Suņu nevēlamās uzvedības TOP 10 Latvijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Jau otro gadu Gudro suņu laboratorija Latvijā veic suņu īpašnieku aptauju par suņu nevēlamo uzvedību, portālu «Apollo» informēja Agris Straujups, aitu gans no Variebas, «[s:36780]».. Pērn aptaujā piedalījās vairāk nekā 8 000 respondentu no visas Latvijas.

«Pirmā vietā, protams, ir diedelēšana. Tā ir suņu problēma numur 1 visā pasaulē,» skaidro Gudro suņu laboratorijas vadītājs Agris Straujups. «TOP 10 pirmās sešas vietas nav mainījušās kopš 2009.gada. Taču pārsteidz tādu problēmu masveida izplatība kā apavu bojāšana un urinēšana dzīvoklī. Tas ir nopietns signāls tam, ka suņu īpašnieki Latvijā ir sākuši veltīt saviem mīluļiem ļoti maz laika.»

Destruktīva rīcība parasti vērojama suņiem, kas pārdzīvo sociālo izolāciju vai atšķirtības stresu. Arī urinēšana dzīvoklī, visticamāk, liecina par izmaiņām pastaigu grafikā jeb suņa dienas kārtībā. To var izraisīt arī stress mājās.

«Nekādā gadījumā nesodiet suņus par šādu rīcību, bet izanalizējiet situāciju un novērsiet cēloņus,» iesaka Straujups. «Sodīšana reti kad ir iedarbīgs destruktīvās graušanas vai urinēšanas problēmu risinājums, lielākoties tā tikai pasliktina situāciju. Nekad nesodiet suni pēc graušanas vai urinēšanas fakta atklāšanas, it īpaši, ja tas noticis labu laiku iepriekš. Suns neapzinās, ka ir izdarījis kaut ko nepareizi, viņš tikai apzinās, ka jūs esat dusmīgs. Sods šajā gadījumā ne tikai neatrisinās sākotnējo problēmu, bet var izraisīt citas nevēlamas uzvedības problēmas.»

Nevēlamās uzvedības TOP 10 Latvijā 2010.gadā:

1. Diedelēšana
2. Zemē nomestu ēdamlietu notiesāšana
3. Lēkšana ar priekškājām uz cilvēkiem
4. Saimnieka vilkšana pavadā, ignorējot komandu «Blakus!»
5. Neatsaukšanās uz saimnieka aicinājumu
6. Bedru rakšana dārzā
7. Apavu bojāšana
8. Pārtikas zagšana no saimnieku galda
9. Barības ņemšana no svešiniekiem
10.Urinēšana un defekācija dzīvoklī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu