Neraugoties uz jaunajiem nodokļu atvieglojumiem, iedzīvotāji savos tēriņos ir piesardzīgi (22)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: spacebahr, CC BY-NC 2.0

Šī gada februārī mazumtirdzniecības apgrozījums auga par 2% salīdzinājumā ar pērnā gada februāri, salīdzinājumā ar janvāri tas pamatā saglabājies stabils. Iedzīvotāji precēm šī gada sākumā tērējuši piesardzīgi un tēriņu pieaugums bijis divtik lēnāks kā pērn, «Apollo» pastāstīja «Swedbank» ekonomiste Kristilla Skrūzkalne.

Gada sākumā tika paaugstināta minimālā alga, kā arī neapliekamais minimums un atvieglojumi par apgādājamajiem, tāpat nedaudz samazināja sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi, līdz ar to vidējā neto alga pieauga, dodot pamatu tēriņu pieaugumam. Arī patērētāju noskaņojums ir bijis salīdzinoši stabils. Tomēr neskatoties uz ienākumu kāpumu un stabilo noskaņojumu, šķiet, iedzīvotāji preču tēriņos kļuvuši piesardzīgāki. Iespējams, tas ir īslaicīgi, kamēr tiek pierasts pie cenām eiro izteiksmē.

Iepriekš tikām gaidījuši, ka mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums varētu kļūt straujāks gada otrajā pusē un gadā kopumā izaugsme varētu sasniegt ap 4‑5%. Tomēr izaugsme varētu būt nedaudz lēnāka par iepriekš prognozēto saistībā ar Krievijas-Ukrainas konflikta ietekmi uz eksportu un investīcijām, un kā tas atsauksies uz darba tirgu un iedzīvotāju noskaņojumu

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu