"Šie skaitļi var būt daudz lielāki." Ukraina identificējusi 37 000 bezvēsts pazudušo

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Ukraina kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma 2022. gada februārī identificējusi gandrīz 37 000 cilvēku, tai skaitā militārpersonas, kas ir bezvēsts pazuduši, un amatpersonas brīdina, ka faktiskais skaits varētu būt daudz lielāks.

Aprēķināt precīzu pazudušo skaitu ir grūti, jo Krievijas karaspēks ir okupējis aptuveni piektdaļu valsts teritorijas un neviena no pusēm regulāri nepublisko datus par kritušajiem karavīriem.

"Gandrīz 37 000 cilvēku tiek uzskatīti par pazudušiem - bērni, civiliedzīvotāji un militārpersonas. Šie skaitļi var būt daudz lielāki," paziņoja Ukrainas parlamenta cilvēktiesību komisārs Dmitro Lubinecs.

Viņš pavēstīja, ka Ukraina un Sarkanais Krusts ir identificējuši aptuveni 1700 cilvēkus, kurus nelikumīgi aizturējusi Krievija. Lubinecs apsūdzēja Krieviju civiliedzīvotāju nolaupīšanā kopš 2014.gada, kad Ukrainas austrumos pirmo reizi izcēlās karš ar Maskavas atbalstītajām kaujinieku bandām.

Cilvēktiesību aizstāvju grupas ir apsūdzējušas Krieviju pieaugušo un bērnu nolaupīšanā okupētajās teritorijās.

ANO Cilvēktiesību birojs savā marta ziņojumā norādīja, ka kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma ir nogalināti vismaz 10 810 cilvēki, tai skaitā vairāk nekā 8000 cilvēku Ukrainas kontrolētajās teritorijās. Taču faktiskais upuru skaits, visticamāk, ir ievērojami lielāks un to ir grūti pārbaudīt, jo neatkarīgiem novērotājiem ir liegta piekļuve okupētajām teritorijām, norādīja birojs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu