FOTO UN VIDEO Ziemeļamerikā novērots pilns Saules aptumsums. Televīzijas tiešraidē iespaidīgi parāda pēkšņo tumsu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Miljoniem cilvēku ASV, Kanādā un Meksikā pirmdien, 8. aprīlī, novērojuši pilnu Saules aptumsumu, ziņo ASV mediji.

Iespaidīgā dabas parādība iemūžināta no dažādiem skatpunktiem. 

Aptumsumu Meksikā novērojis arī Latvijas Universitātes Vides un tehnoloģisko procesu matemātiskās modelēšanas laboratorijas pētnieks Juris Seņņikovs un pazīstamais latviešu astronoms Ilgonis Vilks. 

Piemēram, ASV medija ABC žurnālisti tiešraidē pārliecinājās, kā viss uz brīdi satumst, kad Mēness nostājās priekšā Saulei. 

Foto: AFP/SCANPIX

Jau ziņots, ka pats fenomens ilgst divas stundas. Ziemeļamerikas kontinentā aptumsums sākās īsi plkst. 14.00 pēc vietējā laika (plkst. 21.00 pēc Latvijas laika) un beidzas ap plkst. 15.46 pēc vietējā laika (plkst. 22.46 pēc Latvijas laika).

Pilno saules aptumsumu vispirms skaidri varēja redzēt Meksikas pilsētas Mazatlanas iedzīvotāji. Pēc tam aptumsuma ēna virzījās pāri Teksasas štatam, Oklahomas štata dienvidiem, Misūri štatam, Ohaio štatam un gar ASV-Kanādas robežu.

Aptumsums noslēdzās Ņūfaundlendas provincē Kanādā.

Saules aptumsumi nav retas parādības – gadā visā pasaulē redzami divi vai pat četri. Taču iespēja redzēt pilnīgu saules aptumsumu ir retāka, jo Zeme ir liela un lielākoties to klāj okeāni.

Šis saules aptumsums šajā gadsimtā ir pirmais, kurš ir redzams visās trīs Ziemeļamerikas valstīs – ASV, Meksikā un Kanādā – un tāpēc, iespējams, tas būs vienīgais, ko lielākā daļa pasaules iedzīvotāju redzēs savas dzīves laikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu