Demonstrēs dokumentālo filmu par Nacionālās bibliotēkas celtniecību (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicātes foto

Sestdien, 9. novembrī, pulksten 22.10 pēc raidījuma «Kinotēka» LTV1 demonstrēs režisora Dāvja Sīmaņa jaunāko dokumentālo filmu «Pēdējā tempļa hronikas», kas vēsta par Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecības procesu. Filma saņēmusi laikraksta «Diena» gada balvu kultūrā un ieguvusi galveno godalgu Viļņas dokumentālo filmu festivālā.

Režisora Dāvja Sīmaņa godalgotā dokumentālā filma «Pēdējā tempļa hronikas» ir poētisks stāsts par bibliotēkas celtniecības procesu, kas ataino arī Latvijas realitāti kopumā. Ar poētisku minimālismu filma izseko jaunās ēkas būvniecībai - no pirmsākumiem vēl tukšā un pamestā būvbedrē līdz pat daudzkārt apspriestajam un dažādi vērtētajam pabeigtās Gaismas pils siluetam.

Vērojot un vizuālā simfonijā sakārtojot celtniecības darbu, filmas veidotāji būvlaukumā saskatījuši mitoloģisku un rituālu kārtību, tādējādi radot asociācijas ar augstāko garīgo celtņu – tempļu – būvniecību agrāk vēsturē. Filma caur pašas ēkas un divu varoņu – galvenā arhitekta un ceļamkrāna operatores – portretējumu atklāj mūžīgo konfliktu starp lielu ideju diženumu un nenovēršami sekojošo simbolisko upurēšanu, lai tās realizētu.

Pirms filmas pulksten 21.40 raidījumā «Kinotēka» gaidāms latviešu kino veltīts speciālizlaidums - viesošanās jauno filmu uzņemšanas laukumos pie dažādiem pašmāju režisoriem, bet īpašs akcents – kinorežisors Dāvis Sīmanis un viņa topošā spēlfilma «Pelnu sanatorija».

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu