Latvijas hokejistu sniegums PČ Somijā (39)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionātu noslēdza 11. vietā, par vienu vietu atpaliekot no 2012. gada sasniegtā Stokholmā. Valstsvienības galvenajam trenerim Tedam Nolanam šis bija otrais čempionāts ar Latvijas hokejistiem un, visticamāk, viņš ir iepazinies ar Latvijas hokeja reālo situāciju. Jāatzīst, ka pirms turnīra Teds tika pārsteigts, kad vairāki vadošie spēlētāji paziņoja par nespēlēšanu izlasē. Nepieciešamība aizlāpīt robus nesusi arī augļus. Turnīrs atklājis jaunus talantus, kuri Latvijas izlasei nākotnē noteikti noderēs. «Apollo», vērojot čempionātu Helsinkos un redzot sīkas aizkadra nianses, izvērtē hokejistu sniegumu desmit ballu sistēmā.

Edgars Masaļskis - 6 spēles (pieteikts mača protokolā), 140 minūtes, ielaisti 12 vārti, vidēji spēlē ielaisti 5,14 vārti, atvairīti 80,33% metienu. Edgars uz čempionātu brauca pēc operācijas veikšanas, neaizvadot nevienu pārbaudes spēli. Cepuri nost par palīdzēšanu valstsvienībai, taču spēļu prakses trūkums bija jūtams. Pēc mača pret Slovākiju, kurā debiju piedzīvoja Kristers Gudļevskis, Masaļskis labprātīgi pagāja malā, turnīra turpinājumā atdodot pirmā vārtsarga posteni Kristeram. Sekmīgs čempionāts Edgaram palīdzētu noslēgt labāku līgumu nākamajā sezonā. Vērtējums: 6.

Kristers Gudļevskis - 5 spēles, 243 minūtes, ielaisti 9 vārti, vidēji spēlē ielaisti 2,22 vārti, atvairīti 92,50% metienu. Turnīru sāka ar uzvaru pret slovākiem, turpinājumā pamatoti izpelnoties pirmā vārtsarga lomu. Uzslavas saņēma no treneriem, komandas biedriem un ekspertiem. Patīkami, ka vairākās spēlēs paglāba komandu un «nepeldēja». Kristeram ripas «pielīp», viņš tās pretiniekam nenoliek uz nūjas lāpstiņas atkārtotam metienam. Iespējams, vajadzēja likt vārtos pirmajā spēlē pret krieviem (0:6), taču 20 gadu vecumā pret pasaules čempioniem varētu arī «pārdegt». Gudļevskim līgums ir, bet Normunds Sējējs izteicies, ka viņam ir jāspēlē nopietnā līmenī. Sēdēt aiz Telkvista muguras nez vai būtu labākais risinājums. Vērtējums: 8.

Māris Jučers - 3 spēles, 40 minūtes, ielaisti 4 vārti, vidēji spēlē ielaisti 6 vārti, atvairīti 83,33% metienu. Uz ledus Māris kāpa tikai vienu reizi, čempionāta atklāšanas mačā pret Krieviju, bet pēc 0:4 tika nomainīts. Vēlāk devās uz Rīgu, jo ģimenē bija gaidāms pieaugums. Pirms turnīra konkurēja ar Gudļevski par otrā vārtsarga vietu un izskatās, ka Māris savu pozīciju vārtsargu rangā Kristeram zaudējis. Rīgas «Dinamo» plānos viņš neietilpst, Liepājā nebūtu prātīgi atgriezties. Vērtējums: 6.

Agris Saviels - 5 spēles, 1+0, koeficients -2, 2 soda minūtes. PČ atgriezās pēc 2007. gada. Pārbaudes spēlēs apliecināja, ka vieta sastāvā ir pamatota, čempionātā vienu brīdi pagāja malā, jo treniņā sasita plaukstu. Savu darbu laukumā izdarīja un ziepes nesataisīja, taču vēlētos redzēt agresīvāku spēli no Saviela. Neskatoties uz to, ka iemeta austriešiem, aizsarga arsenālā pietrūkst laba metiena no distances. Vērtējums: 6.

Kristaps Sotnieks - 7 spēles, 0+0, koeficients+2, 12 soda minūtes. Viennozīmīgi izlases labākais aizsargs čempionātā, par ko pelnīti saņēma balvu pēc turnīra. Treneris Toms Kūlens Sotniekam saskata vietu NHL, bet skauti viņa uzvārdu ierakstījuši savos telefonos. Kāds rezultativitātes punkts paceltu Sotnieka akcijas, lai gan tie, kas zina Kristapu, saprot, uz ko šis hokejists ir spējīgs. Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā Sotnieks nosēdēja malā, pēc šī čempionāta cena pieaugusi un Kristaps noķēris Artūru Kuldu un Oskaru Bārtuli. Vienīgi pēdējiem diviem ir NHL pieraksts, kas viņu padara vērtīgākus. Pirms spēles pret Slovākiju lika «iemest» žurnālistiem, tad būšot uzvara. Abas puses solījumu turēja. Vērtējums: 8.

Artūrs Kulda - 7 spēles, 1+1, koeficients -5, 8 soda minūtes. Otrs lielākais spēles laiks komandā (23:15) un pamatota vieta pirmajā maiņā. Dažos brīžos piesedza neveiksmīgi spēlējošo Krišjāni Rēdlihu, taču arī Kuldam varēja just spēļu prakses trūkumu. Pēc KHL sezonas uz NHL ledus Artūrs tā arī neuzkāpa un nepiedalījās arī pārbaudes spēlēs. Aizsargs ir bez līguma, bet nevajadzētu būt problēmām atrast darba vietu. Vērtējums: 6.

Krišjānis Rēdlihs - 7 spēles, 0+0, koeficients -5, 0 soda minūtes. Rēdliham šis bija viens no sliktākajiem pasaules čempionātiem un droši vien viņš pats to arī apzinās. Spēlē pret Austriju, kas bija viena no svarīgākajām, aizsargam koeficents -4. Negribu teikt, ka spēle tika zaudēta tikai Krišjāņa dēļ, taču Nolans bija par mīkstu, lai Rēdlihu nosēdinātu. Ja treneris turnīra laikā saka, ka spēlētājs spēlē ar traumu, tad varbūt pareizi būtu viņu atstāt mājās? Der atgādināt, ka kā pēdējo no izlases svītroja citu aizsargu Oskaru Cibuļski. Vērtējums: 4.

Georgijs Pujacs - 2 spēles, 0+0, koeficients -2, 2 soda minūtes. Čempionāts aizsargam noslēdzās spēlē pret ASV, kad Pujacam ar ripu pārsita ausi. Par viņa palīdzību šaubu nebūtu. Vērtējums: 6.

Jānis Andersons - 7 spēles 0+1, koeficients neitrāls, 4 soda minūtes. Sezonu pavadīja Ukrainā un varēja just pieredzes trūkumu elites čempionātos. Neriskēja un spelēja vienkārši, bet no Jāņa gribētos sagaidīt agresīvāku un ne tik pasīvu spēli. Vērtējums: 6.

Māris Jass - 7 spēles, 0+0, koeficients -2, 8 soda minūtes. No Māra tika gaidīts mazliet vairāk, jo aiz muguras sezona Vācijas hokeja līgā un regulārs spēles laiks. No kopējā ansambļa ārā nekrita, bet nevarētu teikt, ka turnīrā bija pamanāms. Vērtējums: 6.

Ralfs Freibergs - 7 spēles, 0+1, koeficients -2, 4 soda minūtes. Vēl viens turnīra atklājums aiz Gudļevska. Labi slido, pārredz laukumu, nebaidas uzņemties iniciatīvu, bet nereti arī spēlē uz riska robežas. Nav no tiem, kas ugunsgrēka gadījumā momentāli atbrīvosies no ripas un uztaisīs pārmetienu. Starpcitu, dažiem latviešu spēlētājiem būtu jāpamācās no Ralfa, ko iesākt situācijās, kad divi pretspēlētāji slido virsū vai cenšas atņemt ripu. Pārsteidza ar vienkāršību ne tikai uz ledus, bet arī ārpus tā. Helsinkos aizsargam izlasē bija debija un nospēlēja labāk par dažiem krietni pieredzējušākiem spēlētājiem. Vērtējums: 8.

Mārtiņš Cipulis - 7 spēles, 2+2, koeficients +1, 29 soda minūtes. Uzlaboja savu statistiku, ja salīdzina ar pērno gadu Stokholmā (0+1). Svarīgi vārti mačā pret Slovākiju un Franciju, pierādīja, ka var spēlēt kopā ne tikai ar Herbertu Vasiļjevu un Aleksandru Ņiživiju. Vērtējums: 8.

Jānis Sprukts - 7 spēles, 1+5, koeficients neitrāls, 2 soda minūtes. Partnerus apgādāja ar piespēlēm un arī pats tukšā nepalika, kad aizmuka viens pret vienu ar Francijas vārtsargu. Paveica melno darbu, pamācīja jaunos un stutēja kopā pirmo maiņu, kura kļuva par vadošo turnīrā. Nezinu, kā izskatījās pa TV, taču uz vietas Somijā pašatdevi Jānim nevarēja pārmest. Vērtējums: 7.

Lauris Dārziņš - 7 spēles, 5+1, koeficients +2, 2 soda minūtes. Debija kapteiņa lomā izdevusies. Kad vajadzēja, «savāca» komandu un atzina visai tautai, ka spēlē sūd... Nemeklēja atrunas, teica to, kas notika uz ledus patiesībā. Pirms čempionāta runas, ka Laurim pēc sezonas «jāsaved sevi kārtībā», raisīja bažas, ka Dārziņš nospēlēs tāpat kā pērn Miķelis Rēdlihs Stokholmā. Šoreiz tas nepiepildījās un uzbrucējs sevi apliecināja kā izlases līderi. Nevienu reizi neatteica presei intervijas - sīkums, bet patīkami. Vērtējums: 9.

Miks Indrašis - 7 spēles, 0+1, koeficients -5, 0 soda minūtes. Šis Miks nebija tas, ko redzējām 2012. gadā. Artūrs Irbe sacīja, ka otrais gads vienmēr ir visgrūtākais un to pašu teica arī Indrašis. Vismaz vienus vārtus Latvian rising star vajadzēja gūt, lai apliecinātu savu meistarību, taču, iespējams, pie vainas maiņas partneri (treneris), kuri mainījās no spēles uz spēli. Vērtējums: 6.

Zemgus Girgensons: 5 spēles, 1+0, koeficients -3, 0 soda minūtes. Atbrauca palīdzēt izlasei uzreiz pēc sezonas Ziemeļamerikā, taču bija grūti aklimatizēties. Zemgus uzsvēra, ka nav saspēlējies ar partneriem un spēles organizēšana rada zināmas grūtības. Iemeta smukus vārtus pret Slovākiju un apliecināja, ka gatavs arī turpmāk palīdzēt izlasei. Jā, nesavaldījās pret Slovākiju un iesita pretiniekam, taču tagad Girgensons ir iepazinies ar IIHF noteikumiem un PČ reālo ainu. Nebaidījās no spēka spēles. Vērtējums: 7.

Ronalds Ķēniņš - 7 spēles, 0+1, koeficients -5, 6 soda minūtes. Pierādīja, ka spēlēšana vienā no Eiropas spēcīgākajām līgām nav nejaušība. Par pašatdevi Ķēniņam kārtējais desmitnieks un izskatās, ka pie Nolana vieta izlasē garantēta katrā turnīrā. Labi strādā divcīņās, atrod partnerus, bet varētu vairāk metienu izdarīt. No ripas iemetēja zonā pārkvalificējies uz uzbrukuma veidotāju, bet jāturpina strādāt un pilnveidoties. Vērtējums: 6.

Gints Meija: 5 spēles, 1+2, koeficients +2, 4 soda minūtes. Savas akcijas pacēla, iemetot smukus vārtus pēdējā spēlē pret somiem. Ar Andri Džeriņu pārī spēlē savu spēli un nereti var būt bīstams, bet Gintam joprojām klibo uzbrukuma noslēguma fāze. Pagaidām augstāk par trešo maiņu īsti nav ticis, bet jāatceras, ka Meija nav punktu mašīna. Starpcitu, turnīru nospēlēja ar traumu un «uz špricēm». Vērtējums:6.

Andris Džeriņš - 7 spēles, 0+2, koeficients -1, 4 soda minūtes. Ja citus uzbucējus var likt gan centrā, gan malā, tad Džeriņam vieta ir tikai centra pozīcijā. Nolans to saprata turnīra laikā vai arī kāds viņam to pateica priekšā. Abas piespēles mačā pret Somiju, bet jāizceļ pirmā, kuru atdeva Meijam. Vērtējums: 6.

Vitālijs Pavlovs - 6 spēls, 0+0, koeficients -1, 2 soda minūtes. Par Pavlovu labi izteicās NHL klubu skauti, akcentējot uzbrucēja augumu, taču ar to vien hokejā nepietiek. No čempionāta debitanta, kuram ne pārāk liels spēles laiks, prasīt rezultatīvu spēli nebūtu pareizi, bet Vitālijam jāatrod savā arsenālā kāds meistarstiķis. Vērtējums: 5.

Roberts Jekimovs - 6 spēles, 1+0, koeficients -3, 2 soda minūtes. Somijas «SM-liiga» spēlētājam būtu tomēr jābūt produktīvākam. Ja ne jāgūst vārti, tad vismaz jābūt pamanāmam un bīstamam. Roberts tāds nebija un aizkulisēs runā, ka tieši viņa vietā uz turnīru varēja ņemt kādu citu, piemēram, Kasparu Saulieti. Iemeta vārtus laukuma saimniekiem, bet vilciens jau bija aizgājis. Vērtējums: 5.

Juris Štāls - 7 spēles, 0+0, koeficients -4, 4 soda minūtes. No ceturtās maiņas ārā nekrita un šajā virknējumā bija viens no labākajiem. Jau pērn sacīju, ka Jurim par vietu izlasē būs jācīnās vienmēr un to netieši apstiprina arī statistika - trīs čempionātos pēc kārtas Štāls palicis bez punktiem. Vērtējums: 6.

Koba Jass - 4 spēles, 0+1, koeficients +1, 0 soda minūtes. Diskvalifikācijas dēļ izlaida turnīra pirmās divas spēles, bet treniņos jau varēja manīt, ka Koba ir noilgojies pēc hokeja. Brīnumainā kārtā nesaņēma soda minūtes, par ko uzslavas. Kā jau katram trenerim, Jasu var pieskaitīt pie Nolana mīluļiem. Pēc diviem čempionātiem uzbrucējs pielāgojies pieaugušo hokejam un spēlētāja plus ir tas, ka nākamā sezona arī tiks pavadīta Čehijā. Vērtējums: 6.

Armands Bērziņš - 7 spēles, 1+0, koeficients -4, 27 soda minūtes. Izvirzīja Latviju vadībā svarīgā mačā pret Austriju, bet kopumā turnīru aizvadīja viduvēji. Atkal nopelnīja muļķīgu un nevajadzīgu noraidījumu, saņemot 5+20. Vērtējums: 5.

Aleksejs Širokovs - 7 spēles, 0+0, koeficients -4, 2 soda minūtes. Nepretendēju uz patiesību, bet izskatījās, ka fiziski un funkcionāli Širokovs nav gatavs turnīram. Iespējams, neregulārais spēles laiks izsita no ritma. Epizodiski parādījās laukumā skaitliskajā vairākumā, bet bez bīstamiem momentiem. Širokovs vairs nav tas Širokovs, kur bijām pieraduši redzēt Habarovskas «Amur» rindās. Vērtējums: 5.

Komentāri (39)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu