Uzņēmēji: PVN samazināšana no 1.jūlija ir tikai teātris

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana no 1.jūlija ir nevajadzīgs pasākums un tas vairāk atgādina teātri, atzina biznesa portāla «Nozare.lv» Jēkabpils uzņēmēju biedrībā rīkotās diskusijas dalībnieki.

«PVN samazināšana no 1.jūlija neietekmē pilnīgi neko, un tas ir nevajadzīgs pasākums,» sacīja tirdzniecības un puķu audzēšanas uzņēmuma SIA «Sedumi» valdes priekšsēdētājs Egils Bojārs.

Palešu ražošanas uzņēmuma SIA «DLLA» valdes priekšsēdētājs Armands Lībietis piebilda, ka PVN samazināšana uzņēmējiem rada tikai liekus un nevajadzīgus izdevumus, pārcenojot preces.

«Daudz būtiskāka ietekme būs iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanai. Cilvēkiem ir jāsaņem vairāk, un IIN samazināšana ir viens no veidiem, kā palielināt ienākumus, jo tad, ja palielinās neapliekamo minimumu vai samazinās IIN, uzņēmēji nerēķinās atpakaļ un tāpēc algas nesamazinās, lai jau tas cilvēks saņem vairāk,» norādīja Lībietis.

Bojārs sacīja, ka tirdzniecības uzņēmumam PVN samazināšanas dēļ pārveidot grāmatvedības datorsistēmu - tā ir viena lieta, kas neizmaksā sevišķi daudz. «Jāmaina arī cenu zīmes, notiek preču rotācija - atgriešana -, un tas rada daudz lielākas galvassāpes. Visu iekasēto PVN uzņēmējs pārskaita valstij, bet problēmas jārisina uzņēmējam,» skaidroja Bojārs.

«Finālā iznāk, ka valsts grib kaut ko samazināt, bet realitātē nekas nemainīsies - cenas nesamazināsies, jo liela daļa preču maksā mazāk par latu,» sacīja durvju ražotāja SIA «Brodoor» valdes priekšsēdētājs Juris Saldaks.

Jēkabpils uzņēmēji atzina, ka daudz būtiskāku ieguvumu dotu lielāka un tūlītēja IIN samazināšana, piemēram, par pieciem procentpunktiem. «Šādu lēmumu novērtētu gan iedzīvotāji, gan biznesa vide,» uzsvēra Lībietis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu