Latvijā pieaugusi vardarbība pret bērniem. Visbiežāk nepilngadīgie cieš no mājinieku rokas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Atsaucoties uz pagājušā gada Valsts policijas datu analīzi, vēl aizvien varam droši apgalvot, ka bērni aizvien visvairāk cieš vietā, kur tiem būtu jājūtas visdrošāk, – mājās, vēsta Valsts policija.

Mēs apzināmies, ka apkopotie dati ir tikai aisberga redzamā daļa, kuru policijai ir izdevies piefiksēt un attiecīgi rīkoties. Arī šiem noziegumiem "patīk klusums", un daudzi no vardarbībā cietušajiem ir gatavi runāt par notikušo tikai pieaugušā vecumā, pēc daudziem gadiem.

Centrālās statistikas pārvalde nesen veiktajā pētījumā "Bērni Latvijā" noskaidroja, ka Latvijā vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāju bērnībā ir saskārušies ar vardarbību.

Savukārt pēc Pasaules Veselības organizācijas aplēsēm bērnībā piedzīvotā vardarbība ietekmē bērna veselību un labsajūtu visas dzīves laikā.

Cilvēkiem, kuri bērnībā ir pieredzējuši vardarbību, arī turpmākajā dzīvē ir augstāks risks kļūt par vardarbības upuriem vai arī pašiem kļūt par varmākām, tādējādi bērnības vardarbības pieredzi nododot nākamām paaudzēm.

Pagājušajā gadā Latvijā ir cietuši 585 (+50; +8,4%) bērni. Pieaudzis tādu gadījumu skaits kā cietsirdība un vardarbība pret nepilngadīgo – 113 (+14;+14,1 %); mantiskie noziegumi – 67 (+11;+19,6%) un nodarījumi pret dzīvību un veselību – 65 (+8; 14%).

Savukārt nedaudz krities pret tikumību un dzimumneaizskaramību reģistrēto gadījumu skaits – 294 (-3;-1%).

Runājot par piefiksētajām vietām, kur visvairāk cietuši bērni, līderos jau vairākus gadus ir bērna mājvieta 171 (+12); pilsētvidē 92 (-43), mācību iestādē 2 (-9) un interneta vidē 32 (+7).

Lai paplašinātu iespēju interesentiem izglītot skolēnus par drošību, Valsts policija ir izstrādājusi divas prevencijas programmas – "Drošības Vēstnešu programma" un "Skolu drošība".

Pirmās programmas ietvaros drošības nodarbības var īstenot jebkurš skolas pārstāvis. Nodarbībā tiek izmantots interaktīvu materiālu kopums, kas neprasa iepriekšēju papildu sagatavošanos no skolas pārstāvja vai līdzekļus. Tāpat nodarbība ir realizējama vienā akadēmiskajā stundā.

Savukārt, turpinot attīstīt otru prevencijas programmu "Skolu drošība", Valsts policija ir izstrādājusi "Palīgmateriālu drošības izvērtēšanai izglītības iestādē", kura mērķis ir sniegt plašu ieskatu par izglītības iestādes drošību.

Šīs programmas ietvaros izglītības iestādei ir iespējams iegūt "drošības izvērtējumu", kas ietver gan fiziskās vides, gan izglītības iestādē izveidoto kārtības noteikumu, gan "mikroklimata", gan izglītības iestādē reģistrēto incidentu un pārkāpumu, gan riska informācijas aprites novērtējumu. Tāpat arī izglītības iestādes personāla informētības izvērtējumu par riska situācijām, kā arī mācībspēku konsultēšanu.

Nepieciešamības gadījumā tiek ietverti arī tādi preventīvie kontroles pasākumi kā reidi, kas tiek organizēti izglītības iestādēs, pamatojoties uz saņemto informāciju no izglītības iestādēm, vecākiem vai skolēniem.

2023.gadā Valsts policija ir veikusi 3696 dažāda veida preventīvus pasākumus, 9 izglītības iestāžu izvērtējumus, 219 pedagogu konsultēšanu, organizējusi 1335 nodarbības nepilngadīgajiem, piedalījusies 30 skolas vecāku sapulcēs un īstenojusi 1243 reidus ar kinologiem, tai skaitā arī kontrolpirkumus un pulcēšanās vietu apsekojumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu