Ukraiņi pārstājuši izmantot dažus modernus Rietumu ieročus, vēsta medijs (1)

Apollo.lv
Foto: AP/Scanpix

Ukrainas bruņotie spēki spiesti pārtraukt dažu tehnoloģiski advancētu amerikāņu ieroču izmantošanu, jo Krievijas elektroniskās karadarbības dēļ tie kļuvuši neefektīvi, vēsta Krievijas neatkarīgais izdevums "Meduza", atsaucoties uz laikrakstu "The Washington Post" (WP).

WP norāda, ka Krievija traucē modernu amerikāņu ieroču, tostarp raķešu sistēmu HIMARS un "Excalibur" artilērijas šāviņu, navigācijas sistēmas.

Iejaukšanās rezultātā "Excalibur" šāviņu efektivitātes rādītājs pa mērķi dažu mēnešu laikā trāpījis tikai 10% reižu, tāpēc ukraiņi tos pārstājuši izmantot.

Līdzīgi noticis ar HIMARS sistēmām, kuras kara sākumā bija ļoti efektīvas uzbrukumos komandposteņiem un munīcijas noliktavām aiz frontes līnijas.

"Tas viss ir beidzies. Krievi sāka lietot elektroniskās karadarbības tehniku, izslēdza satelītsignālus, un HIMARS kļuva pilnīgi neefektīvi. Tas ir neefektīvi, jo ļoti dārgi šāviņi tiek izmantoti triecienos pa nesvarīgiem militārajiem mērķiem," WP sacīja kāda augsta ranga Ukrainas amatpersona.

Saskaņā ar WP, tagadējās situācijas dēļ ukraiņu spējas aizsargāt savu teritoriju ir stipri ierobežotas un Kijiva spiesta aicināt Pentagonu steidzami modernizēt piegādātos ieročus.

Vienlaikus WP anonīmie avoti norāda, ka pēc pirmā ziņojuma par "Excalibur" neefektivitāti ASV tos pārstājusi piegādāt Kijivai. ASV Aizsardzības departamenta pārstāvis laikrakstam norādījis, ka Pentagons ir informēts par okupantu elektroniskās karadarbības efektivitāti cīņā ar šiem ieročiem. 

Tāpēc Vašingtona un Kijiva kopīgi spriež, kā precīzos ieročus izmantot efektīvāk. 

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu