ASV prezidenta vēlēšanās uzvarējis Obama (133)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Otrdien notikušajās ASV prezidenta vēlēšanās uzvarējis Baraks Obama, ziņo telekanāls CNN.

Atbilstoši telekanāla CNN aplēsēm, Obama nodrošinājis vismaz 303 no nepieciešamajām 270 elektoru balsīm, savukārt Republikāņu partijas izvirzītais prezidenta amata kandidāts Mits Romnijs līdz šim ieguvis 206 balsis. Pavisam cīņa notiek par 538 elektoru balsīm.

Pēc lielākās daļas nodoto vēlētāju balsu saskaitīšanas Obamu atbalsta 50% vēlētāju, bet par Romniju savu balsi atdevuši 49%.

Kopumā par Obamu nobalsojuši 55 959 254 vēlētāji, bet par Romniju saņemti 54 576 657 balsu.

«Tas ir noticis, pateicoties jums. Paldies jums. Vēl četri gadi,» tviterī saviem 22 miljoniem sekotāju ierakstīja Obama.

Obama kļuvis tikai par otro demokrātu kopš Otrā pasaules kara, kurš ticis pārvēlēts prezidenta amatā.

Saskaņā ar ASV mediju aplēsēm, kas balstītas uz sākotnējiem balsu skaitīšanas rezultātiem un nobalsojušo vēlētāju aptaujām, Romnijs uzvarējis Aidaho, Alabamā, Arizonā, Arkanzasā, Dienviddakotā, Dienvidkarolīnā, Džordžijā, Indiānā, Jūtā, Kanzasā, Kentuki, Luiziānā, Misisipi, Misūri, Montānā, Oklahomā, Rietumvirdžīnijā, Teksasā, Tenesī, Ziemeļdakotā, Nebraskā, Vaiomingā un Ziemeļkarolīnā.

Savukārt Obama bijis pārāks Delavērā, Havajās, Ilinoisā, Kalifornijā, Kolumbijas apgabalā, Konektikutā, Masačūsetsā, Menā, Merilendā, Minesotā, Ņūdžersijā, Ņujorkā, Ņūmeksikā, Nevadā, Kolorādo, Pensilvānijā, Rodailendā, Vašingtonā, Aiovā, Oregonā, Virdžīnijā un Vērmontā.

Pašreizējam prezidentam izdevies gūt uzvaru arī tik ļoti svarīgajos svārstīgajos štatos Ohaio, Mičiganā, Viskonsinā, Ņūhempšīrā.

Šobrīd nav iespējams prognozēt rezultātu Floridā, kur tiek izcīnītas 29 elektoru balsis.

Savukārt Aļaskas štata trīs elektoru balsis tiek prognozētas Romnijam.

Romnijs trešdienas rītā atzina savu sakāvi vēlēšanās, paziņojot saviem atbalstītājiem, ka telefoniski apsveicis Obamu ar uzvaru.

«Apsveikumus pelna arī viņa atbalstītāji un viņa kampaņa,» īsā uzrunā savā vēlēšanu štābā Bostonā pavēstīja Romnijs. «Es viņiem visiem vēlu labu, taču it īpaši prezidentam, pirmajai lēdijai un viņu meitām.»

Kā liecina nobalsojušo vēlētāju aptaujas, Obamas lielākie atbalstītāji bija afroamerikāņi un latīņamerikāņu izcelsmes vēlētāji, kā arī sievietes.

Kā jau tika prognozēts, vēlēšanu iznākumu izšķīra vēlētāji tā dēvētajos svārstīgajos štatos, kuros Romnijam neizdevās gūt uzvaru.

Pirmās nobalsojušo vēlētāju aptaujas liecina - 60 % vēlētāju uzskata, ka nozīmīgākais jautājums šobrīd ir ekonomika, 59% norādīja, ka būtu jāatļauj abortu veikšana, 50% pauda pārliecību, ka būtu jāatceļ Obamas apstiprinātā veselības aprūpes sistēmas reforma, bet 43% uzskata, ka šī reforma būtu jāatstāj spēkā vai pat jāpaplašina.

Nobalsojušo vēlētāju aptaujas arīdzan atklāj, ka 73% vēlētāju bija baltie, 13% afroamerikāņi, 10% latīņamerikāņu izcelsmes, bet 3% aziāti.

Vēl pirms vēlēšanām veiktās aptaujas liecināja, ka Romniju galvenokārt atbalsta baltie vīrieši, bet Obamu par piemērotāko Baltā nama saimnieku uzskata baltās sievietes, kā arī minoritātēm piederošie vēlētāji.

Obamu jaunajā pilnvaru termiņā sagaida nebūt ne viegls uzdevums. Viņš turpinās vadīt valsti, kurai ir milzīgs federālā budžeta deficīts un lielas parādsaistības, bet tautsaimniecības izaugsme ne tuvu nav apmierinoša.

Visā ASV teritorijā otrdien pie balsošanas iecirkņiem veidojās garas vēlētāju rindas. Iepriekšējā balsošanā piedalījās rekordliels vēlētāju skaits, un, domājams, ka aizvadītajās vēlēšanās bija augsta vēlētāju aktivitāte.

Saņemta arī informācija par pārkāpumiem vēlēšanu norisē, tostarp attiecībā uz balsošanas ierīču kļūdām un citām problēmām.

Vēlēšanās bija jūtama arī postošās viesuļvētras «Sendija» ietekme - daudzviet vētras postažas dēļ balsošanas iecirkņi tika pārcelti un nereti vēlētājiem nācās stāvēt rindās stihijas izraisītās postažas vidū.

Komentāri (133)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu