"Septiņi vīrieši mani izvaroja..." Indijā par grupveida izvarošanas upuri kļūst populāra brazīliešu ceļotāja

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Indijā grupveidā izvarota brazīliešu tūriste, kas teltī atpūtās kopā ar vīru, ziņo ASV medijs "CBS News".

28 gadus vecā sieviete un viņas vīrs bija devušies ceļojumā ar motociklu. Sievietei ir Spānijas un Brazīlijas dubultpilsonība.

Indijas policija pagaidām aizturējusi četrus vīriešus. Viņi ir stājušies tiesas priekšā par ārvalstu tūristes grupveida izvarošanu. Policija meklē vēl trīs aizdomās turamos.

Uzbrukums notika naktī uz piektdienu Indijas austrumos, Džharkhandas štata Dumkas rajonā, kur pāris bija apmeties teltī.

"Mēs esam izveidojuši komandu, lai notvertu atlikušos aizdomās turamos," aģentūrai AFP sacīja vietējās policijas vecākais virsnieks.

Svētdien trīs apsūdzētie tika redzēti ceļā uz tiesu, kur viņus ar maisiem galvā veda policija. Varmākām ap vidukļiem bija apsietas virves. Vēlāk visi trīs tika paturēti apcietinājumā.

Svētdien tiesā bija ieradusies arī cietusī spāniete un viņas vīrs.

Pāris sestdien Spānijas televīzijas kanālam "Antena 3" pastāstīja, ka vīrieši izvaroja sievieti un piekāva vīrieti, ziņo aģentūra "Reuters".

Cietušais pāris sacīja, ka bija apmeties teltī, jo tuvumā nevarēja atrast viesnīcas.

Indijas policisti tikmēr ir apņēmības pilni notvert pārējos aizdomās turamos un spriest "stingru sodu".

Karte: Rajons, kur notika izvarošana

Vieta, kur tika pastrādāts nežēlīgais noziegums.
Vieta, kur tika pastrādāts nežēlīgais noziegums. Foto: AP/Scanpix

Cietušie - rūdīti pasaules apceļotāji

Pirms Indijas ceļojuma pāris ar motocikliem bija apceļojis vairākas Āzijas valstis.

Nedēļas nogalē sieviete ievietoja video viņu "Instagram" lapā, kurai ir 234 000 sekotāju.

"Septiņi vīrieši mani izvaroja. Viņi mūs piekāva un aplaupīja, lai gan daudz lietu [netika paņemtas], jo tas, ko viņi gribēja, bija mani izvarot,"

cietusī sacīja spāņu valodā, piebilstot, ka vīrieši viņus piekāva un draudēja nogalināt.

Citā video vīrs, kurš ir spānis, teica: "Man izdauzīti zobi, bet partnerei ir sliktāk nekā man. Viņi man vairākas reizes iesita ar ķiveri un ar akmeni pa galvu. Paldies Dievam, ka viņai mugurā bija jaka, kas nedaudz apturēja sitienus."

Videoklipu vairs nav viņu lapā.

Pāris izsauca policiju, kas viņus nogādāja vietējā medicīnas iestādē.

"Pāris runāja angļu un spāņu valodas mikslī, tāpēc patruļas komanda sākumā viņus nesaprata. Taču viņi izskatījās redzami ievainoti, tāpēc tika nogādāti ārstēšanai," stāsta Indijas policijas pārstāvis, piebilstot, ka pāris pēc tam pastāstīja ārstiem par izvarošanu.

Brazīlijas vēstniecība Indijā raidorganizācijai BBC paziņoja, ka sieviete un viņas vīrs "kļuvuši par nopietna noziedzīga uzbrukuma upuriem". Vēstniecība norādīja, ka tā ir sazinājusies ar sievieti un vietējām iestādēm, kā arī ar Spānijas vēstniecību, jo pāris izmantoja Spānijas pases, lai ieceļotu Indijā.

"Spānijas vēstniecība paziņoja, ka tā ir piedāvājusi visu pieejamo palīdzību, tostarp psiholoģisko aprūpi, taču cietušie no piedāvājuma atteicās, jo par viņiem jau rūpējas Indijas neatliekamās palīdzības dienesti," sacīja Brazīlijas vēstniecība, piebilstot, ka tā turpinās "uzraudzīt visu notikumu attīstību".

Foto: EPA/Scanpix

Indijā izvarošanu skaits dienā – tuvu simtam

Saskaņā ar Indijas Nacionālā noziegumu uzskaites biroja datiem 2022. gadā Indijā vidēji tika ziņots par gandrīz 90 izvarošanām dienā.

Togad policija arestēja 11 cilvēku bandu par kādas jaunas sievietes grupveida izvarošanu un spīdzināšanu, kuras laikā viņa tika izvadāta pa Deli ielām.

Tajā pašā gadā Indijā tika arestēts arī policists, kurš tika apsūdzēts 13 gadus vecas meitenes izvarošanā, kura vērsās viņa iecirknī, lai ziņotu par grupveida izvarošanu.

Tikmēr 2021. gadā Mumbajā kāda 34 gadus veca sieviete pēc izvarošanas un nežēlīgas spīdzināšanas nomira.

Par daudziem izvarošanas gadījumiem netiek ziņots, jo dominē stigmas attiecībā uz upuriem un trūkst ticības policijas izmeklēšanai, ziņo CBS. Notiesājoši spriedumi joprojām tiek reti pasludināti, un lietas gadiem ilgi iestrēgst Indijas krimināltiesību sistēmā, kas ir pārslogota.

2012. gadā pasaules ziņu virsrakstos nonāca kādas Indijas studentes grupveida izvarošana un noslepkavošana. Ņūdeli autobusā pieci vīrieši un pusaudzis izvaroja 23 gadus vecu fizioterapijas studenti, kura vēlāk nomira.

Šis šausminošais noziegums pievērsa starptautisku uzmanību augstajam seksuālās vardarbības līmenim Indijā un izraisīja nedēļām ilgus protestus, un galu galā tika mainīts likums, lai par izvarošanu ieviestu nāvessodu.

Tikmēr pirms pāris gadiem Latvijā sabiedrību šokēja ziņa par latviešu tūristes izvarošanu un slepkavību Indijā. 2018. gada 21. februārī Līga Skromane ar māsu Ilzi devās uz Keralas štatu Indijā, lai apmeklētu nodarbības Dharmas ajurvēdas un dziedniecības centrā. Brauciens izrādījās liktenīgs. 14. martā Līga pazuda. Viņas ķermenis tika atrasts 20. aprīlī. Sakropļots, bet galva - atdalīta.

Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) mājaslapā viens no ceļojumu brīdinājumiem par Indiju ir tieši par iespējamo vardarbību pret sievietēm.

"Ņemot vērā Indijā notikušos agresīvos incidentus pret rietumvalstu sievietēm, aicinām izvērtēt nepieciešamību ceļot vienatnē. Ceļojot valsts teritorijā, aicinām respektēt vietējās tradīcijas un apģērba kultūru," teikts ĀM brīdinājumā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu