"Politico": Sarunas par Ukrainas pievienošanos ES varētu sākties jūnijā

Apollo.lv
Ukrainas un Eiropas Savienības karogi pie Eiropas Parlamenta ēkas. Ilustratīvs attēls.
Ukrainas un Eiropas Savienības karogi pie Eiropas Parlamenta ēkas. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Briseles amatpersonas cenšas panākt oficiālu sarunu par Ukrainas iestāšanos Eiropas Savienībā uzsākšanu jau nākamajā mēnesī, medijam "Politico" norāda cilvēki, kas piesaistīti šai lietai.

Aizkulisēs ES un Kijivas diplomāti intensīvi strādā, lai mēģinātu pārliecināt Ungārijas valdību dot piekrišanu sarunu sākšanai par Ukrainas pievienošanos blokam.

Pieci diplomāti, kas vēlējās palikt anonīmi, sacīja, ka šobrīd uzstādīts mērķis oficiālās sarunas sākt jau 25. jūnijā.

Sarunu uzsākšana dos papildu cerību un motivāciju Ukrainai, kas jau vairāk nekā divus gadus cīnās pret pilna mēroga Krievijas iebrukumu un ilgstoši tiecas pievienoties Rietumu blokam.

ES līderi pagājušā gada decembrī Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim apliecināja, ka vēlas, lai Ukraina un Moldova pievienotos blokam, tādējādi potenciāli palielinot tā dalībvalstu skaitu līdz 29.

Taču Ungārijas opozīcija aizkavējusi oficiālo juridisko procedūru dalības sarunu sākšanai.

Pēc diplomātu teiktā, gan Brisele, gan Kijiva iesaistās intensīvā divpusējā diplomātijā ar Budapeštu, lai risinātu opozīcijas paceltos jautājumus par ungāru minoritātēm Ukrainā.

Kāds ES diplomāts izteica pieņēmumu, ka Ungārija varētu vēlēties izbeigt Ukrainas pievienošanās sarunas, pirms tā jūlijā uz sešiem mēnešiem rotācijas kārtībā pārņems ES Padomes prezidentūru.

"Bija sajūta, ka to nevajadzētu darīt pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām, jo ​​tas varētu kļūt par vēlēšanu jautājumu.

Mēs tagad meklējam vietu šīm sarunām jūnijā. Ungārija dod priekšroku šīs diskusijas par Ukrainas dalību izbeigta pirms viņu prezidentūras," sacīja ES diplomāts.

Lai uzsāktu pievienošanās sarunas, ES valstīm jāvienojas par tā saukto sarunu ietvaru.

27 dalībvalstis par šo dokumentu strīdas jau kopš Eiropas Komisija to nosūtīja martā.

Pagaidām sarunas tehniskā līmenī norit veiksmīgi, sacīja divi no medija sarunu biedriem, un varētu sagaidīt, ka tuvāko nedēļu laikā ES diplomātiem tiks nosūtīts jauns projekts, lai varētu atrisināt aktuālākās problēmas.

Ukraina un tās atbalstītāji ES aicina sarīkot starpvaldību konferenci starp Briseli un Kijivu pirms 1. jūlija, kad Ungārija pārņems ES Padomes rotācijas prezidentūru.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu