem vai svešiem dokumentiem izceļot uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Lielākais vairums gadījumu konstatēti Rīgas lidostas robežkontroles punktā, kur līdz šim 11 personas mēģinājušas ar viltotiem vai svešiem dokumentiem no Latvijas izceļot uz Franciju, Beļģiju un Somiju. Tāpat šādi gadījumi konstatēti arī Ventspils un Liepājas ostā, kur patvēruma meklētāji šādi mēģinājuši izceļot uz Vāciju.

Tāpat šogad konstatēts 31 patvēruma meklētājs, kurš mēģināja atstāt Latviju bez derīgiem ceļošanas dokumentiem, proti, tikai ar patvēruma meklētāju dokumentiem.

"Šāda tendence nepārprotami liecina par to, ka liela daļa trešo valstu pilsoņu, kuri iepriekš nelikumīgi šķērsojuši Latvijas-Baltkrievijas valsts robežu vai uzņemti humānu apsvērumu dēļ, pieprasa patvērumu Latvijā, taču negrasās palikt šeit ilgtermiņā.

Šīs personas ļaunprātīgi izmanto patvēruma procedūru, jo Latvija ir tikai tranzītvalsts un viņu galamērķis ir citas Eiropas Savienības dalībvalstis," vērtē robežsardze.

Pēc Valsts robežsardzes rīcībā esošās informācijas, šogad jau 73 trešo valstu pilsoņi ir patvaļīgi pametuši patvēruma meklētāju centrus. Pērn visa gada laikā šādi bija rīkojušās 1529 personas.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu