"BaltCap": No fonda portfeļa uzņēmumiem izkrāpti 40,4 miljoni eiro

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Kopējā no Baltijas privātā kapitāla fondu pārvaldnieka "BaltCap" infrastruktūras fonda portfeļa uzņēmumiem izkrāptā summa ir 40,4 miljoni eiro, informēja "BaltCap" pārstāvji.

Pēc 3,5 mēnešus ilgas ārējo ekspertu atbalstītas izmeklēšanas ir noslēdzies "BaltCap" sāktās iekšējās izmeklēšanas galvenais posms par "BaltCap" infrastruktūras fonda bijušā vadītāja Šarūna Stepukoņa pārkāpumiem. Izmeklēšana atklājusi, ka kopējā no fonda portfeļa uzņēmumiem izkrāptā summa ir 40,4 miljoni eiro, tāpēc "BaltCap" plāno izmaiņas organizatoriskajā struktūrā un vadībā.

Iekšējā izmeklēšana koncentrējās uz "BaltCap Infrastructure Fund I" portfeļa uzņēmumiem. Saskaņā ar izmeklēšanu Stepukoņa piesavinātā kopējā summa ir 40,4 miljoni eiro.

Lielākā daļa ar līdzekļu aizplūšanu saistīto darbību veiktas laika periodā no 2021. līdz 2023.gadam. Krāpnieciskie darījumi notika portfeļa uzņēmumos, tostarp to meitasuzņēmumos Lietuvā un Polijā. Pašā fondā nelikumīgas darbības netika konstatētas.

Izmeklēšanas gaitā konstatēts, ka Stepukonis piesavināšanos veicis vienpersoniski un citi "BaltCap" komandas dalībnieki tajā nav iesaistīti. Izmeklēšanas rezultāti liecina, ka Stepukonis līdzekļu piesavināšanos veica, izmantojot viltotus un fiktīvus dokumentus, kā arī, iespējams, pielietojot citas noziedzīgas darbības un fuduciāro pienākumu pārkāpumus. Izkrāptās summas tika pārskaitītas uz dažādām azartspēļu vietnēm ("Olympic Casino Group") un vērtspapīru tirdzniecības platformu ("Interactive Brokers").

"Atskatoties uz notikumiem atzīstam, ka "BaltCap" ieviestie kontroles mehānismi pietiekami neaizsargāja no visiem iespējamiem riskiem, īpaši portfeļa uzņēmumu un to meitasuzņēmumu līmenī. Mēs neparedzējām visus papildu riskus, kas, salīdzinot ar uzņēmumu iegādes investīcijām, rodas jaunu infrastruktūras projektu attīstības gaitā," kopīgā paziņojumā norāda "BaltCap" vadošie partneri Dagnis Dreimanis, Simons Gustainis, Martins Kedars un Pēters Sakss.

Vadošie partneri paziņojumā norāda, ka izprot un dziļi nožēlo attiecīgo pārkāpumu negatīvo ietekmi uz fonda investoru ilggadējo uzticību, kā arī plašāko ietekmi, ko attiecīgie pārkāpumi var radīt citiem Baltijas privātā un iespējkapitāla ekosistēmas dalībniekiem. Partneri apliecina, ka velta visu uzmanību un risina radušos situāciju, un "BaltCap" ir apņēmies atjaunot zaudēto investoru uzticību.

Pēc pārkāpumu atklāšanas portfeļa uzņēmumu līmenī nekavējoties tika ieviesti papildu kontroles pasākumi, lai nodrošinātu, ka līdzīgs starpgadījums nevar atkārtoties. Nākotnē galvenā uzmanība tiks pievērsta "BaltCap" risku pārvaldības un finanšu kontroles tālākai stiprināšanai.

"BaltCap" vadošie partneri paredz izmaiņas operatīvajā vadībā un organizācijā. Lai gan galvenā iekšējās izmeklēšanas daļa ir pabeigta, izmeklēšana joprojām turpinās un ilgs zināmu laiku lietas sarežģītības dēļ. Jaunā riska politika un procedūras izrietēs no rūpīgas risku analīzes.

Papildus riska un kontroles pārvaldības stiprināšanai "BaltCap" Infrastruktūras fonda portfeļa uzņēmumi ir veikuši visas attiecīgās darbības, lai atgūtu piesavinātās summas un iesnieguši prasības pret pusēm, kas ir saņēmušas nelikumīgi piesavinātos līdzekļus.

"Mēs esam strādājuši, lai izvairītos no jebkādiem turpmākiem zaudējumiem fondam un tā portfeļa vērtībai," komentē "BaltCap" vadošie partneri. "Neskatoties uz nodarītajiem zaudējumiem "BaltCap" Infrastruktūras fonda portfeļa uzņēmumiem, tie turpina savu saimniecisko darbību un fonds strādā ar peļņu - fonda portfeļa vērtība joprojām ir ievērojami augstāka par ieguldīto summu. Citu "BaltCap" investīciju stratēģiju fondus notikušais neskar."

Kopš darbības sākuma investori "BaltCap" fondos ir ieguldījuši 663 miljonus eiro, un šo ieguldījumu kopējā vērtība, ieskaitot jau veiktās izmaksas investoriem, ir pieaugusi līdz 951 miljonam eiro. Realizēto ieguldījumu vidējā gada atdeve ir 18%.

Jau ziņots, ka nozagtos līdzekļu Stepukonis iztērējis azartspēlēm un riskantām investīcijām.

Tiesa Stepukonim noteikusi drošības līdzekli apcietinājumu.

Lietuvā notiekošo izmeklēšanu uzrauga Eiropas Prokuratūra.

Baltijas valstu privātā kapitāla ieguldījumu fonds "BaltCap" kopš 1995.gada investējis vairāk nekā 100 dažādu nozaru uzņēmumos un piesaistījis kopējo kapitālu vairāk nekā 700 miljonu eiro apmērā. "BaltCap" ir pārstāvēts visās trijās Baltijas valstīs ar vietējiem birojiem un investīciju komandām Rīgā, Tallinā, Viļņā, kā arī Varšavā, Helsinkos, Londonā un Stokholmā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu