Aicina vērtēt «Gada balvai Rīgas arhitektūrā» izvirzītos objektus (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Rīgas pilsētas arhitekta birojs aicina Rīgas pilsētas iedzīvotājus un visus, kurus interesē Rīgas arhitektūras attīstība, iesaistīties arhitektūras sasniegumu skates «2013.gada balva Rīgas arhitektūrā» objektu vērtēšanā. Šogad atzinībām un galvenajai - «2013.gada balvai Rīgas arhitektūrā» - skates eksperti ir izvirzījuši 12 objektus, portālu «Apollo» informēja Gvido Princis, Rīgas pilsētas arhitekts.

Ar būvēm un to autoriem - Rīgas arhitektūras skates balvu pretendentiem - fotogrāfijās un ekspertu vērtējumos ir iespējams iepazīties Rīgas pilsētas arhitekta biroja mājas lapā www.arhitekts.riga.lv, savukārt nobalsot par sev tīkamāko objektu un paust savu vērtējumu vai viedokli iespējams Rīgas pilsētas arhitekta biroja Facebook kontā www.facebook.com/RigasPilsetasArhitekts.

«Šogad gada balvai Rīgas arhitektūrā nominēto objektu vērtēšanā vēlamies iesaistīt plašāku sabiedrību un aicinām ikvienu interesentu iepazīties ar balvai izvirzītajiem objektiem un paust savu viedokli mūsu sociālajos kontos. Sabiedrības viedoklim būs nozīmīga loma lēmuma pieņemšanā par būvi, kas pelnījusi saņemt 2013.gada balvu Rīgas arhitektūrā,» uzsver Princis.

Apbalvojumiem nominētos objektus vēl vērtēs un par tiem diskutēs Rīgas pilsētas arhitekta kolēģija, savukārt gala lēmumu par atzinībām un galveno - 2013.gada balvu Rīgas arhitektūrā - pieņems Rīgas pilsētas arhitekts septembra mēneša beigās, ņemot vērā gan ekspertu atziņas, kas gūtas iepazīstoties ar objektiem klātienē, gan Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas, ko veido nozares profesionāļi, viedokli, gan arī Rīgas iedzīvotāju viedokli.

Šī gada būvju skatē žūrijas eksperti īpaši meklēja labākos piemērus pilsētas dzīvojamās vides ilgtspējas nodrošināšanā, pievēršot uzmanību tādiem pilsētvides raksturlielumiem kā energoefektivitāte, vides pieejamība un universālais dizains, novērtējot paveikto gan Rīgas vēsturiskajā centrā, gan apkaimēs un mikrorajonos.

Arhitektūras sasniegumu prezentācija, kā arī atzinību un galvenās balvas pasniegšana notiks šā gada oktobra pirmajā pirmdienā (7. oktobrī), kas pēc Starptautiskās Arhitektu savienības iniciatīvas un iedibinātas ilggadējās tradīcijas visā pasaulē tiek atzīmēta kā Pasaules arhitektūras diena.

Arhitektūras darbu skatei sākotnēji tika pieteikts 71 objekts. Objekti tika apskatīti četrās objektu grupās: dzīvojamās vides ilgtspēja (daudzdzīvokļu ēkas); kompleksi risinājumi (funkcionāli, teritoriāli); pilsēttelpas attīstība (ēkas, fasādes, torņi, skvēri, mazās formas); sabiedriski objekti (ēkas, tilti, ielas, parki, dārzi). Pieteiktos objektus žūrijas eksperti, kas pārstāv gan Rīgas pilsētas arhitekta biroju, gan nozares nevalstiskās organizācijas, izvērtēja, izveidojot reģistru ar 59 dalībniekiem, kas tika virzīti tālākai izvērtēšanai. Tālākā vērtēšanas procesā vairākkārtējās ekspertu sanāksmēs tika diskutēts un lemts par balvas pretendentiem, izvēloties 15 objektus, kurus eksperti augusta mēnesī apmeklēja klātienes vizītēs, tiekoties gan ar būvju autoriem, gan pasūtītājiem. Pēc klātienes vizītēm tika izveidots galējais objektu saraksts, kurā ietilpst 12 būves.

Arhitektūras sasniegumu skati organizē pašvaldības aģentūra «Rīgas pilsētas arhitekta birojs» sadarbībā ar Rīgas domes struktūrvienībām un partneriem. Dalībniekus - būves un to autorus - skatei varēja izvirzīt Rīgas pilsētas arhitekta birojs, valstiskās un nevalstiskās institūcijas un organizācijas, kā arī jebkura juridiska un fiziska persona. Skatei varēja tikt izvirzītas 2012.gadā ekspluatācijā nodotās būves, īpaši atzīmējot jauno objektu nozīmi pilsēttelpas kvalitātes nodrošināšanā. Gada balva tiks piešķirta skatē par labāko atzītās būves autoram vai autoriem.

Lai izceltu un popularizētu sasniegumus Rīgas arhitektūrā, sekmējot kvalitatīvas pilsētvides attīstību, un apzinātu arhitektu veikumu, kopš 2006.gada tiek organizēta jaunāko objektu skate. Tās mērķis - rosināt profesionālu diskusiju par vērtībām pilsētas arhitektūrā un kritērijiem kvalitatīvas pilsētvides novērtēšanā un veicināt sabiedrības pieprasījumu pēc kvalitatīvas dzīves telpas, ar to gan vairojot izpratni un līdzdalību, gan veidojot pieprasījumu pēc kvalitatīviem pakalpojumiem arhitektūras jomā.

Pērn Rīgas arhitektūras balva piešķirta uzņēmumam SIA «Arhitektoniskās izpētes grupa», arhitektei Liesmai Markovai, arhitektes palīdzei Tatjanai Toropovai un arhitektei Aigai Rozentālei par Rīgas biržas ēkas atjaunošanu Doma laukumā 6.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu