Medijs: dezertējušo krievu pilotu Spānijā nogalināja Maskavas atsūtīti slepkavas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: NEXTA/"X"

Krievu dezertieri Spānijā pagājušajā nedēļā nogalināja Maskavas atsūtītas slepkavas, atsaucoties uz avotiem Spānijas izlūkdienestā, ceturtdien ziņo laikraksts "El Pais".

"Spānijas izlūkdienestiem nav šaubu, ka aiz šī (..) nozieguma - Maksima Kuzminova slepkavības Alikantā - stāv Kremļa garā roka," norāda laikraksts.

Kuzminovs tika atrasts miris 13.februārī Viljahoisā ar sešām šautām brūcēm. Spānijas mediji pirmdien ziņoja, ka mirušais ticis identificēts pēc pirkstu nospiedumiem, taču Spānijas amatpersonas vēl nav apstiprinājušas, ka mirušais ir Kuzminovs.

33 gadus vecais Kuzminovs augustā dezertēja no Krievijas armijas, ar helikopteru "Mi-8" ielidojot Ukrainā. Viņš paziņoja, ka iebilst pret Krievijas iebrukumu Ukrainā un nodeva helikopteru Ukrainas armijai. Viņa pārbēgšanu palīdzēja sagatavot Ukrainas militārais izlūkdienests.

Kijiva apstiprinājusi, ka Kuzminovs ir miris.

Lai gan Krievijas ārējās izlūkošanas dienests atzinīgi novērtējis ziņu par Kuzminova nāvi, tas nedz apstiprināja, nedz nenoliedza Maskavas saistību ar notikušo.

Spānijas izlūkdienestu avoti, kurus citē "El Pais", izteikušies, ka vienīgais jautājums ir par to, vai operāciju veica Krievijas ārējās izlūkošanas dienests, Krievijas federālais drošības (FSB) dienests vai Krievijas Ģenerālštāba Galvenā izlūkošanas pārvalde (GRU). Taču viņi atzinuši, ka Maskavas iesaisti būs ļoti grūti pierādīt.

"El Pais" arī citē avotus diplomātu aprindās sakām, ka šis incidents ir ļoti nopietns un Spānija dos spēcīgu atbildi, ja Maskavas līdzdalība tiks apstiprināta.

Kuzminovs tika noslepkavots rajonā, kur dzīvo daudz krievu, un sākotnēji tika uzskatīts, ka notikusi savstarpēja izrēķināšanās. Taču tagad Spānijas izlūkdienestu amatpersonas uzskata, ka Kuzminovu nogalināja profesionālas slepkavas, kas jau ir pametušas Spāniju.

Kuzminovs tika sašauts sešas reizes un pēc tam viņam pārbrauca pāri ar viņa paša automašīnu, ar kuru slepkavas aizbēga. Automašīna vēlāk tika atrasta pilnībā izdegusi tuvējā pilsētā.

Kad Kuzminovs dezertēja, viņa helikopterā atradās vēl divi Krievijas karavīri, kuri nezināja par viņa plāniem. Viņi tika nogalināti, kad mēģināja bēgt pēc helikoptera nolaišanās Ukrainā, ziņoja Kijivas militārās izlūkošanas dienests, atklājot, ka sešus mēnešus plānoja Kuzminova pārbēgšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu