LAMB skarbi vērtē situāciju saistībā ar autovadītāju medicīnas izziņām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Veids, kā autobraucējiem tiek skaidrots [s:38683], diemžēl neliecina nedz par labas pārvaldības praksi Eiropas Savienības dalībvalstī un nedz par sabiedrisko attiecību pamatu izpratni, uzskata Latvijas Automoto biedrības prezidents Juris Zvirbulis.

«Sākotnēji uzzinām, ka medicīniskās izziņas jāvadā līdzi kopā ar tiesībām, tad saņemam sākotnējā skaidrojuma izskaidrojumu, ka medicīniskā izziņa vajadzīga, bet līdzi jāvadā nav, kam seko trešais skaidrojums, ka pārliecināties par to esamību ceļu policists varēs tikai tad, ja medicīniskā izziņa ievadīta reģistrā, ko gan uzsākts veikt tikai 2009. gadā. Bet kā tad pirms tam, zinot, ka daudziem šī izziņa tiek izdota uz 10 gadiem? Ja ceļu policists būs izcili principiāls un vēlēsies pārbaudīt medicīniskās pārbaudes faktu, kā viņš to izdarīs, ja autovadītājam izziņa nebūs paņemta līdz?» – tā eksperts.

«Pamatojoties uz policijas amatpersonu apgalvojumu, ka izziņa līdz nav jāvadā, prātā nāk epizode, kurā piedalītos divi personāži: ceļu policists un autovadītājs. Pirmais principiāli pieprasa dokumentu, lai pārliecinātos vai izieta medicīniskā apskate, bet otrs tik pat principiāli atbild, ka izziņa ir, bet balstoties uz amatpersonu skaidrojumu, viņš to līdzi nevadā. Nav gan ilgi jāmin, kurš konkrētajā gadījumā ņemtu virsroku,» piemēru min Zvirbulis.

Zvirbulis norāda, ka par veselības izziņām un to nepieciešamību uz ceļa būtu jāinformē ikdienā. Tāpat viņš domā, ka šo jautājumu varētu risināt Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD). «Piemēram, ja reiz CSDD tehniskās apskates laikā tiek piešķirta atļauja piedalīties satiksmē, kādēļ nevarētu tās laikā pārliecināties par medicīniskās izziņas esamību autovadītājam, kurš atvedis spēkratu uz apskati? Tas organizēti nevis haotiski un kampaņveidīgi, kā līdz šim, sakārtotu medicīniskās apskates jautājumu vairāk nekā 600 000 vadītājiem gadā, kuru transporta līdzekļi iziet tehnisko apskati.»

Policijas saceltās ažiotāžas dēļ pie ārstiem veidojas rindas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu