VIDEO "Neapmierinātība ar diktatūru." Krievu aktrise Hamatova un redaktors Martinovs komentē "vēlēšanas"

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

17. martā jau no plkst. 10.00 pie Krievijas vēstniecības Rīgā rindā uz tā saucamajām Krievijas prezidenta "vēlēšanām" stāvēja jau vairāk nekā 100 cilvēku. TVNET GRUPAI pie vēstniecības izdevās sastapt arī krievu aktrisi Čulpanu Hamatovu un izdevuma "Новая газета. Европа" galveno redaktoru Kirilu Martinovu.

Pie Krievijas vēstniecības Rīgā TVNET GRUPA sastapa Krieviju pametušo slaveno krievu aktrisi Čulpanu Hamatovu. Uz jautājumu, kā vērtē "vēlēšanu aktivitāti", aktrise saka: "Man šķiet… Ņemot vērā, ka arī no tās puses ir rinda, man šķiet, ka ir pietiekami."

Video: Intervija ar Čulpanu Hamatovu

Par potenciālajiem "vēlēšanu" rezultātiem sieviete pauž savu viedokli: "Rezultāta ziņā, balsošanas skaitļu uzrakstīšanas ziņā, es domāju, ka tā ir bezjēdzīga. Tomēr no tā viedokļa, lai redzētu, cik cilvēku iestājas pret pašreizējo politiku, ko īsteno Krievijas valsts, tā ir ļoti svarīgi."

Izdevuma "Новая газета. Европа" galvenais redaktors Kirils Martinovs sacīja: "Lielākā daļa no šeit klātesošajiem, protams, ieradās uz akciju "Pusdienlaiks pret Putinu". Es nedomāju, ka šādas rindas pie Krievijas vēstniecības Rīgā jebkad iepriekš ir bijušas.

Video: Intervija ar Kirilu Martinovu

Rinda visu laiku kļūst garāka, jo ierodas jauni cilvēki. Patiesībā ir divas rindas. Tāpēc man šķiet, ka akciju kopumā var uzskatīt par izdevušos. Tagad mēs redzam Krievijas pilsoņus, kas atrodas Latvijas teritorijā, varbūt pirmo reizi valsts vēsturē ieradās izrādīt masu neapmierinātību ar diktatūru un karu."

Jau vēstīts, ka uz tā saucamajām Krievijas prezidenta "vēlēšanām" pie vēstniecības Rīgā rindā gaida vairāk nekā 100 cilvēku. Rinda ātri virzās uz priekšu.

Otrā pusē ēkai stiepjas vēl viena "vēlētāju" rinda.

Vēstniecības apkārtnē atrodas ap 20 policijas automašīnu. Parkā iepretim vēstniecībai pulcējas daži protestētāji, lai nosodītu šo "vēlēšanu" rīkošanu Latvijā. Protesta akcija pie vēstniecības turpināsies līdz plkst.17.

"Vēlētāju" vidū skanēja arī daži lamuvārdi. 

Aģentūra LETA novēroja, ka pie vēstniecības stāv lielākoties vecāka gadagājuma cilvēki.

Tiesa, laikā pēc plkst.10.30 pie Krievijas vēstniecības sākuši nākt arī jaunāki cilvēki.

Neskatoties uz Valsts policijas un Valsts robežsardzes svētdien pie Krievijas vēstniecības veikto stingro Krievijas valstspiederīgo uzturēšanās nosacījumu Latvijā ievērošanas kontroli, gara "vēlēšanās" piedalīties gribošo rinda vēl nav izveidojusies, liecina LETA novērojumi.

Pretī agresorvalsts vēstniecībai notiek pikets, kura dalībnieki ir ieradušies ar Ukrainas karogiem. Kā novēroja aģentūra LETA, viens no piketa dalībniekiem bija ieradies ar spaini, kurā bija sarkans šķidrums, kas tika izliets pie vietas, kur robežsardze veic dokumentu pārbaudi, Jura Alunāna un Kalpaka bulvāra krustojumā.

"Atļaujot rīkot Krievijas prezidenta "vēlēšanas" Latvijā, valsts leģitimizē šo vēlēšanu neleģitīmo iznākumu. Iznākumu, kurā vēlēšanās uzvar Vladimirs Putins, kura armija jau vismaz desmit gadus dienu dienā veic kara noziegumus pret Ukrainas iedzīvotājiem," norāda pasākuma organizatori.

Viņi uzsver, ka Latvija nevar pieļaut šādas provokācijas - agresorvalsts pilsoņi par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu šajos apstākļos drīkstētu balsot tikai un vienīgi otrpus Latvijas robežai. Krievijai ir jāpārtrauc karš Ukrainā un jāatkāpjas līdz 1991.gada robežām, pārliecināti pasākuma organizatori.

"Latvijai jāsaņemas - ja spējām Krievijai parādīt savu vietu Brīvības cīņās, tad spēsim arī tagad. Putina un pārējo viņa marionešu vieta ir nevis Kremlī, bet gan karātavās," uzsver akcijas rīkotāji.

Pasākuma norises vietā ikviens aicināts ierasties ar Latvijas un Ukrainas karogiem, plakātiem un simboliku.

Kā informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļas vadītājs Uģis Vidauskis, pašvaldība 17.martā laikā no plkst. 10 līdz 17 ir saskaņojusi divu piketu un vienas sapulces norisi iepretim Krievijas vēstniecības ēkai, kuru galvenais mērķis ir nosodīt karu Ukrainā un Krievijas prezidenta "vēlēšanas" Latvijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu