Pētījumā secināts, ka interneta pirātisms nekaitē izklaides industrijai (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: youmaysayiamadreamerbutiamnottheonlyone, All Rights Reserved

Miljoniem cilvēku visā pasaulē katru dienu nelegāli lejupielādē ar autortiesībām aizsargātus materiālus. Izklaides industrija bieži žēlojas, ka tādā veidā tiekot izpostīts kino, mūzikas un videospēļu bizness, taču jaunā pētījumā noskaidrots, ka interneta pirātisms ne vien nekaitē izklaides industrijai, bet pat palīdz tai.

Londonas Ekonomikas un politikas zinātnes skola (LSE) pētījumā aicina izvērtēt pirātisma apkarošanas likumus, kas pieņemti, balstoties uz izklaides industrijas sponsorētiem pētījumiem. «Mūzikas industrija nav galīgā panīkumā, kā daudzi apgalvo, bet gan joprojām ir stabila un gūst peļņu,» teikts vietnes «TorrentFreak» pasūtītajā pētījumā. «Ienākumi no digitālās lejupielādes, abonēšanas, straumēšanas un koncertiem kompensē kritumu kompaktdisku un ierakstu pārdošanas apjomā.»

Citi pētījumi liecina, ka nelegālās lejupielādes lietotāji biežāk nekā pārējie iegādājas filmas, mūziku un datorspēles. LSE uzskata, ka pirātisma apkarošanas likumi esot neefektīvi un valdībām vajadzētu tos atjaunot, ņemot vērā dažādus avotus.

«Par spīti ASV Kino asociācijas apgalvojumiem, ka interneta pirātismam ir postoša ietekme uz filmu industriju, Holivuda pērn pieredzēja rekordlielus globālos kases ieņēmumus 35 miljardu dolāru (18,1 miljarda latu) apmērā, kas ir par 6% vairāk, salīdzinot ar iepriekšējo gadu,» norādīts pētījumā.

LSE pētījuma autori uzskata, ka viens no risinājumiem būtu abonēšanas maksa par piekļuvi visam multimediju saturam. «Radošajās industrijās pastāv vairāki viedokļi par to, kā vislabāk gūt peļņu no dalīšanās ar saturu tiešsaistē, kas nav savienojami ar pastāvošajiem autortiesību likumiem,» raksta pētījuma autori. «Kad radošās industrijas un patērētāji iemācīsies izmantot visu interneta potenciālu, tas dos labumu visām ieinteresētajām pusēm.»

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu