Latvijas ekspozīcija Venēcijas biennālē piesaista apmeklētāju uzmanību (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

29.augustā, sākas Venēcijas biennāles 13.Starptautiskā arhitektūras izstāde, kurā Latvijas ekspozīcija piedāvā ieskatu Brīvības ielas fasādēs un iekšpagalmos. Latvijas ekspozīcijas svinīgajā atklāšanā 27.augustā piedalījās Latvijas delegācija, ekspozīcijas idejas autori, pārstāvji no arhitektūras un dizaina nozares, kā arī Latvijas vēstniecības Itālijā. Pirmās atsauksmes par Latvijas ekspozīciju liecina, ka tā veiksmīgi iekļāvusies Venēcijas vēsturiskajā vidē un jau piesaistījusi daudzu apmeklētāju uzmanību. 

Latvijas ekspozīcijas atklāšanas pasākumā kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende uzsvēra, ka Venēcijas biennāle ir spilgts un valstiski svarīgs notikums gan Latvijas kultūras dzīvē, gan kultūras partnerības veidošanā ar Itāliju. Arī Latvijas vēstniece Itālijā Elita Kuzma atzīmēja, ka Latvijas dalība arhitektūras biennālē ir ne tikai starptautisks un nacionālas nozīmes notikums, bet ir arī liels ieguldījums Latvijas un Itālijas starpvalstu attiecību attīstībā.

Savukārt nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle akcentēja Latvijas ekspozīciju un Rīgu kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētu, Brīvības ielas saistību ar ekspozīciju un tās nozīmi Latvijas vēsturē, raksturojot Brīvības ielu kā Rīgas centrālo asi.

Latvijas ekspozīcijas goda komisārs Andris Kronbergs, uzsverot arhitektūras nozīmi Latvijas kultūrpolitikas veidošanā, atzina, ka piedalīšanās šāda veida pasākumos turpmāk jābūt kā mērķtiecīgi veidotai Latvijas kultūrpolitikas sastāvdaļai.

Radošas komandas «Other Side Studio» pārstāvji informēja, ka ekspozīcijas apmeklētāji novērtējuši to, ka Latvijas instalācija veiksmīgi iekļāvusies Svētā Cakārija laukuma vēsturiskajā vidē. Biennāles apmeklētājus ir pārsteidzis tas, cik daudz informācijas Latvijas ekspozīcijas autori spējuši iekļaut 12 metrus garajā un 10 kvadrātmetrus plašajā instalācijā. Apmeklētāji īpaši novērtējuši ekspozīcijas daļu, kas veidota, izmantojot koka faktūru.

Latvijas ekspozīcijas «Iekšējā brīvība. Rīgas iela Venēcijā» moto ir: iekšējā brīvība kā nākotnes domāšanas arhitektūra. Tā piedāvā apmeklētājam ieskatu Brīvības ielas namu arhitektu Mihaila Eizenšteina un Eižena Laubes projektēto fasāžu fragmentos un mūra ēku iekšpagalmos. Pirmā ekspozīcijas daļa ataino ielas fasādi, un tā ir izgatavota no pulēta nerūsējošā tērauda. Atspulgi spoguļattēlā rada daudzdimensionālu uztveres iespēju.Otrā ekspozīcijas daļā, kas atrodas instalācijas aizmugurē, tērauds ir daļēji nomainīts pret autentisku koka faktūru. Trešā daļa ir veidota kā portāls, kas atrodas instalācijas vidū. Tajā ir redzams tikai paša apmeklētāja spoguļattēls.

Venēcijas biennāles 13.Starptautiskā arhitektūras izstāde notiek no šā gada 29.augusta līdz 25.novembrim. 29.augustā paredzēta Venēcijas biennāles starptautiskās arhitektūras izstādes apbalvošanas ceremonija, kurā sveiks labākos nacionālo valstu paviljonus trijās kategorijās: par labāko nacionālo dalību, par labāko projektu starptautiskajā izstādē «Kopīgs pamats», kā arī tiks pasniegta balva daudzsološākajiem starptautiskās izstādes jaunajiem arhitektiem.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu