Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

"Pēterburgas bandīts darbībā." Kremļa opozicionāri komentē Viļņā notikušo uzbrukumu Navaļnija līdzgaitniekam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: I. Ždanova/"Telegram"

Viļņā otrdienas, 12. marta, vakarā nezināmas personas uzbruka Alekseja Navaļnija tuvākajam līdzgaitniekam, akcijas "Pusdienlaiks pret Putinu" popularizētājam Leonīdam Volkovam. Lietuvas amatpersonas un Krievijas opozīcijas politiķi medijam "Radio Brīvība" komentējuši uzbrukumu.

Pēc Jarmišas teiktā, uzbrucēji "ar āmuru izsita automašīnas logu un iesmidzināja Volkovam acīs asaru gāzi, pēc tam uzbrucējs sāka sist Leonīdu ar āmuru".

Komentārā "The Insider" Jarmiša skaidroja, ka Volkovs uzbrucējus atvairījis ar "automašīnas durvīm un kājām".

"Tāpēc viņi sita, kur nu trāpīja, - pa kājām."

Volkovs tika ievietots slimnīcā un pēc dažām stundām izlaists ar ieģipsētu roku. Pēc politiķa teiktā, uzbrucējs "mēģinājis viņu izklapēt kā karbonādi".

Uzbrucējs piecpadsmit reizes iesitis viņam pa kāju ar gaļas āmuru.

"Tas bija tik tipisks, acīmredzams, raksturīgs sveiciens no Putina, Pēterburgas bandīta," sacīja Volkovs.

Uzbrukums veikts Krievijas prezidenta "vēlēšanu" priekšvakarā, kas notiks šajā nedēļas nogalē. Volkovs un Alekseja Navaļnija sieva Jūlija aicinājuši visus krievus piedalīties mītiņā "Pusdienlaiks pret Putinu", un tas varētu būt viens no uzbrukuma iemesliem.

Uz incidentu reaģējušas arī Lietuvas varasiestādes.

"Ziņojumi par uzbrukumu Leonīdam ir šokējoši. Attiecīgās iestādes ir sākušas darbu. Vainīgajiem būs jāatbild par savu noziegumu," raksta Lietuvas Ārlietu ministrijas vadītājs Gabriels Landsberģis.

Lietuvas prezidents piekrīt, ka aiz uzbrukuma Volkovam varētu stāvēt Kremlis.

"Skaidrs, ka tādas lietas ir plānotas un tiek veiktas, un mums nevajadzētu brīnīties. Taču es gribu skaidri pateikt, ka specdienesti izvērtēs notikušo, veiks izmeklēšanu un, ceru, atradīs vainīgos.

Putinam varu teikt tikai vienu – no jums šeit neviens nebaidās," atzīmēja Lietuvas prezidents.

Opozīcijas politiķis Dmitrijs Gudkovs, kurš pametis Krieviju, ir pārliecināts, ka uzbrukums Leonīdam Volkovam nav parasts incidents, bet gan Krievijas varasiestāžu atriebība par viņa politisko nostāju. To viņš teica intervijā televīzijas kanālam "Current Time".

"Tas ir Pēterburgas bandīts darbībā, Krievijas opozīcijai draud briesmas.

Tā ir atriebība tiem cilvēkiem, kuri aicina uz mītiņu "Pusdienlaiks pret Putinu", un tas nepārprotami satrauc Kremli.

Krievijas opozīcijai draud briesmas pat ārzemēs. Es par to nešaubos jau kopš brīža, kad tika saindēts Skripaļs.

Nesen Spānijā tika nošauts bijušais pilots, kurš atteicās piedalīties karā ar Ukrainu un slēpās Spānijas teritorijā.

Tāpēc, protams, jā, visi opozicionāri, kuri šodien rada kaut nelielus draudus Putina režīmam, ir pakļauti riskam."

Arī Polijā dzīvojošā Krievijas opozīcijas politiķe Natālija Šavšukova uzskata, ka uzbrukums Leonīdam Volkovam ir saistīts ar viņa politisko darbību un kampaņu pret Putinu:

"Šis noteikti ir sveiciens no Putina: viņš skaidri parāda, ka visu kontrolē.

Un tas ir turpinājums visiem tiem incidentiem, kas jau ir notikuši ārzemēs. Putins gan iekšēji, gan ārēji liek saprast, ka joprojām visu kontrolē, ka, neskatoties uz visām sankcijām, viņa cilvēki ir Eiropā. Domāju, ka uzbrukums pirms vēlēšanām nebija nejaušs.

Šis ir signāls arī pašmāju publikai, kura nemaz nav tik priecīga par karu Ukrainā."

Natālija šobrīd arī uzturas ārzemēs, bet nenoliedz, ka joprojām ir jūtama Putina ietekme. 

"Manuprāt, Putins [ar šādiem uzbrukumiem] vēlas parādīt, ka visi aizbraukušie joprojām ir pakļauti kontrolei, ka neviens nevar justies droši, pat atrodoties citās valstīs."

Tomēr ārzemēs viņa joprojām jūtas pasargātāka nekā Krievijā. 

"Gaidīt, ka atbrauks pie tevis uz izmeklēšanu, vai gaidīt, kad kāds pieklauvēs pie durvīm, joprojām ir daudz sliktāk nekā atrasties ārzemēs un gaidīt kādu traku uzbrukumu.

Nu, godīgi sakot, es pati kā indivīds un kā opozīcijas pārstāve nejūtu nekādas briesmas.

Tā var būt maldinoša sajūta, bet es ceru, ka pagaidām tas neskars plašu opozicionāru loku. Lai gan nekas nav izslēgts," saka Natālija Šavšukova.

Opozīcijas aktīviste Jeļena Kotenočkina, kura pametusi Krieviju, par uzbrukumu Leonīdam Volkovam un vispārējām briesmām Putina režīma pretiniekiem stāsta: 

"Pirmā doma, kas izskaidro uzbrukumu Leonīdam Volkovam, ir gaidāmās prezidenta vēlēšanas un viņa loma kampaņā pret Putinu.

Leonīds ir atbildīgs par politisko virzību Korupcijas apkarošanas fondā (FBK), un, cik es saprotu, tieši viņš ir iesaistīts aģitācijās Krievijas iekšienē. Iespējams, viņš pārrauga tā saukto "Labo propagandas mašīnu 2" – brīvprātīgo organizāciju, kuri zvana cilvēkiem Krievijā un mēģina viņus aģitēt pret Putinu.

FBK pievienojās akcijai "Pusdienlaiks pret Putinu", ko aizsāka kustība "Eiropas Pēterburga" un Maksims Rezņiks. Savas noslepkavošanas priekšvakarā Aleksejs Navaļnijs aicināja krievus piedalīties šajā akcijā."

Leonīds arī aktīvi informējis sabiedrību par "vēlēšanu" norisi un gatavošanos tām.

"Leonīds Volkovs katru nedēļu veido video par pašreizējo vēlēšanu kampaņu, skaidro, kā balsot pret Putinu, kā aģitēt, kā piesaistīt cilvēkus. Protams, uzbrukumu Volkovam es saistu ar viņa politisko darbību.

Un vairāku politologu pieņēmumu, ka Aleksejs Navaļnijs tika nogalināts tieši gaidāmo vēlēšanu un aicinājuma "Pusdienlaiks pret Putinu" dēļ, uzbrukums Volkovam tikai apstiprina."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu