Startējis ASV armijas bezpilota orbitālais kosmosa lidaparāts

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Piektdien no Floridas kosmosā veiksmīgi nogādāts ASV gaisa spēku bezpilota orbitālais lidaparāts, kura militārā misija ir slepenībā tīta.

Orbitālais lidaparāts «X-37B» ar nesējraķeti «Atlas V» plkst.2.52 pēc Latvijas laika startēja no Kanaveralas zemes raga kosmodroma, un, kā liecina gaisa spēku sniegtā informācija, lidojums noticis bez problēmām.

«X-37B» ir 8,9 metrus garš, tā spārnu pletums ir 4,5 metri, un lidaparāts atgādina miniatūru daudzkārt izmantojamo kosmosa kuģi.

Daudzkārt izmantojamā lidaparāta izstrāde ilgusi gadiem, un armija līdz šim sniegusi skopus paskaidrojumus par tā izmantošanas mērķi vai lomu Amerikas militārajā arsenālā.

«X-37B» mērķis ir sniegt «orbitālu laboratorisku izmēģinājumu vidi, lai pārbaudītu jaunas tehnoloģijas un komponentus, pirms šīs tehnoloģijas tiek nodotas satelītu programmām», teikts gaisa spēku paziņojumā.

Pēc amatpersonu teiktā, «X-37B» atgriezīsies Vandenberga gaisa spēku bāzē Kalifornijā, taču neatklāj, cik ilga būs pirmā misija.

«Godīgi sakot, mēs nezinām, kad tas atgriezīsies,» sacīja gaisa spēku atbildīgais par kosmosa programmām Džerijs Peitons. Pēc viņa teiktā, lidaparāts kosmosā var palikt līdz deviņiem mēnešiem.

Pentagona amatpersonas ir izvairījušās no jautājumiem par lidaparāta iespējamajām militārajām misijām, kā arī tā izstrādes budžetu, kas tiek lēsts simtos miljonos dolāru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu