Mediji olimpiskās lāpas stafeti dēvē par farsu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/AFI

Francijas mediji un opozīcija skarbi kritizē prezidenta Nikolā Sarkozī valdību par rīcību Pekinas olimpisko spēļu lāpas stafetes Parīzes posma laikā.

Pat valdības pārstāvji pauda neapmierinātību ar drošības dienestu centieniem nepieļaut Tibetas atbalstītāju tuvošanos olimpiskajai lāpai. Dienu iepriekš, kad olimpiskās lāpas stafete notika Londonā, arī Lielbritānijas policija bija spiesta iesaistīties sadursmēs ar protestētājiem.

«Brutāla policija, Tibetu atbalstošo demonstrantu pūļi, bezpalīdzīgi sportisti, apjukušas varasiestādes vakar Parīzē simbolisko Pekinas olimpisko stafeti pārvērta pilnīgā fiasko,» atzīst laikraksts «Le Parisien». «Vienvārd sakot, fiasko,» pievienojas valdībai labvēlīgais «Le Figaro».

Sadursmēs, neskatoties uz lāpas nesējus pavadošo policijas motociklistu kordonu, skrienošajiem ugunsdzēsējiem un policistiem uz skrituļslidām, izcēlās jau tūlīt pēc stafetes sākuma, kad procesija atstāja Eifeļa torni, un tajā tika aizturēti 14 protestētāji. Tiek lēsts, ka drošības pasākumi kopumā izmaksājuši 400 000 eiro (aptuveni 280 000 latu).

Amatpersonas bija spiestas lāpu vairākkārt apdzēst, un tās nesēji meklēja patvērumu autobusā. Galu galā, varasiestādes pieņēma lēmumu stafeti pārtraukt, nesasniedzot galamērķi. Opozīcijā esošās Sociālistu partijas pārstāvis Žiljēns Drejs izteicās, ka olimpiskās spēles pārvērtušās «ļaunā farsā».

«Kas visā tajā vainojams?» uzstājoties interneta radio retoriski vaicāja bijušais sociālistu premjerministrs Lorāns Fabiuss. «Ķīna (..), Starptautiskā Olimpiskā komiteja (..) un zināmā mērā Francijas valdība, kas uzkurināja kaislības, nekonsekventi izsakoties par iespējamo atklāšanas ceremonijas boikotu,» atbildi pats sniedza kādreizējais valdības vadītājs.

Francijas cilvēktiesību valsts ministre Rama Jade pagājušās nedēļās nogalē ļāva noprast, ka Sarkozī izvirzījis ar cilvēktiesībām saistītus nosacījumus, lai piekristu dalībai 8. augusta Pekinas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā, taču prezidenta kanceleja to vēlāk noliedza. Tikmēr atsevišķi valdības locekļi kritiski vērtē masīvo bet neefektīvo drošības spēku klātbūtni stafetes laikā.

«Lūk, kur nekārtību apspiešanas policijas spēku demonstrācija,» izsaucās vides ministrs Žans Luijs Borlū brīdī, kad lāpas stafete virzījās gar parlamenta ēku. Bet Parīzes mēra vietnieks Denī Bopēns aicina Starptautisko Olimpisko komiteju glābt savu tēlu un glābt olimpisko garu, piedraudot spēles pārcelt uz Atēnām, kur tās notika 2004. gadā, ja vien Ķīna neapņemsies uzlabot cilvēktiesību situāciju. Tikmēr Starptautiskā Olimpiskā komiteja paziņoja, ka, reaģējot uz protestiem Londonā un Parīzē, apsvērs iespēju pirms laika pārtraukt globālo lāpas stafeti.

Francijas preses komentētāji kritizē valdību, ka tā vispār piekritusi stafetes rīkošanai, neskatoties uz cilvēktiesību situāciju Ķīnā, kā arī par policijas brutālo izturēšanos pret Tibetas atbalstītājiem un likumsargu nespēju nepieļaut pasākuma izvēršanos haosā.

Reģionālais laikraksts «Dernieres Nouvelles d'Alsace» pirmdienas pasākumu nosauc par «pilnīgu izgāšanos», bet «Le Parisien» norāda, ka varasiestādes izrādījušas «smieklīgu nekompetenci». Kreisi orientētais «Liberation» uzskata, ka plašie protesti neatstāj Pekinai citu izvēli, kā piekrist nozīmīgam žestam par labu apspiestajiem pilsoņiem gan Tibetā, gan Ķīnā.

Tomēr citi laikraksti ir mazāk optimistiski. «Le Figaro» norāda, ka Ķīna demonstrantus uztvers kā bīstamus mežoņus. «Pekinas režīms izmantos šo kņadu Londonā un Parīzē, bet drīzumā arī Sanfrancisko, lai savas nežēlīgās diktatūras grožus pievilktu vēl stingrāk,» prognozē laikraksts.

Līdzīgu viedokli pauž arī Vācijas «Der Tagesspiegel», protesta akcijas nosaucot par «nepārliecinošām, bezjēdzīgām, vienpusējām un egoistiskām». «Galu galā, to vienīgais mērķis ir protestētāju apmierinātība pašiem ar sevi, nevis nopietnu pārmaiņu sniegšana pazemotajiem un apspiestajiem Ķīnā,» uzsver vācu laikraksts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu