«Melnajās piektdienās» negadījumu skaita pieaugums nav novērots

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Šogad ir veselas trīs dienas, kuras pieņemts dēvēt par «melnajām piektdienām», jo piektdiena «iekrīt» mēneša 13.datumā, un šogad pēdējā «melnā piektdiena» būs rīt, 13.jūlijā. Tomēr daudzu iedzīvotāju bažām par lielāku iespējamību iekļūt ceļu satiksmes negadījumā vai gūt traumu uz ielas tieši šajā dienā nav pamata: Latvijā lielākās apdrošināšanas sabiedrības «Balta» datu analīze liecina, ka nekāds būtisks negadījumu un apdrošināšanas atlīdzību izmaksu skaita pieaugums «melnajās piektdienās» netiek reģistrēts.

Patiesībā, kā liecina «Baltas» dati, negadījumu skaita palielināšanās piektdienās drīzāk ir saistīta nevis ar 13.datumu, bet gan ar laika apstākļu pasliktināšanos. Tajās piektdienās, kurās ir nelabvēlīgi laika apstākļi, ceļi kļūst slideni, ir apgrūtināta redzamība utt., atlīdzību pieteikumu skaits palielinās vidēji par 7 procentiem. Lielākoties tas notiek uz pieteikumu rēķina par avārijās cietušiem transportlīdzekļiem. Turpretī labos laika apstākļos piektdienas - trīspadsmitie datumi mēdz būt pat veiksmīgākas nekā citas piektdienas.

AAS «Balta» atlīdzību direktors Ingus Savickis atzīst: «Piektdienas un nelabvēlīgi laika apstākļi jau pati par sevi ir neveiksmīga kombinācija, jo nedēļas beigās parasti būtiski pieaug satiksmes intensitāte un, ja vēl šajās dienās ir putenis, atkala, stiprs lietus vai migla, šādi laika apstākļi palielina iespēju iekļūt satiksmes negadījumā. Tāpat pilnīgi iespējams, ka tajās piektdienās, kad «iekrīt» 13.datums, daudzi ceļu satiksmes dalībnieki ir krietni uzmanīgāki un piesardzīgāki kā parasti un, ja vien ar laika apstākļiem viss ir kārtībā, negadījumu ir pat mazāk nekā vidēji, darba nedēļai beidzoties.»

Tiesa, citu RSA Grupas kompāniju pieredze liecina, ka situācija atsevišķās valstīs mēdz atšķirties. Analizējot iesniegto prasību datus un cenšoties noskaidrot, vai piektdiena - trīspadsmitais datums tiešām ir diena, kad notiek visas likstas un nelaimes, tika secināts, ka Dānijā tiešām saņemts lielāks skaits prasību par nelaimes gadījumiem, kas notikuši tieši «melnajās piektdienās». Savukārt Zviedrijā iesniegto prasību skaits par nelaimes gadījumiem, kas notikuši šajā zīmīgajā datumā, ir zemāks nekā citās dienās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu