"Viņa ir mana dvēsele..." Gazas joslā no mirušas mātes ķermeņa izglābts mazulis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Sabrīna jau bija mirusi, pirms paspēja ieskatīties bērniņam acīs. Jaunā māte savu bērnu bija nēsājusi septiņus ar pusi grūtniecības mēnešus. Dienas un naktis pavadot nepārtrauktās bailēs, Sabrīna cerēja, ka ģimenei veiksme stāvēs blakus līdz kara beigām. Šī pārliecība izgaisa sprādziena troksnī un ugunsgrēkā 20. aprīļa pusnaktī. Izraēlieši nometa bumbu uz ģimenes mājām Rafā, kur gulēja Sabrīna, viņas vīrs un otra pāra meita - trīsgadīgā Malaka.

Sabrīna guva pamatīgus ievainojumus. Viņas vīrs un meita gāja bojā; glābējiem ierodoties notikuma vietā, bērns vēl bija dzīvs mātes miesās.

Sabrīnas ķermeni steidzami nogādāja slimnīcā, kur ārsti veica ārkārtas ķeizargriezienu. Bērna māti glābt neizdevās, taču ārsti centās reanimēt jaundzimušo.

"Viņa piedzima smagā elpošanas distresā," sacīja dakteris Mohammeds Salama, Emirātu slimnīcas Rafahā neatliekamās neonatālās palīdzības nodaļas vadītājs.

Jaundzimusī svēra tikai 1,4 kilogramus, taču izdzīvoja.

"Mēs varam teikt, ka viņas veselības stāvoklis ir uzlabojies," teica Salama.

"Taču situācija joprojām ir kritiska. Elpošanas distresa sindromu sākotnēji izraisa priekšlaicīgas dzemdības. Bērnam šajā laikā vajadzēja atrasties mātes dzemdē, bet viņai šīs tiesības tika liegtas."

Ārsts paredz, ka mazulis slimnīcā paliks līdz pat mēnesim.

Nebija vecāku, kas dotu bērnam vārdu. Viņas mirusī māsa Malaka bija vēlējusies, lai māsiņu nosauc par Rouhu, kas arābu valodā nozīmē dvēsele vai gars. Tomēr meitenīti nosauca viņas mātes Sabrīnas vārdā.

Izdzīvojušie ģimenes locekļi sapulcējās slimnīcā. Viņi ir izmisuši par jaunās ģimenes bojāeju un jautā – kāda gan bija šo civiliedzīvotāju vaina, ka viņi bija jānogalina?

Mazās Sabrīnas vecmāmiņa no tēva puses, Ahalam al-Kurdi, apsolīja, ka audzinās mazmeitiņu. "Viņa ir mana mīlestība, mana dvēsele. Viņa ir tēva piemiņa. Es par viņu rūpēšos."

"Hamās" vadītā Veselības ministrija Gazā apgalvo, ka no 34 000 cilvēku, kas Gazā nogalināti kopš kara sākuma 7. oktobrī, vismaz divas trešdaļas ir sievietes un bērni.

Jau ziņots, ka Izraēla sāka karu pret "Hamās" Gazas joslā pēc tam, kad 7.oktobrī "Hamās" sarīkoja slaktiņu Izraēlā, nogalinot 1200 cilvēku, un saņēma 250 ķīlnieku.

Tāpat ziņots, ka Eiropas Savienība (ES) noteikusi sankcijas palestīniešu organizāciju "Hamās" un "Islāma džihāds" bruņotajiem spārniem par plaši izplatīto seksuālo vardarbību 7. oktobra uzbrukuma gaitā Izraēlā.

Šo divu ES par teroristu grupējumiem atzīto palestīniešu grupējumu kaujinieki vainojami plaši izplatītā un sistemātiskā seksuālā vardarbībā, kas izmantota kā kara ierocis, norādīja ES.

Lēmums noteikt šādas sankcijas bija daļa no ES dalībvalstu vienošanās, ar ko tagad bloka melnajā sarakstā tiek iekļauti arī okupētā Rietumkrasta vardarbīgie ebreju kolonisti.

"Hamās" kaujinieki nepilngadīgas sievietes izvarojuši un pēc tam noslepkavojuši, notikusi līķu apgānīšana un ģenitāliju kropļošana, norādīja ES.

"Mērķtiecīgi nolaupītas sievietes un meitenes", teikts paziņojumā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu