"Vai raganu dedzināšana arī paredzēta?" Sociālajos tīklos spriež par JVLMA rektora Prāņa atkāpšanos (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektora Guntara Prāņa atkāpšanās no amata daudziem bija negaidīta. Viedokļi ir dažādi. Tomēr nav daudz tādu, kas izteiktu prieku par notikušo.

Prāņa atkāpšanos atzinīgi vērtē kultūras ministre Agnese Logina. Arī JVLMA Padomes priekšsēdētājs Timurs Tomsons pozitīvi novērtē Prāņa lēmumu.

Kultūras ministre raksta: "Cienu JVLMA rektora Guntara Prāņa lēmumu par atkāpšanos no rektora amata. Mūsu visu prioritāte ir kultūras nākotne, un to mēs nevaram nodrošināt bez drošas mācību vides jauno talantu attīstībai. Novēlu bez kavēšanās atrast rektora pienākumu izpildītāju, kurš ne vien nodrošinās drošas mācību vides ieviešanu, bet arī atjaunos akadēmijas reputāciju."

JVLMA Padomes priekšsēdētājs Timurs Tomsons raksta: "Novērtēju Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektora Guntara Prāņa lēmumu atkāpties no sava amata. Vēl šorīt esam kopā strādājuši no rīta pie drošās vides rīcības plāna, tāpēc viņa paziņojums arī man bija pārsteigums. Nav noslēpums, ka Padome nebija vienisprātis ar rektoru par seksuālās un emocionālās vardarbības risināšanu, kur šobrīd mēs visi cītīgi strādājam ar sekām. Arī studējošo pašpārvalde kritiski vērtēja rektora rīcību konkrētajā situācijā izsakot neuzticību. Jebkurā gadījumā es uzskatu, ka G. Prānis ir izcils profesors, zinātnieks un izpildītājs. Vēlos pateikties viņam par ieguldījumu augstskolas attīstībā. Vēl kādu laiku strādāsim kopā pirms pienākumu izpildītāja iecelšanas."

Vairums komentētāju sociālajos tīklos gan izsaka aizdomas, ka no Prāņa kāds vēlējies atbrīvoties un skandāls bijis vien labs iegansts.

Par to runā arī pats Guntars Prānis savā atkāpšanās paziņojumā: "Skandāls, kurā ierauta akadēmija, ir ticis izmantots, lai, aizbildinoties ar rūpēm par studentēm, iespējami tendenciozā veidā atbrīvotos no akadēmijas vadības, apsūdzot mani bezdarbībā. Taču es un mana komanda esam nekavējoši darījuši visu, lai šo situāciju risinātu pēc būtības, tāpēc tādu netaisnību un sevis nomelnošanu es nekad nebūtu varējis iedomāties." 

Daudzi komentētāji piekrīt – rektors "kancelēts".

Linča tiesa, gaišs cilvēks ļaunuma purvā, Kremļa uzvara – daudzu komentētāju salīdzinājumi ir diezgan emocionāli.

Tomēr daži komentētāji vēl atceras, kā sākās skandāls. Kurš te īsti ir cietušais?

Jautājums paliek: vai rektors zināja par akadēmijā notiekošo? Ir liecības, ka par nepiedienīgu pasniedzēju uzvedību Prānim personiski ziņots jau sen. Ja viņš būtu rīkojies izlēmīgi uzreiz, varbūt līdz skandālam nemaz nenonāktu?

Daudzi uzskata, ka bez visa šī skandāla un tam sekojošā varēja iztikt.

Tomēr… Varbūt nemaz tik bezjēdzīgs viss šis murgs tomēr nav.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu