Augusta mēneša augs - klinšrozītes

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.baltezers.lv

Klinšrozītes, šo universālo dārza augu, jau pirms pāris gadiem sākuši novērtēt arī pašmāju dārzkopji, izpērkot šos augu stādus tādos apjomos, ka pat radies to deficīts.

Taču nu jau kokaudzētavas ir sagatavojušas lielajam pieprasījumam un katrs gribētājs savam dārzam var iegādāties gan lielākas, gan mazākas klinšrozītes dažādās krāsās. Kas gan ir šis augs ar rozes un klints nosaukumu vārdā? Vizuāli ar rozi šim košumkrūmam līdzība ir diezgan minimāla, taču tas tikpat jauki kā rozes rotās dārzus gan laukos, gan pilsētā, tas ir košs, zied ilgstoši un bagātīgi, savukārt klints pieminēšana šī auga nosaukumā norāda uz tā izturību – klinšrozītes ne tikai pacietīs ne pārāk auglīgu augsni, bet būs izturīgas arī pret izplūdes gāzēm un citiem gaisa «piemaisījumiem“ ar ko jārēķinās pilsētās dzīvojošajiem, tieši tapēc tās bieži izmanto pilsētas apstādījumos.

Kā stāsta Varis Kazaks, kokaudzētabas «Baltezers» vadītājs, klinšrozītes ir ļoti izturīgs, mazprasīgs augs, kas priecēs ar saviem bagātīgajiem ziediem no jūnija līdz pat sniegam. Klinšrozīšu ziedi sastopami baltā, rozā, dzeltenā, krēmkrāsas un oranžā krāsā, bet lapojums ir vai nu pelēcīgi zaļš vai zaļš. Augs spēj sasniegt pat 130 cm augstumu, taču ir sugas, kuras augumā ir 50-80 cm garas, dažas pat tikai 20 cm. Varis Kazaks stāsta, ka pēc būtības klinšrozītes aug savvaļā, tādēļ to galvenā prasība ir saulaina atrašanās vieta, un tām nav augstas prasības pret augsni – tās augs pat nabadzīgā augsnē, taču vislabāk jutīsies vidēji mitrās, caurlaidīgās, vidēji bagātās, vāji skābās līdz viegli sārmainās augsnēs. No ēnainām vietām gan vajadzētu izvairīties, jo tur iedēstītie krūmiņi nepriecēs ar bagātīgu ziedu «ražu“.

Klinšrozīšu vislielākā vērtība ir to dekorativitāte – tās izmantojamas gan nogāžu apstādīšanai, lielu platību nosegšanai un nelielu dzīvžogu veidošanai, gan stādītas grupās tās būs kā interesants dārza akcents.

Lai palutinātu klinšrozītes, tās ieteicams mēslot ar organiskajiem mēslojumiem, ja tādi ir pieejami – melnzemi, biohumusu, bet derēs arī lapu koku kompleksais mēslojums. Tā kā šo košumkrūmu neapdraud praktiski nekādi kaitēkļi un slimības, tāpat arī nav jādomā, kā to pasargāt no ziemas sala, turklāt neviena tā daļa nav indīga, tie ir ideāli augi aizņemtu cilvēku un ģimeņu dārzos, jo ap klinšrozīti nav jāčubinās – vienīgā kopšana ir košumkrūma apgriešana vēlā rudenī, kad tiek nogriezti vecie ziedi, kā arī pavasarī katru gadu apgriežot 1/3 puslodes formā, vai pat 1/2 no krūma, ja tas iepriekš nav veidots, lai vasarā tas ataugtu kupls un krāšņs, jo klinšrozītes zied uz pašreizējā gada dzinumiem.

Dārzkopjiem, kuri iegādājušies sārtiem un oranžiem ziediem ziedošās klinsrožītes, gan jāatceras, ka tās ir jūtīgākas un nav tik izturīgas pret salu – var pat izsalt, kā arī oranžās šķirnes nezied tik bagātīgi kā citu krāsu košumkrūmiņi.

Vēl viens klinšrozīšu pluss ir tas, ka tās nenomāc citus augus un nav tādu augu ar kuriem tās nespētu sadzīvot, stāsta Varis Kazāks.

Populārākās šķirnes Latvijā ir, piemēram, 'Kobold' (apaļa, kompakta, ziedi spilgti dzelteni), 'McKey's White' (ar baltiem ziediem augumā līdz 1 metram), 'Abbotswood' (ar baltiem ziediem – izaug līdz 80 cm,) 'Lovely Pink' (ar rozā ziediem), kā arī 'Jolina' (ar dzelteniem ziediem).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu