Drošības nozare un VID vienojas par apsardzes komersantu kontroles pasākumu pilnveidošanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Drošības nozares kompāniju asociācija (DNKA) un Valsts ieņēmumu dienests (VID) vienojušies par apsardzes komersantu kontroles pasākumu pilnveidošanu, informēja DNKA pārstāvji.

DNKA tikās ar VID ģenerāldirektori Baibu Šmiti-Roķi, lai pārrunātu aktuālos apsardzes nozares jautājumus, kas skar VID kompetenci. Tikšanās laikā DNKA un VID aktualizēja vienošanos par sadarbību nodokļu administrēšanas un godīgas konkurences veicināšanas jomā, lai mazinātu apsardzes nozarē strādājošo komersantu izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Ņemot vērā apsardzes darbības reģistra ieviešanu, gan VID, gan citām kontrolējošām institūcijām - Valsts policijai un Valsts darba inspekcijai - būs iespējams izmantot automatizētus datus kontroles pasākumu pilnveidei, norāda asociācijā.

DNKA arī pauda uzskatu, ka pieejamo datu analīze ļaus izstrādāt plānu, kā mazināt šīs jomas pievilcību "uzņēmējiem", kuri nav gatavi respektēt spēles noteikumus - maksāt nodokļus pilnā apmērā un ievērot pārējās normatīvu prasības.

Tikšanās laikā pārrunāta virkne rīcības virzienu, kas var sniegt praktisku pienesumu cīņā ar ēnu ekonomiku - nodokļu maksātāju reitingu sistēmas datu izmantošana, mērķētāka informācijas apmaiņa starp VID un Valsts policiju, izvairīšanās no virsstundu darba uzskaites un apmaksas novēršana, grozījumi publisko iepirkumu regulējumā, lai apgrūtinātu negodprātīgu uzņēmumu iespējas sniegt pakalpojumus publiskajam sektoram.

Asociācijā atzīmē, ka, piemēram, 2021. un 2022.gadā aptuveni 40% no uzvarētājiem publiskajos apsardzes pakalpojumu iepirkumos bija tādi uzņēmumi, kuru nomaksāto nodokļu īpatsvars apgrozījumā un sociālo iemaksu apmērs uz vienu darbinieku rada šaubas par iespējamu nodokļu nesamaksāšanu pilnā apmērā.

DNKA valdes priekšsēdētājs Arnis Vērzemnieks norāda, ka augstais ēnu ekonomikas līmenis apsardzes nozarē rada ne tikai zaudējumus valstij, bet arī valsts iekšējās drošības apdraudējuma riskus, kā arī kropļo konkurenci.

Ņemot vērā, ka pretlikumīgu prakšu izskaušana ir laikietilpīgs un sarežģīts uzdevums, iesaistītajām pusēm ir jāturpina mērķtiecīgs kopdarbs un jāstiprina sadarbība arī turpmāk, uzsver Vērzemnieks.

DNKA apvieno vadošos Latvijas apsardzes nozares uzņēmumus, kas ir vienojušies par sadarbību, lai sekmētu ilgtspējīgas apsardzes nozares attīstību, kas balstās uz godīgu un taisnīgu konkurenci, kā arī spēkā esošo normatīvu ievērošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu