«NationalGeographic Latvija» par pieradinātajiem savvaļas dzīvniekiem (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Žurnāla «NationalGeographic» latviešu valodā aprīļa numurā tiek noskaidrots, kāda dzīve ir pieradinātajiem savvaļas dzīvniekiem, turpināta iepriekšējā mēneša tēma par kosmosa izpēti un apskatīti dārgumi, ko aiz sevis atstājuši senie romieši.

Vai ir pareizi turēt eksotiskus dzīvniekus savu māju pagalmos un pilsētas dzīvokļos? Šāds jautājums tiek uzdots rakstā «Mežonīgā apsēstība». Atbilde uz šo jautājumu nav viennozīmīga. Pastāv divi krasi viedokļi – viens no tiem aizstāv saimniekus un atbalsta to, ka viņi patur savus mīluļus. Protams, atbildīgi rūpējoties par dzīvniekiem, kuri ir uz izmiršanas sliekšņa, šādā veidā palīdzot un kļūstot tuvāki ar dabu. Tomēr otri uzskata, ka tā ir nežēlīga izturēšanās pret dzīvniekiem, kuriem būtu jāatrodas savvaļā, un ka tie, atrodoties kāda īpašumā, pazaudē daļu no sevis. Tomēr viens ir skaidrs, tādā attīstītā valstī kā ASV, iespējams, vairāk eksotisko dzīvnieku atrodas kāda cilvēka mājās nekā zooloģiskajos dārzos. Kāpēc ir tāda situācija? Atbildes meklējiet rakstā.

Turpinot par atbildēm uz jautājumiem, šogad tiks pilnībā pabeigts ALMA, gigantiskākais pasaules teleskops. Tas ļaus ielūkoties Visuma nostūros un beidzot noskaidrot atbildes uz daudziem jautājumiem par visa rašanos. Teleskopu veido 66 atsevišķas antenas, kuras novietojot noteiktās pozīcijās, ļauj tam uztvert smalkas detaļas, kuras iepriekš bija palikušas neredzētas. «ALMA teleskops ir radīts, lai izlauztos cauri putekļu un gāzu mākoņiem, ap jaunajām zvaigznēm rotējošai miglai un parādītu mums auksto Visumu un vistālākās galaktikas,» vēsta citāts no raksta «Kosmiskā rītausma».

Kurš gan būtu iedomājies, ka Ronas upe, Francijā, ko vietējie uzskatīja kā «plūdus un slimības nesošus draudus», sevī slēpj neiedomājami daudz aizmirstu dārgumu. 2004. gadā tajā tika atrasta divus tūkstošus gadu veca barža, kura bija saglabājusies apbrīnojami labā stāvoklī. Uz laivas tika atrasts arī Cēzara portrets, kurš varētu būt vienīgais, kas tapis viņa dzīves laikā. Ronas gultne ir nosēta ar amforām un dažādiem artefaktiem. Pateicoties šiem atklājumiem, no jauna atdzima Arlas pilsēta, kura bija maza un nabadzīga, bet tagad ir svarīgs tūrisma objekts.

Vēl žurnālā lasiet par divām salām, kuras atrodas pie Madagaskaras. Tās ir pazīstamas ar citur neredzētu plaukstošu bioloģisko daudzveidību. Kā arī par savrupajiem Francijas austrumrietumu ciemiem, kuri ir izslavēti ar savām galvassegām, un par nezālēm, kas iekaro rietumus.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu