Ierēdņi prettiesiski novilcinājuši zāļu apmaksu ar vēzi slimajam jaunietim

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Ar ļaundabīgu audzēju smagi slimajam Mārcim jau pirms trim mēnešiem bija jāizmaksā ārstēšanai nepieciešamā summa, - pie šāda secinājumu nonākusi Veselības ministrija pēc TV3 raidījuma «Nekā Personīga» [s:41251]par to, kā ierēdņi iejaucas ārstu konsīlija noteiktajā slimnieku ārstēšanas programmā.

Pirms pāris nedēļām raidījums vēstīja par 21 gadu vecajam Mārcim konstatēto ļaundabīgo audzēju, kura ārstēšanai steidzami bija nepieciešamas dārgas zāles par 28 000 latu. No šīs summas, 10 000 bija jāsedz valstij, bet atlikušos 18 uzņēmās savākt portāls «ziedot.lv».

Vēzis attīstās strauji, bet lēmums par valsts apmaksātu zāļu piešķiršanu bija iestrēdzis. Lai arī ārstu konsīlijs lēma, ka puisim nekavējoši vajadzīgs intensīvs sešu mēnešu ķīmijterapijas kurss, ierēdņi palika pie uzskata, ka ārstēšanās jāizstiepj uz gadu, pakāpeniski izmaksājot nelielu daļu no Mārcim pienākošās naudas.

Tagad arī Veselības ministrija ir atzinusi, ka pacientam bija tiesības saņemt visu valsts noteikto nepieciešamo naudu zālēm jau pirms trim mēnešiem, kad Mārča mamma pirmoreiz ar iesniegumu devās uz Nacionālo veselības dienestu.

«Ir arī uzdots dienestam nekavējoties pieņemt lēmumu un izmaksāt Mārcim Sproģim visu šo te pienākošos kompensāciju deviņu zāļu iepakojumu iegādei,» raidījumam norādīja veselības ministre Ingrīda Circene, «Līdz ar to mēs no savas puses esam izdarījuši visu līdz noteikto 10 tūkstošu latu robežai.»

Vienlaikus ministre norāda, ka vērsusies arī pie premjera izskatīt iespēju palielināt finansējumu, kas paredzēts «individuālu diagnožu gadījumiem.»

Uz jautājumu, vai kādam pienākas sods par prettiesisko rīcību, Veselības dienesta vadība atbild noliedzoši.

«Protams, mēs to izvērtēsim, kā tas bija (..) Bet, ka kāds būtu vēlējies rupji nodarīt cilvēkam pāri vai iedzīt nelaimē – tā es neuzskatu,» skaidroja Veselības dienesta vadītājs Māris Taube. Viņš arī norādīja, ka Mārcim nepieciešamās zāles tiks izmaksātas nekavējoties.

Tikmēr fonds «Ziedot» un Mārča ģimene saka paldies visiem, kas viņiem palīdzēja, pierādot, ka Mārcis Latvijai tomēr ir vajadzīgs. Tieši pateicoties ziedotājiem, Mārcis saņēma zāļu pirmos kursus bez kavēšanās, kamēr valsts ar savu daļu kavējās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu