Seksuālās uzmākšanās skandāls Mūzikas akadēmijas: Prānis paziņo, ka no amata neatkāpsies

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Guntars Prānis piedalās preses konferencē par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simtgades sezonu.
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Guntars Prānis piedalās preses konferencē par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simtgades sezonu. Foto: Edijs Pālens/LETA

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors Guntars Prānis otrdien, 12. martā, paziņojis, ka no amata neatkāpsies. Paziņojums seko dienu pēc tam, kad JVLMA padome rektoram izteikusi neuzticību un aicinājusi atkāpties no amata saistībā ar izskanējušām studenšu liecībām par pasniedzēju seksuālu uzmākšanos un vardarbību, ziņo "Latvijas Sabiedriskie Mediji".

Paziņojums seko pēc rektora tikšanās ar kultūras ministri Agnesi Loginu.

12. martā intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" norādīja, ka pagaidām nevar atbildēt par augstskolas padomes lēmumu viņam izteikt neuzticību. Lēmumu viņš pieņemšot pēc tikšanās ar Loginu.

Rektors gan akcentē, ka neko neesot slēpis un pats ir ieinteresēts atrisināt situāciju, lai nekas līdzīgs ar studentiem nevarētu atgadīties nekad nākotnē.

"Es neesmu neko slēpis, neesmu neko zem deķa grūdis, kā ir izskanējis, es uzskatu, ka tas ir apmelojums," komentējot viņa virzienā vērstos apgalvojumus par situācijas noklusēšanu, pauda Prānis.

Viņš uzsvēra, ka notiekošo pats uztverot ļoti emocionāli un ka viņam nav vienalga, kas notiek ar akadēmiju un studējošajiem. "Mana atbildība ir izdarīt maksimālo, ko varu," norādīja Prānis.

Ņemot vērā studiju specifiku, kad pasniedzējs ar studējošo nereti atrodas vienā telpā divatā, tiek apsvērta iespēja šādas telpas aprīkot ar video kamerām, lai izslēgtu iespēju, ka pasniedzējs ar studentu paliek divatā.

11. martā pēc ilgstošām diskusijām JVLMA padome izteica neuzticību akadēmijas rektoram Guntaram Prānim un aicina viņu atkāpties no amata.

Lēmums pieņemts, lai mazinātu pāridarījuma sajūtu cietušajām studentēm, lai arī padomes locekļi apzinās, ka tas ir praktiski neiespējami.

Tāpat padomes locekļi uzskata, ka šis lēmums palīdzēs ātrāk veikt nepieciešamās darbības, lai novērstu jelkādus seksuālās vardarbības gadījumus JVLMA. Padomes ieskatā šis lēmums palīdzēs ātrāk atgūt JVLMA reputāciju.

JVLMA padome par seksuāla rakstura pāridarījumiem akadēmijā pirmo reizi uzzinājusi ceturtdien, 7. martā, kad tika pieteikts Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma"Kultūršoks" sižets, taču pilnīgāku informāciju saņēmusi raidījuma laikā 8.martā.

Padome ir detalizēti iepazinusies ar rektora veiktajām darbībām, kuras ir bijušas "daudzskaitlīgas, taču neefektīvas". JVLMA padome uzskata, ka principiāli jāmaina JVLMA institucionālā atbildība attiecībā uz seksuālo vardarbību un jāievieš Rietumvalstu standartiem atbilstošs reglaments, kurš būtu obligāts visiem JVLMA mācībspēkiem un darbiniekiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu