Krievija kļuvusi par pasaulē netaisnīgāko valsti pēc bagātības sadalījuma (222)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AndyNugent, CC BY-NC-SA 2.0

Ikgadējā globālās pārticības pētījumā noskaidrojies, ka Krievija šogad ir kļuvusi par pasaulē netaisnīgāko valsti pēc bagātības sadalījuma. Izņēmums ir tikai dažas Karību jūras reģiona valstis, kurās vairāki miljardieri ieguvuši uzturēšanās atļaujas, vēsta «Radio Free Europe».

Pētījums, kuru katru gadu pasūta finanšu pakalpojumu sniedzējs «Credit Suisse», atklāj, ka 35% procentu Krievijas bagātības pieder 110 valsts turīgākajiem iedzīvotājiem. Tā ir ievērojama atšķirība salīdzinājumā ar pasaules vidējiem rādītājiem, kur miljardieriem pieder 1% līdz 2% savas valsts bagātības.

Tāpat pētījums atklāj, ka Krievijā uz katriem 11 miljardiem ASV dolāru ir viens miljardieris, pasaulē vidēji tikai uz katriem 170 miljardiem dolāru ir viens miljardieris.

«Bagātības sadalījuma atšķirības Krievijā ir nepārspējamas,» sacīja viens no pētījuma autoriem Tonijs Šorroks, kurš strādā Londonā bāzētā konsultāciju uzņēmumā «Global Economic Perspectives».

«Krievija tiešām ir izņēmums, pat salīdzinājumā ar Savienotajām Valstīm,» turpināja analītiķis. «Krievija izceļas pat uz to valstu fona, kurās bagātības sadalījums ir ļoti nevienlīdzīgs. Krievijai līdzīgus skaitļus sasniedz tikai dažas Centrālāzijas un Karību jūras reģiona valstis.»

«Ir acīmredzami, ka Krievijas miljardieri ir cieši saistīti ar valsts dabas resursu ieguvi,» skaidro Šorroks. «Šeit mēs runājam par bagātībām, kas uzkrātas pēdējo 20 gadu laikā. Ir diezgan skaidrs, ka šīm kompānijām, kas nodarbojas ar dabas resursu apguvi, ir nepieciešams dažādu veidu politiskais atbalsts. Mums izskatās, ka Krievijā miljardieru un politiķu starpā ir daudz ciešākas saiknes, nekā tas ir citās valstīs.»

«Tikai pirms 20 gadiem Krievija bija valsts, kur bagātība iedzīvotāju starpā vēl bija sadalīta salīdzinoši vienlīdzīgi. Pēc Padomju Savienības sabrukuma daudzi valsts reformētāji cerēja, ka Krievijas ekonomika kādu dienu būs attīstīta un diferencēta, taču tas, kas ir noticis realitātē ir gandrīz vai šo plānu parodija,» uzskata analītiķis.

Nākamā gada pētījumā viņš sola vairāk pievērsties fenomenam, kāpēc tādās valstīs kā Krievija tik šaurs cilvēku loks ir spējīgs kontrolēt tik daudz bagātības.

Komentāri (222)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu