Bērnu sagatavošanai skolai tērē līdz 100 latiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Naudas plānošanas centra veiktajā aptaujā noskaidrots, ka gandrīz puse Latvijas ģimeņu jeb 44% tērējušas vairāk nekā 100 latu viena bērna jaunā mācību gada sākšanai.

Tikai 7% respondentu atzinuši, ka viena bērna sagatavošana skolai viņiem izmaksājusi mazāk nekā 20 latu. 23% aptaujāto tērējuši no 21 līdz 50 latiem, savukārt 26% izmaksas bijušas no 51 līdz 100 latiem, portālu «Apollo» informēja Vita Šteina, biedrības «Naudas plānošanas centrs» sabiedrisko attiecību konsultante.

Aptaujas respondentiem tika uzdots arī jautājums par to, vai ģimenes saistībā ar skolai nepieciešamajam precēm radušas arī risinājumus, kā ietaupīt. Lielākā daļa jeb 28% aptaujāto izmaksas mazinājuši, visu nepieciešamo iegādājoties pakāpeniski un par zemākām cenām. Vajadzīgās lietas akciju laikā iegādājušies 21% respondentu, 7% iepirkušies skolēnu tirdziņos. 12% ģimeņu izmantojuši dažādas iespējas — gan akcijas, gan tirdziņus, gan skolas preču maiņu un pakāpenisku iepirkšanos vienkopus.

«Bērna sagatavošana jaunā mācību gada sākumam noteikti iespaido katras ģimenes budžetu. Ieguvēji ir tie, kas visu nepieciešamo preču iegādi veic pakāpeniski un laikus, neatstājot to uz pēdējo brīdi. Tā tēriņu ietekme uz ģimenes budžetu ir mazāk jūtama,» stāsta Signe Bierande, Naudas plānošanas centra vadītāja. «Aptaujā redzams, ka lielākā daļa ģimeņu bērna skolas vajadzībām tērējušas salīdzinoši daudz, tomēr pozitīvi vērtēju faktu, ka ģimenes centušās rast risinājumus, kā šīs izmaksas samazināt,» turpina Bierande.

Piektā daļa jeb 21% respondentu atzīst, ka nav raduši risinājumus, kā ietaupīt, iegādājoties bērnam skolas preces. Šie respondenti pirkuši to, kas nepieciešams, par attiecīgajā brīdī pieejamajām cenām.

«Aptaujā respondenti atbildēja par viena bērna sagatavošanu skolai. Tomēr jāņem vērā, ka lielai daļai ģimeņu skolas gaitās dodas divi vai pat vairāk bērnu, un šī summa jāreizina ar divi vai pat lielāku ciparu. Tāpēc īpaši būtiski, ka laikā, kad jebkuras papildu izmaksas būtiski skar teju ikvienu ģimeni, palīdzību saviem darbiniekiem sniedz arī uzņēmumi. Piemēram, «GE Money Bank» kā ģimenei draudzīgs uzņēmums jau tradicionāli arī šogad dāvināja savu darbinieku 1. līdz 3. klases skolēniem dažādas skolā nepieciešamas lietas un dāvanu kartes,» stāsta Nora Grase, «GE Money Bank» Komunikāciju daļas vadītāja.

Naudas plānošanas centra aptauja tika veikta no 2009. gada 1. līdz 6. septembrim portālā «Delfi».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu