"Google Maps", "Waze" un citviet jau ieviesti nesen nomainītie Rīgas ielu nosaukumi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vietnē "Google Maps" Maskavas ielas vietā tagad redzama Latgales iela.
Vietnē "Google Maps" Maskavas ielas vietā tagad redzama Latgales iela. Foto: Ekrānuzņēmums no "Google Maps"

Vairākās ģeogrāfiskajās kartēs internetā jau ir ieviesti nesen nomainītie Rīgas ielu nosaukumi.

Izmaiņas ir veiktas tādos Latvijā populāros karšu un navigācijas servisos kā "Google Maps" un "Waze". Jaunie ielu nosaukumi atrodami arī atvērto datu kartē "OpenStreetMap" un apgāda "Jāņa sēta" uzturētajā karšu pārlūkā "balticmaps.eu".

Vairākos gadījumos gan ir iespējams atrast pareizo objektu, meklēšanas vaicājumā izmantojot arī veco adresi.

Tikmēr tehnoloģiju gigantam "Microsoft" piederošajā karšu platformā "Bing Maps" joprojām ir lasāmi tikai vecie Rīgas ielu nosaukumi.

Jau ziņots, ka Rīgas dome

21.februārī nolēma pārdēvēt Maskavas ielu un vēl vairākas ielas galvaspilsētā. Jaunie Rīgas ielu nosaukumi - Latgales, Lastādijas, Jāņa Klīdzēja, Kārļa Mīlenbaha, Vilhelma Purvīša, Viļa Plūdoņa, Emīlijas Benjamiņas, Valērijas Seiles un Augusta Spariņa iela - jau ir spēkā un tos var lietot, uzsver pašvaldība.

Izmaiņas valsts publiskajiem reģistriem esot iesniegtas, bet izmaiņas pilsētvidē tiek veiktas pakāpeniski. Rīgas pašvaldība iesniegusi informāciju Valsts adrešu reģistram, juridiski reģistrējot pilsētas jaunos ielu nosaukumus un to atrašanās vietu. Karte ar jauno ielu atrašanās vietu pieejama pašvaldības mājas lapā.

Visās valsts un pašvaldības datubāzēs, kuru galvenais informācijas avots ir Valsts adrešu reģistrs, informācija tiks nomainīta automātiski, tas attiecas gan uz iedzīvotāju deklarētajām adresēm, gan uzņēmumu un iestāžu juridiskajām adresēm.

Izmaiņas ir reģistrētas Valsts zemes dienesta kadastrā. Iedzīvotājiem dokumenti nav jāmaina, jo to sagatavošanas brīdī spēkā esošā adrese bija juridiski pareiza. Īpašos gadījumos, piemēram, atļaujās, licencēs, līgumos un citos dokumentos, kur normatīvie akti un nosacījumi to pieprasa, izmaiņas jāveic pašiem iedzīvotājiem, norādot jauno ielas nosaukumu.

Rīgas domes lēmums nosaka, ka adrešu numurzīmju un nosaukumu zīmju maiņa jāveic trīs mēnešu laikā no lēmuma pieņemšanas brīža, jo nepieciešams laiks adrešu apzināšanai, iepirkuma veikšanai, zīmju izgatavošanai un nomaiņai. Zīmju izgatavošanu veiks Rīgas domes Centrālās administrācijas Teritorijas labiekārtošanas pārvalde. Tās namu apsaimniekotājiem un īpašniekiem būs jāuzstāda pašiem. Par zīmju saņemšanas kārtību pašvaldība informēs.

Tiek prognozēts, ka ielu nosaukumu maiņa pašvaldībai varētu izmaksāt ap 80 000 eiro. Šī summa paredz izdevumus par ielu nosaukumu un adrešu zīmju izgatavošanu, taču precīza summa būs pieejama tikai pēc iepirkuma veikšanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu