FSB virsnieki vajā, piekauj un izģērbj ukraiņus uz Krievijas–Igaunijas robežas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Kyttan/Shutterstock

​Krievijas–Igaunijas robežkontroles punktos FSB darbinieki sistemātiski vajājuši Ukrainas pilsoņus. Ir reģistrēti arī gadījumi, kad FSB darbinieki sit ukraiņus, vēsta medijs "Postimees".

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī FSB uzskatīja Ukrainas pilsoņus par potenciāliem ienaidniekiem, kuri mēģina iekļūt Krievijā vai Krievijas okupētajās Ukrainas teritorijās un no turienes – Eiropas Savienībā vai Ukrainā.

Krievijas teritorijā pastiprinājušās Ukrainas pilsoņu vajāšanas pie Igaunijas robežkontroles punktiem.

Vairāki ukraiņi arī pastāstījuši, kādas mokas piedzīvotas uz robežas: sarunas, kas vairāk atgādina pratināšanu, anketu aizpildīšana, sakaru iekārtu pārbaude un datu vākšana no tām, kā arī sitieni, lai saņemtu atbildes uz visdažādākajiem jautājumiem.

Uz robežas FSB darbinieki liek ukraiņiem izģērbties līdz apakšveļai, pēc tam viņus fotografē. Pēc robežu šķērsotāju teiktā, FSB veic arī veica videoierakstus. Daži uz neilgu laiku tiek ievietoti aizturēšanas izolatorā.

2023. gada pēdējos mēnešos FSB arvien biežāk sāka vajāt Igaunijas un citu ES valstu iedzīvotājus robežpunktos, un tika saņemtas ziņas par fiziska spēka lietošanu.

Par fiziskas vardarbības lietošanu pret Igaunijas iedzīvotājiem informācijas nav, taču vietējie iedzīvotāji, kuri bija devušies uz Krieviju, vēstīja, ka iepriekš aprakstītās situācijas arī piedzīvojuši.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu