Latvijas Kultūras akadēmiju turpmāk vadīs kinorežisors Dāvis Sīmanis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Režisors Dāvis Sīmanis peidalās preses konferencē, kurā informē par daudzsēriju filmu "Pansija pilī" kinoteātrī "Splendid Palace".
Režisors Dāvis Sīmanis peidalās preses konferencē, kurā informē par daudzsēriju filmu "Pansija pilī" kinoteātrī "Splendid Palace". Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) rektora amatā pirmdien ievēlēts līdzšinējais prorektors mākslinieciskās jaunrades darbā, kinorežisors Dāvis Sīmanis.

Viņš bija vienīgais pretendents, kurš tika virzīts rektora amata vēlēšanām.

Sīmanis ir viens no starptautiski pazīstamākajiem latviešu kinorežisoriem, kurš uzņēmis virkni dokumentālo un mākslas filmu. Sīmanis ir režisors tādām filmām kā "Marijas klusums", "Tēvs Nakts", kas tikusi arī izvirzīta ASV Kinoakadēmijas Oskara balvai ārzemju filmu kategorijā, "Gads pirms kara", "Mūris", "Pelnu sanatorija", "Pēdējā tempļa hronikas".

Sīmanis ir saņēmis vairākus "Lielā Kristapa" apbalvojumus, starp tiem arī 2018.gadā par filmu "Tēvs Nakts" nominācija "Labākais spēlfilmas režisors" un par labāko gada filmu "Gads pirms kara" 2021.gadā.

Viņa darbi piedalījušies daudzos prestižos starptautiskos kino festivālos visā pasaulē, tostarp Berlīnes, Venēcijas, Roterdamas un citos festivālos, kā arī saņēmuši dažādus apbalvojumus.

Kopš 2015.gada viņš ir LKA mākslas zinātņu doktors, kino teorijas, montāžas un režijas profesors. Nodarbojas ar kino pētniecību LKA Kultūras un mākslu institūta ietvaros, pētnieciskās intereses saistās ar kino vēsturi un teoriju.

Sīmanis kopš 2015.gada ieņem arī Valsts Filmu padomes locekļa amatu. Ilgstoši darbojies eksperta statusā dažādās Latvijas kultūras institūcijās. Šobrīd ir Valsts kultūrkapitāla fonda filmu nozares komisijas eksperts un komisijas priekšsēdētājs.

Sīmaņa vērtējumā, LKA turpmākajos piecos gados jātop par mākslu un kultūras universitāti, kas vienmēr ir soli priekšā visaktuālāko māksliniecisko, akadēmisko un zinātnisko tendenču pārstāvēšanā Latvijas kultūrā. LKA jāpiedāvā starpdisciplināras studijas, kā arī jānodrošina kultūras pētniecība un vienlaikus jāintegrē zinātne ar praktiskajām mākslu studijām.

Par LKA četriem galvenajiem konceptiem Sīmanis izvirzījis holistiskumu, izcilību, līdzdalību un internacionalizāciju. "Tā būs visaptveroša radoša "laboratorija" un neatņemams pamats laikmetīgas jaunrades pastāvēšanai Latvijas kino mākslā, teātra mākslā un laikmetīgajā dejā," savu redzējumu iepriekš pauda Sīmanis.

Līdz šim divus termiņus LKA vadīja Rūta Muktupāvela. Augstskolu likums nosaka, ka viena persona nevar pretendēt uz rektora amatu vairāk par diviem izpildes termiņiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu