Medijs: Ukraina lūgusi ASV atļauju izmantot amerikāņu ieročus uzbrukumiem Krievijai

Foto: AP/Scanpix

Ukraina pagājušajā nedēļā lūgusi ASV prezidenta Džo Baidena administrācijai atļauju izmantot ASV ieročus, lai veiktu triecienus pa mērķiem Krievijas teritorijā,  vēsta "The Wall Street Journal". 

Šo informāciju izdevumam snieguši avoti Baltajā namā un Pentagonā. Kijivas lūgums patlaban tiekot izskatīts.

Lūgums iesniegts laikā, kad Krievijas karaspēks virzās uz priekšu Harkivas apgabalā. Maskavai jaunu teritoriju sagrābšanas ziņā izdevies īstenot pēdējā pusotra gada laikā veiksmīgāko operāciju. 

Ukrainas puse arī lūdz palīdzību identificēt mērķus Krievijā, kurus tās bruņotie spēki varētu apšaudīt.

“Viņi lūdza palīdzību, lai uzbruktu Krievijai. Runa bija ne tikai par ieroču sistēmām, bet arī par papildu palīdzību triecienos pret Krievijas bruņotajiem spēkiem,”

skaidroja ASV armijas štābu apvienotās komitejas vadītājs ģenerālis Čārlzs Brauns.

Ja ASV apstiprinās Ukrainas lūgumu, tas liecinās par būtiskām pārmaiņām ASV administrācijas politikā, kas cenšas samazināt militāras eskalācijas risku starp Vašingtonu un Maskavu, vienlaikus atbalstot Kijivu, norāda medijs.

Saskaņā ar Baltā nama avota teikto ASV vadība neatbalsta Ukrainas iniciatīvas. "Mēs neveicinām un nepieļaujam triecienus Krievijas teritorijā," viņš sacīja, norādot, ka tā ir "ilgstoša ASV politika".

Baidens 24. aprīlī parakstīja dekrētu par 61 miljarda ASV dolāru militārās palīdzības piešķiršanu Ukrainai. 

Jau ziņots, ka Savienotās Valstis slepeni piegādājušas Ukrainai tālās darbības rādiusa raķetes ATACMS.

Raķetes tika iekļautas 300 miljonu dolāru lielajā militārajā palīdzības paketē Ukrainai, ko 12. martā apstiprināja Baidens, sacīja viena ASV amatpersona, neprecizējot, cik raķetes nosūtītas.

Citas amatpersonas "Associated Press" sacīja, ka martā tika piegādāts "ievērojams" skaits ATACMS, un vēl vairāk raķešu tiks piegādātas jaunajā militārās palīdzības paketē, par ko trešdien paziņoja Pentagons.

Ukrainas armija pirmo reizi izmantoja raķetes 17. aprīļa rītā pret krievu lidlauku Krimā.

Pentagons sākotnēji iebilda pret ATACMS nodošanu Ukrainai, bažījoties, ka raķešu izņemšana no ASV arsenāla kaitēs ASV bruņoto spēku kaujas gatavībai un ka Ukraina var tās izmantot uzbrukumiem mērķiem dziļi Krievijas iekšienē.

Tomēr ASV mainīja savu viedokli pēc tam, kad Krievija decembrī un janvārī pret Ukrainu izmantoja Ziemeļkorejas piegādātās ballistiskās raķetes. Turklāt ASV ņēma vērā arī to, ka Krievijas uzbrukumu mērķis ir Ukrainas kritiskā infrastruktūra.

"Mēs brīdinājām Krieviju par šīm lietām. Viņi ir atsākuši savus uzbrukumus," piebilda viena no amatpersonām.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu