Čehija jau iegādājusies 180 000 artilērijas šāviņu Ukrainai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Čehijas premjerministrs Petrs Fiala paziņojis, ka viņa valsts jau ir iegādājusies 180 000 artilērijas šāviņu Ukrainas armijai un cenšas nodrošināt vēl 300 000 šāviņu piegādi.

Pēc Fialas teiktā, shēmai, kad rietumvalstu valdības meklē pasaules tirgos artilērijas šāviņus Ukrainai, jākļūst par piemēru tam, kā sabiedrotajiem turpmāk jāpalīdz Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

"Situācija Ukrainā ir kritiska. Sākoties trešajam kara gadam, valsts bruņotie spēki ir pakļauti neticamam spiedienam. Tiem trūkst munīcijas, un tas liek katru dienu pieņemt sarežģītus lēmumus. Tas ļoti apgrūtina to spēju noturēt aizsardzības līnijas - tās pašas līnijas, kas noteiks visas Eiropas drošību un nākotni," britu laikrakstam "Financial Times" norādīja Fiala.

Pēc viņa teiktā, rietumvalstu aizsardzības rūpniecība nav spējusi apmierināt Ukrainas armijas vajadzības un laicīgi saražot vajadzīgo munīcijas daudzumu.

Taču Prāga ir sākusi meklēt munīcijas krājumus dažādās valstīs - un pasaules tirgū to ir pietiekami daudz.

Čehijas un tās partneru - Dānijas un Nīderlandes - iepirktajiem šāviņiem tuvāko mēnešu laikā vajadzētu nonākt frontē Ukrainā.

Iepriekš Čehijas amatpersonas paziņoja, ka tām ir izdevies atrast 800 000 artilērijas šāviņu un nodrošināt finansējumu pirmās 300 000 šāviņu partijas iegādei. Saskaņā ar laikraksta "Wall Street Journal" datiem runa ir par 300 000 padomju konstrukcijas šāviņu un aptuveni 500 000 - Rietumu ražojuma.

Čehijas amatpersonas teikušas, ka pirmās šāviņu piegādes gaidāmas ne vēlāk kā jūnijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu