Kad mūžībā aiziet cilvēki, kuri priecējuši Latviju ar saviem darbiem, sēro visa valsts. Diemžēl arī šogad no šīs pasaules pāragri tika aizsaukti mūžībā daudzi sabiedrībā iemīļoti un gados jauni cilvēki.

Andrejs Možeiko

Neilgi pēc savas 40 gadu jubilejas nosvinēšanas 23. februārī pēc ilgstošas depresijas mūžībā aizgāja Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris Andrejs Možeiko, liecina teātra publicētā informācija.

norāda teātra kolektīvs, ziņa par aktiera aiziešanu bija īpaši rūgta, jo kolektīvs domāja, ka Andrejs vēl daudzus gadus būs kopā ar kolēģiem.

Možeiko Rīgas Krievu teātra trupā tika uzņemts 2007. gadā, kad absolvēja Latvijas Kultūras akadēmiju, taču sadarbību ar teātri aktieris sāka jau 2005. gadā, kad vēl bija tikai students.

Viņš nospēlējis daudzas lomas dažādos iestudējumos - dramatiskās un muzikālās izrādēs, uz Lielās un uz Mazās skatuves, bērniem un pieaugušajiem.

Vēl pavisam nesen skatītāji viņu varēja redzēt izrādēs "Ziema", "Tango ar Stroku", "Gandrīzlaime", "Skrandaiņi un augstmaņi" un "Odesa, burvīgā pilsēta...".

Tāpat Možeiko filmējās, piedalījās dažādos teātru projektos, bija Latvijas Teātra darbinieku savienības biedrs.

Možeiko dzimis 12. janvārī 1979. gadā.

Jānis Tretjuks

30 vecumā jūnijā mūža dārzos devās talantīgais orķestra "Sinfonietta Rīga" klarnetists Jānis Tretjuks (1989-2019).

"Ir apdzisis smaids. Ir rimusi cildena un mīlestības pilna sirds. Dziļās sērās paziņojam, ka aizvadītajā naktī uz mūžības dārziem pāragri devies mūsu kolēģis, klarnetists Jānis Tretjuks," teikts paziņojumā.

Atvadīšanās no Jāņa notika 8. jūnijā Piņķu kapličā.

Jānis Tretjuks, kurš savos 30 gados jau pabijis Latvijas mūzikas olimpā, mūža gaitas sāka Rīgā. Klarnetes spēli apguvis Pāvula Jurjāna mūzikas skolā un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā pie Gunāra Kļaviņa. Studējis Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā prof. Sigurda Circeņa un doc. Mārtiņa Circeņa vadībā un Trosingenes mūzikas augstskolā pie prof. Hena Halevi prof. Ernsta Šlādera.

Jānis bijis dažādu solistu un kameransambļu konkursu laureāts Latvijā un Vācijā. Kā solists uzstājies ar Sinfonietta Rīga, Collegium Musicum Riga, orķestri “Rīga” un citiem orķestriem.

Dāvis Vilcāns

Pērnā gada jūlijā talantīgajam grafiskajam dizaineram Dāvim Vilcānam, kurš veidojis arī, piemēram, “Prāta vētras” albuma “7 soļi svaiga gaisa” grafisko noformējumu, tika atklāts vēzis ceturtajā stadijā – ļaundabīgs audzējs aknās, kas strauji attīstījās. Tā kā Latvijā nebija iespējams nodrošināt nepieciešamo ārstēšanos un gandrīz visi iekrātie ģimenes līdzekļi tika ieguldīti diagnostikas veikšanā, nācās lūgt sabiedrības palīdzību, lai varētu atļauties ārstēties Berlīnes Šaritē klīnikā. Neskatoties uz lielo atbalstu, Dāvja sieva Elīza 21. janvārī paziņoja, ka viņš 36 gadu vecumā devies aizsaulē.

“Dārgie draugi un atbalstītāji, Dāvītis vakar devās pelnītā atpūtā uz daudz foršākām vietām nekā šī. Cīņa bija gara un smaga, bet Dāvis nezaudēja savu raksturu, cīnījās burtiski līdz pēdējam elpas vilcienam. Mani ir pārņēmusi atvieglojuma un pat prieka sajūta, jo viņam ir labi un nav vairs jāmokās. Atvadīšanās 25.01. plkst. 9:30 krematorijas lielajā zālē. Mīļš jums visiem paldies par atbalstu,” sociālā tīklā “Facebook” grupā “Dāvja papildspēki cīņā ar vēzi” rakstīja viņa sieva.

Vēl 11. janvārī Dāvis papildspēkus informēja par ārstēšanas gaitu un pateicās savai mīļotajai: “MILZĪGS paldies visiem par atbalstu, bet īpaši gribu pateikties savai sieviņai. Īsto mīlestību un cilvēka dabu labi var redzēt, kad nonākam īstās grūtībās. Bez Elīzītes mana dzīve būtu teju neiespējama. Viņa nesaudzīgi ziedo sevi un savu dzīvi, lai atvieglotu manu ikdienu.”

Edgars Ķauķis

25. septembrī 48 gadu vecumā pāragri mūžībā devās grupas "Linga" ģitārists Edgars Ķauķis, kurš bija pazīstams kā Melnais, paziņojis grupas dalībnieks Svens Linga.

"Šī ir skumja diena man un visiem pārējiem, kas pazina Edgaru Ķauķi jeb Melno... Melnā ģitārai šodien pārtrūka stīgas," mūziķis rakstījis sociālajā tīklā Facebook.

Edgars Ķauķis spēlēja ģitāru no 16 gadu vecuma. No 1990. līdz 1996. gadam bijis metāla grupas "Huskvarn" dalībnieks. No 1996. gada spēlēja grandžroka grupā "Gelousy". Kā pieaicinātais ģitārists spēlējis ar Ievu Akurateri, "Exit", "Moral Free" u.c.

Pēdējos gados bijis grupas "Linga" ģitārists.

Sanita Sprūža

28. oktobrī 30 gadu vecumā mūžībā devusies koklētāja, soliste un daudzu ansambļu dalībniece, kolektīva "Taureņi" dibinātāja Sanita Sprūža (16.01.1989.-28.10.2019.).

"Viņas stīgas pārtrūka daudz par agru," nekrologā raksta koklētāja Laima Jansone.

"Sanitas kokles spēle bija neordināra - sarežģītība viņu nebiedēja, tomēr to caurstrāvoja arī cilvēciskā emocionalitāte. To novērtēja starptautiskā žūrija, kanteles konkursā Helsinkos piešķirot augstu (otro) vietu koncertinstrumentu grupā," tā etnomuzikologs Valdis Muktupāvels.

Sanitas dzīvē ļoti lielu vietu ieņēma ticība. Kustība Pro Sanctitate par Sanitu raksta: "Ar kokli un eņģeļiem tu esi debesīs un paliksi mūsu sirdī! No sešu gadu vecuma viņa ir dziedājusi Franciska baznīcas bērnu korī un Rīgas sv. Antona draudzes korī kopš tās (draudzes) dibināšanas pirmās dienas, kalpojot par iedvesmu un iedrošinājumu citiem, iesaistoties Taizē norišu organizēšanā Latvijā, dažādos labdarības pasākumos šeit, Nīderlandē un Itālijā."

Dāvis Pērkons

23. martā biezā mežā bez dzīvības pazīmēm tika atrasts iepriekš bezvēsts prombūtnē izsludinātais Dāvis Pērkons, vēsta Valsts policija.

Pārmeklējot meža masīvu Olainē, organizācijas "Bezvests.lv" pārstāvji atrada vīrieša mirstīgās atliekas un par to informēja Valsts policiju.

Pēc sākotnējās ķermeņa apskates nav konstatētas vardarbīgas nāves pazīmes un visticamāk situācija norāda uz iespējamu pašnāvību, liecina policijas sniegtā informācija.

Dāvis Pērkons tika atrasts trīs mēnešus pēc pazušanas brīža.

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka kopš 2018. gada 23. decembra bija pazudis Latvijas regbija izlases 28 gadus vecais spēlētājs Dāvis Pērkons.

Mārtiņš Ķibilds

26. oktobrī pēkšņi mira televīzijas raidījumu veidotājs un vadītājs Mārtiņš Ķibilds. Žurnālista radinieki sociālajos tīklos bija vēstījuši, ka pāragrās nāves cēlonis bijusi akūta koronārā sirds slimība. Ķibilda dzīve pārtrūkusi viesnīcā Amsterdamā.

Ķibilds Latvijas Televīzijā veidojis un vadījis tādus raidījumus kā "Atslēgas", "Adreses" un "Kultūrdeva". Agrāk viņš bijis arī raidījuma "Gribi būt miljonārs?" vadītājs.

Ķibilds bijis arī Latvijas Arhitektu savienības valdes priekšsēdētājs.

Atvadīšanās no Ķibilda notika 8. novembrī Torņakalna baznīcā.

Foto: Tuvinieki, draugi un kolēģi Torņakalna baznīcā atvadās no Mārtiņa Ķibilda

Andris Jarāns

7. janvāra naktī 45 gadu vecumā negaidīti aprāvās aktiera un komiķa Jāņa Jarāna jaunākā brāļa - Jaunā Rīgas teātra skaņu operatora un skaņu režisora Andra Jarāna dzīvība.

Jānis žurnālam “Privātā Dzīve” jau bija atklājis brāļa nāves cēloni – astmas lēkme. Savukārt žurnālam “Vakara Ziņas” viņš pastāstīja, ka naktī no 6. uz 7. janvāri apakšējā dzīvokļa kaimiņi ziņojuši par applūdušiem griestiem - noskaidrojot situāciju, brālis savā dzīvoklī atrasts pakļuvis zem ūdens vannā.

Aktieris pieļauj, ka Andris pirms miega vēlējies ieiet karstā vannā un viņam sākusies lēkme, bet tuvumā neesot bijis inhalatora. Tā kā skaņu operators dzīvojis viens, blakus tajā brīdī neesot bijis neviena, kas varētu palīdzēt.

21. decembrī Andris nosvinēja savu dzimšanas dienu, bet jau 12. janvārī radi un draugi atvadījās no viņa Rīgas Krematorijas Lielajā zālē.

"Caur ērkšķiem uz.." dalībniece Solvita

Jūnijā pāragri mūžībā devās STV Pirmā! skandalozā projekta "Caur ērkšķiem uz..." otrajā sezonā iepazītā Solvita. 

Kā atklāj STV Pirmā! pārstāvji, Solvita ilgstoši cīnījusies ar cukura diabētu un citām veselības problēmām.

Lai arī projekta laikā Solvita neslēpa savas veselības problēmas, kas krietni apgrūtināja viņas ikdienu, tomēr TV skatītāji viņu iepazina kā labestīgu un sirsnīgu cilvēku, kas nebaidās atšķirties un vienmēr saka to, ko domā.

“Solvita mums atmiņā paliks kā meitene ar siltu smaidu un ilgām pēc mīlestības. Viņa bija radusi pie vientulības, tomēr pēdējā dzīves posmā jaunās sievietes slimības smagumu spēja mazināt draudzīgās attiecības, kas Solvitai bija izveidojušās ar citām projekta dalībniecēm. Diemžēl slimība izrādījās stiprāka, taču Solvita vienmēr būs neatņemama daļa no Ērkšķu komandas,” atklāj šova producente Aija Strazdiņa.

Solvitas nāve ir skumja ziņa visām “Caur ērkšķiem uz...” otrās sezonas dalībniecēm. “Tas ir liels zaudējums. Solvita bija liela cīnītāja. Līdzjūtība visiem, kas pārdzīvo kopā ar mums. Solvita mūžīgi paliks mūsu sirdīs kā labsirdīgs cilvēks, kā jauka meitene un labs draugs. Paldies, ka biji ar mums, ka biji viena no mums!” - tā Alīna.

“Mīļā Solvitiņ, nekad neaizmirsīšu tās dažas dienas, kad uz Tevi turēju ļaunu prātu. Bet, paejot laikam, mēs sadraudzējāmies un es sapratu, cik labsirdīgs un mīļš cilvēks Tu esi, - atceros, kā mēs nakts stundās sarunājāmies un kā Tu smējies. Tu mūžīgi paliksi manā sirdī, draudzenīt. Zini, ka es tevi mīlu!" - sirsnīgus vārdus draudzenei veltījusi Viktorija.

Solvita piedalījās šovā, jo vēlējās nostāties uz kājām un sākt patstāvīgu dzīvi. Solvitu nevarēja nepamanīt, ne tikai kolorītās ārienes, bet arī pārliecības dēļ – viņa bija sātaniste un anarhiste un ciest nevarēja sarunas par Dievu.