Medijs: Putins gatavs iesaldēt karu Ukrainā (9)

Apollo.lv
Krievijas diktators Vladimirs Putins.
Krievijas diktators Vladimirs Putins. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP

Krievijas diktators un kara noziedznieks Vladimirs Putins gatavs iesaldēt uzsākto karu Ukrainā ar uguns apturēšanu frontes līnijās. Vienlaikus viņš ir gatavs turpināt karot, ja Kijiva viņa piedāvājumu ignorēs, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz avotiem.

Četri Putina svītai pietuvināti avoti ziņu aģentūrai norādījuši, ka Putins mazai padomnieku grupai sūkstījies par "Rietumu atbalstītiem mēģinājumiem" izjaukt miera sarunas starp Ukrainu un Krieviju un Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska nevēlēšanos sēsties pie sarunu galda. 

"Putins var cīnīties tik ilgi, cik nepieciešams, bet viņš arī ir gatavs apturēt uguni – lai iesaldētu karu," ziņu aģentūrai teica kāds no četriem avotiem, kurš ir strādājis ar Putinu un zina informāciju par augsta ranga Kremļa amatpersonu sarunām.

Preses konferencē Baltkrievijā 24. maijā Putins norādīja, ka miera sarunām vajadzētu atsākties. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba platformā "X" norādīja, ka Putins ar maldīgiem signāliem mēģina destabilizēt Kijivas ierosināto miera samitu Šveicē. Kuleba uzsvēra, ka Putins nemaz nav gatavs pielikt punktu karam.

Divi no avotiem "Reuters" norāda, ka Putina ieskatā karā gūtie panākumi ir pietiekami, lai Krievijas publikai sniegtu paziņojumus par uzvaru. Avoti norāda, ka Putins nevēloties izsludināt vēl vienu mobilizācijas vilni, kas būtu nepieciešams turpmāku panākumu īstenošanai.

Vienlaikus visi avoti uzsver, ka Putins vēlas pamiera darījumā iekļaut jebkādas kaujas laukā ieņemtās teritorijas. Viņi uzsver, ka Putins būtu gatavs samierināties ar tām sauszemes teritorijām, kuras Krievijai ir tagad un karu iesaldēt tagadējās frontes līnijās. 

Tādējādi Krievijas kontrolē paliktu lielas daļas Doneckas, Luhanskas, Zaporižjas un Hersonas apgabala.

Februārī trīs Kremļa avoti aģentūrai "Reuters" sacīja, ka ASV noraidīja iepriekšējo Putina ierosinājumu par pamieru, lai iesaldētu karu.

Bez pamiera Putins vēlēsies ieņemt pēc iespējas vairāk teritoriju, lai izdarītu spiedienu uz Ukrainu, vienlaikus cenšoties izmantot negaidītas iespējas iegūt vēl vairāk zemes, sacīja trīs avoti.

"Krievija virzīsies tālāk," sacīja avots, kurš strādājis ar Putinu.

Putins lēnām iekaros teritorijas, līdz Zelenskis nāks klajā ar piedāvājumu apstāties, sacīja avots, norādot, ka Krievijas diktators paudis palīgiem viedokli, ka Rietumi Ukrainai nenodrošinās pietiekami daudz ieroču, tādējādi graujot Kijivas morāli.

ASV un Eiropas līderi paziņojuši, ka atbalstīs Ukrainu līdz brīdim, kad tiks garantēta tās drošība. NATO valstis un sabiedrotie apgalvo, ka cenšas paātrināt ieroču piegādes.

Visi avoti sacīja, ka Putins padomniekiem apstiprinājis, ka viņam neesot nekādu plānu NATO teritorijā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu