Ar labu veselību «Labā dabā». Padomi pirmajai palīdzībai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Var priecāties un diet! Taču nelaime nenāk brēkdama skaļi tāpēc, lūk, daži ieteikumi no Veselības centrs 4 (VC4) speciālistiem kā rīkoties atsevišķu nelaimes un veselības problēmu gadījumā, atpūšoties brīvā dabā starptautiskā mūzikas festivāla LABA DABA laikā. Šoreiz padomi un praktiskie risinājumi ņemti no dabas un tautas medicīnas pūra. 

Tomēr galvenais -

SASKATĪT – kas noticis,
IZVĒRTĒT – kādas briesmas draud,
RĪKOTIES – atbilstoši situācijai.

  • Ievainojumi un brūces, aktīvi atpūšoties

Ja brūce ir maza, neliela asiņošana veicina brūces pašattīrīšanos, un dažu minūšu laikā asiņošana apstājas. Jo ātrāk brūce tiek apstrādāta un pārsieta, jo labvēlīgāka būs tās ārstēšanas gaita
Brūce vispirms jāapmazgā ar siltu ūdeni vai arī tekošā ūdenī. Pēc brūces nomazgāšanas var uzlikt arī sasmalcinātu ozollapu, āboliņa lapu, ceļmallapu, svaigu nātru lapu, virzas vai pelašķu sulas apsējus.

  • Zilumi (asinsizplūdums)

Aukstums mazina sāpes un tūsku, tāpēc sasitumu jāatvēsina ar aukstām kompresēm vai zem auksta tekoša ūdens.

  • Roku un kāju sastiepumi iegūti aktīvi darbojoties un dejojot

Ja ir stipras sāpes un pietūkums, obligāti jāmeklē medicīniskā palīdzība. Ja ir sastiepums vai izmežģījums, vispirms novieto savainoto locītavu mierīgā stāvoklī, paceltu uz augšu- tas mazinās pietūkumu. Pēc tam savainotajai locītavai jāuzliek bandāža.

  • Apdegumi

Jebkura ķīmiska un termiska apdeguma gadījumā noteikti jāmeklē ārsta palīdzība, it īpaši, ja skarta seja, kakls un ģenitālijas.

Vidēji stipra apdeguma gadījumā apsārtušās vietas var atvēsināt ar auksta ūdens kompresēm vai zem tekoša ūdens, kā arī apmazgāt ar vēsu asinszāļu, kliņģerīšu, zaķpēdiņu vai pelašķu uzlējumu (2 ēdamk. uz 200 ml ūdens). Tas mazinās sāpes un paātrinās dzīšanu. Ja ir gadījies apdedzināties ar latvāni, apdedzinātā vietu jāmazgā ar ūdeni un ziepēm apmēram 15 minūtes. Ja auga sula ir nokļuvusi acī, tā ir jāskalo, attiecīgi pagriežot galvu, lai skalošanas procesā kaitīgās vielas netiktu ieskalotas otrā acī. Pēc saskares iesaka izvairīties no saules stariem, līdz pat 3 diennaktīm. Jādzer daudz šķidruma – ūdeni, minerālūdeni, tēju. Uz apdegumu vietām var likt saspaidītas vai samaltas svaigas dadža lapas. Saules apdeguma skarto vietu atvēsināšanai un sāpju mazināšanai var likt lina drānu, starp kuru ielikts vēss biezpiens. Uz saules apdegumu var arī uzlikt zaļu kartupeļa šķēlīti vai sarīvētu kartupeli. Līdzko kartupelis sasilis, to nomaina pret svaigu.

  • Pārkaršana un saules dūriens LABAS DABAS saulītē

Ķermeņa pārkaršanu izraisa augsta apkārtējā temperatūra, blīvs apģērbs, kas aiztur ādas izgarojumus. Ja parādās slikta duša, paaugstināta ķermeņa temperatūra, krampji, drebuļi, uz ādas parādās marmora raksts utt. nekavējoties jāuzmeklē ārsts.

Nekavējoties cilvēks jānogādā vēsākā un ēnainā vietā, jāpaceļ viņa galvgalis un jāiedod padzerties, bet ne ledus aukstu dzērienu. Maziem malciņiem jādod dzert sulu, negāzētu minerālūdeni vai tēju. 

  • Deguna trauma

Jebkurā deguna traumas gadījumā nepieciešama ārsta konsultācija.
Ja deguns asiņo, jānosēžas, galvu noliecot nedaudz uz priekšu, jāsaspiež nāsis ar pirkstiem un jāpatur saspiestas ne ilgāk kā 5- 10 minūtes un uz deguna jāliek aukstas kompreses. Nedrīkst galvu gāzt atpakaļ!

  • Saindēšanās ar ne pārāk svaigu ēdienu

Saindēšanās pazīmes (slikta duša, caureja, streipuļošana, runas traucējumi, elpas trūkums utt.) parasti parādās pēc 10- 12 stundām. Jālieto bieži un maziem malkiem ūdens, jo, ja ir vemšana, iedzerot daudz vienā reizē šķidruma, tas atkal var tikt izvemts. Ja dzer pamazām- ūdens paliek organismā. Var lietot aktivēto ogli, vai citu adsorbentu izdzerot vienā reizē (daudzumu aprēķina uz kilogramu svara, piemēram, 1 tablete uz 10 kg). Visos saindēšanās gadījumos jāmeklē ārsta palīdzība!

  • Čūskas kodums

Jebkurā gadījumā nekavējoties jāizsauc ātrā medicīniskā palīdzība un cietušajam nedrīkst ļaut pārvietoties pašam. Koduma vietu jāapmazgā ar kālija permanganāta šķīdumu un jāuzliek apsējs, kas samērcēts pārtikas sodas vai vārāmā sāls šķīdumā. Kamēr ierodas mediķi, ja tas ir iespējams, čūskas koduma vietai var likt arī aukstas kompreses no svaigu apses lapu vai apšu mizu un pumpuru novārījuma, uzlikt svaigas ceļtekas lapas, svaigi sarīvētu vīgriezes sakni, koduma vietu var ierīvēt ar ķiploku vai sīpolu. Jādod daudz dzert šķidrumu, tai skaitā- pienu, ko lieto kā pretindi čūsku kodumiem.

  • Kukaiņu dzēlumi

Kukaiņu (bišu, lapseņu, sirseņu, kameņu, dunduru u.c.) kodumi var izraisīt vietēju, bet dažkārt arī vispārēju organisma reakciju (mēles, rīkles pietūkums, grūtības elpot, izsitumi ar izteiktu niezi, galvas reiboņi, bezsamaņa utt..). Jāuzmeklē mediķis pēc bites, sirseņa vai lapsenes dzēliena kaklā vai galvā.

Dzēluma vietu vēlams nomazgāt ar ūdeni un ziepēm, dezinficēt ar spirtu saturošu šķidrumu un uzlikt aukstu kompresi, kas mazinās niezi. Niezošo vietu var apmazgāt arī ar citrona sulu. Lai aizkavētu iekaisuma rašanos un atvilktu indi no dzēliena vietas, ārīgi kompresēm var izmantot svaigas ceļteku lapas, svaiga kartupeļa šķēli; sīpolu vai ķiploka sulā, pieneņu vai ceļteku lapu sulā piesūcinātu marli.

  • Ērces kodums

Izņemot ērci, nedrīkst to saspiest, lai koduma brūcē neiekļūtu tās iekšējais saturs un nepalielinātu iespējamību saslimt ar kādu no ērču izraisītajām slimībām. Tāpat ērci nedrīkst apsmērēt ar taukiem un eļļu, tādējādi cerot, ka tā pati izkritīs, jo ērcei tas var izraisīt vemšanu un līdz ar to ērce brūcē var izvemt kuņģa saturu, izraisot saslimšanu.

Pirms noņemšanas ērcei uzliek spirtā samērcētu vates tamponu. No ērces var atbrīvoties arī ar īpašu aptiekā nopērkamu pinceti, ērci satverot pēc iespējas tuvāk ādai un saudzīgi izņemot tā, lai tās snuķītis nepaliktu ādā. Pēc tam šo koduma vietu nodezinficē ar spirtu. Pēc izņemšanas, vēlams arī to  pārbaudīt, vai ērce nav inficēta.

Veselības centrs 4 jau otro gadu ir šī festivāla LABA DABA atbalstītājs, jo arī VC4 sniedz LABU veselības aprūpi un arī nodrošinās medicīnisko palīdzību, ja tas būs nepieciešams smagāku veselības traucējumu un traumu gadījumā mūzikas festivāla laikā. VC4 ir par veselīgu dzīvesveidu un par LABU atpūtu dabā!Lai meža cūka tevi neapdraud, kurmis neparok zem telts un zīles nebirst uz galvas LABĀ DABĀ! LABU atpūtu!Informāciju sagatavoja Ilze Apine, Veselības centra 4 sabiedrisko attiecību speciāliste.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu